Dag og natt: Serien som treffer godt også her til lands

Den trønderske sommeren har ikke vært mye å skryte av, men heldigvis har jeg en  digg sofa og tilgang til mange strømmetjenester på TVen. Så en dag der gradestokken så vidt bikket over 8 grader og regnet høljet ned utenfor kom jeg over dramaserien «Dag og natt» på TV2. Lite visste jeg at den skulle treffe så bra når det kommer til fødetilbudet i Norge.

I serien møter vi jordmor Ella og hennes kollegaer på et sykehus i Danmark, og dessverre tror jeg flere jordmødre kan kjenne seg igjen Ella og hennes kollegaer. De er pliktoppfyllende, strekker seg langt for de fødende og deres partnere, men de har ikke tid og ressurser til å følge opp på den måten de ønsker. De møter vettskremte vordende foreldre som de sender hjem i noen timer fordi fødselen ikke er godt nok i gang, de sender fødende på dør fordi de ikke har nok personale og må dessverre sende like vettskremte foreldre raskest mulig ut døren etter fødselen.

Jordmødre, Bunadsgeriljaen og tillitsvalgte har ropt seg hes i flere år knyttet til fødetilbudet

Samtidig som den psykiske påkjennelsen av å ikke strekke til kommer den fysiske. Lite personale betyr lange vakter, mye overtid, og mye løping. Og alle som har jobbet litt for mange timer uten søvn vet at denne kombinasjonen også fører med seg feil, som på et sykehus kan bli fatale. Flere av kollegaene til Ella gråter på jobb fordi de rett og slett ikke orker jobben, men de vet at hvis de slutter er det ingen der til å fylle stillingen. Derfor blir de, i et endeløst kaos der effektivisering og budsjetter styrer hvilken omsorg du som fødende får.

Men dette er bare en serie, i virkeligheten er det mye bedre? Selv er jeg langt unna å få barn, om jeg noen gang vil ha barn, derfor skal jeg ærlig si at debatten om fødetilbud ikke har engasjert meg så mye som den sikkert burde. Men i det litt for grå trønderværet vekket den likevel min interesse. For hvordan står det til med tilbudet her til lands?

Jordmødre, Bunadsgeriljaen og tillitsvalgte har ropt seg hes i flere år knyttet til fødetilbudet. «Norsk fødselsomsorg har gjennom mange år vært preget av sentralisering, effektivisering, nedlegging av fødeenheter, økt medikalisering og overvåkning samt av mangel på jordmødre og fødselsleger» skriver Lisa D. Jacobsen i tidsskriftet den norske legeforening 8.mars i år. Samtidig kan NRK rapportere om tillitsvalgte som slår alarm om fødetilbudet i sommer: «Kan bli møtt av jordmødre som har vært på jobb i 16 timer». «Når folk sitter etter jobb og gråter fordi de er slitne … det er ikke sånn det skal være» sier hovedtillitsvalgt på Kvinneklinikken Anne Helle hovedtillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Fødetilbudet har noe å si. Forskning viser nemlig at en dårlig fødsels- og barselopplevelse rammer hele familier, og at mors psykiske helse i svangerskap og barsel har grunnleggende betydning for barnets livslange psykiske helse.

Og ikke nok med det, i sommer er også flere fødeavdelinger stengt eller har redusert bemanning. For eksempel vil jeg ikke anbefale deg å få barn i Narvik mellom 27.juni til 18.juli, for da er fødeavdelingen stengt. Derimot i Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund er det litt bingo hvilken fødeavdeling som er åpen når, kanskje er du heldig og få den som er nærmest eller så er du uheldig og får lengre reisevei. Men hva har da litt lengre reisevei å si når du uansett får holde et nyfødt barn i armene til slutt, enten om det er i en bil på vei til sykehuset eller med en trygg jordmor ved din side? 

Fødetilbudet har noe å si. Forskning viser nemlig at en dårlig fødsels- og barselopplevelse rammer hele familier, og at mors psykiske helse i svangerskap og barsel har grunnleggende betydning for barnets livslange psykiske helse. Med dette som bakgrunn, skal det da være så vanskelig å sikre et tilbud som gir god, trygg og forutsigbar start på livet?

Ikke vet jeg, men all ære til jordmødre som føler seg som Ella og hennes kollegaer. Vi vet at dere gjør deres beste, og derfor må vi som står utenfor og ser på være med på å rope varsko vi også når dere har ropt dere hes. Og til deg som skal føde: Lykke til! 

Illustrasjonsbilde: Pregnant woman av  http://nursingschoolsnearme.com (tilgjengelig under CC BY 2.0

Om forfatteren

Alida Domaas

Alida Domaas

Ingeniør i fornybar energi, tillitsvalgt i Industri Energi og bystyrerepresentant for Trondheim SV. Elsker serien "Sex and the City" og befinner meg heller i byen enn i marka.

Visit Website

Comments are closed.