Ti feministiske grunner til å stemme for en ny regjering i valget

Mandag 13. september er det stortingsvalg. For meg personlig kan ikke valgdagen komme fort nok, for jeg har ca. en million gode grunner til å ønske meg en ny regjering. Aller mest fordi jeg vil at forskjellene mellom folk og klimagassutslippene skal ned, men også definitivt fordi jeg er feminist.

Her er mine ti feministiske grunner (som på ingen måte er uttømmende) til å stemme for en ny regjering i valget:

Barselsopprørets vurdering av partienes svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorgspolitikk.
Fagforbundets vurdering av partienes politikk for faste, hele stillinger.
  • Likelønn er en prioritert sak for alle de rødgrønne partiene. *
  • SV vil gjøre krisesentre gratis, Rødt og MDG vil bedre finansieringen av dem. Alle de rødgrønne partiene har konkrete tiltak mot partnervold og voldtekt (som for eksempel bruk av omvendt voldsalarm). *
  • LHBT+-politikken er definitivt bedre, mer omfattende og konkret på venstresiden, og SV, Rødt og MDG vil innføre en tredje kjønnskategori. *
  • Flertallet av partiene er for en samtykkelov, men Høyre (som er største parti i dagens regjering) er mot.
Samtykkelov.no sin oversikt over hvilke partier som støtter en slik lov.
  • Partiene på venstresiden er langt bedre på interseksjonell feminisme. De er opptatt av å bekjempe all rasisme og diskriminering, og har blant annet politikk for skeive flyktninger og minoriteter. *
  • SV, Rødt og MDG er for 6-timersdag/30 timers arbeidsuke/arbeidstidsreduksjon. * Dette er ikke bare et gode for kvinner, men fordi kvinner fortsatt tar mest ansvar på hjemmebane – særlig med det såkalte tredje skiftet – og dermed oftere ser seg nødt til å jobbe redusert, vil en kortere arbeidsdag bidra til mer likestilling og mer familietid.

Godt feministisk valg, alle sammen!


Alle utsagn merket med * er hentet fra mine egne undersøkelser av politikken på partienes nettsider.

(Illustrasjonsbildet er fra SV.no)

Om forfatteren

Karen Golmen

Karen Golmen

Odelsjente fra Nordmøre som har gjort byboer og universitetsbyråkrat av meg. Feminist siden barneskolen og radikalisert i studietida. Liker bøker, politikk, katter og kaffe, og klarer sjelden å holde meg unna verv. Er håpløst avhengig av de fleste sosiale medier. Sånn ellers relativt lykkelig tobarnsmamma, forlova med en mannlig medfeminist som liker å bake.

Visit Website

Comments are closed.