#Kvinnebokbingo Revisited

For ganske nøyaktig 1 år siden skrev jeg om hvor viktig det er å lese flere bøker av kvinner, og 30. mai i år fortalte Hans Petter Sjøli om lesesirkelen han er med i. Den har to regler: Bare bøker av kvinner og bare bøker under 150 sider. Bokbingobrettet (si det ti ganger raskt) er litt mer ambisiøst, og ment som en måte å få flere til å gjøre det Sjølis lesesirkel gjorde, nemlig å få flere til å lese bøker av kvinner. Her er noen tips om du vil oppnå BINGO! og utvide lesehorisonten din:

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold (Bingoruter: Under 150 sider, Debutant).

For lenge siden, da vi kunne leve fritt og leve tett uten å være redde for korona, var det også mange som levde like isolert som flertallet av oss har gjort det siste året. Mathea Martinsen er en av dem som sitter i leiligheten sin og lurer på om noen vil oppdage at hun er borte, men synes det er umulig å gå ut. Kanskje hun skal tørre likevel?

Jeg så teaterforestillingen basert på denne boka (hadde vært på to forelesninger på campus den dagen! Satt tett sammen med fremmede! Gikk ut etterpå!), og leste boka da jeg var på ferie (på andre siden av landet! Spiste ute! Brukte ikke munnbind på butikken!), og det føles ut som et annet liv. Nå som samfunnet sakte skal åpne helt igjen, kjenner jeg litt på Matheas frykt for å gå ut og bli truffet av lynet, og at alt som skjer utenfor leiligheten er skummelt. Med andre en god bok for å huske på alle som lever som om det var nedstengning hele året, og hva vi som samfunn kan gjøre for at de kan få det lettere.

A Map of Home av Randa Jarrar (Bokbingoruter: Debutant, Oppvekstroman, In English, please!)

Mathea er fanget i hjemmet sitt, mens hovedpersonen, Nidali, i denne boka lurer på hva hjemme er. Jeg skrev om denne boka da jeg var bokblogger, og siterer meg selv: “Boken handler om Nidali, født i Boston av palestinsk far og gresk-egyptisk mor. Nidali, som betyr kamp, skal leve et liv som blir nettopp det. Familien flytter til Kuwait etter at faren må bytte jobb. Så invaderer Saddam landet, og familien blir drevet til Egypt. Faren fikk den tunge beskjeden som alle palestinere som hadde flyktet fra Kuwait fikk da Arafat valgte Iraks side i krigen; de kunne aldri vende tilbake til hjemmene sine. Fanget i storpolitikken kan ikke Nidali vende tilbake til den britiske skolen, huset eller vennene sine. Så begynner kampen om å bygge opp livene sine etter støvet har lagt seg, en kamp som skal føre familien tilbake til USA.” Hvor er hjemme for Nidali? USA, Kuwait, Egypt, Hellas, Palestina? Eller er det noe vi bærer i hjertene våre, som ikke får plass på et kart, en plass som blir borte for alltid når vi flytter fra barndomshjemmet, som faren hennes føler?

Ikke for å henge meg opp i historier om livet før korona, men jeg kjøpte denne boka i Boston, der handlingen begynner, da jeg var på utveksling i Canada, og kunne bevege meg fritt over landegrenser. Jeg gleder meg til jeg får den friheten tilbake, samtidig som jeg vet veldig godt at det er noe en stor del av verdens befolkning ikke hadde før korona og derfor ikke vil få tilbake. Et norsk pass åpner verden og andre pass, eller mangel på et pass, stenger den. Det går an å være sintere oftere for det etter korona.

Persepolis av Marjane Satrapi (Bingoruter: Har blitt filmatisert, Tegneserie, Selvbiografi)

Dette er også en oppvekstroman med et storpolitisk bakteppet. Marji er ti år i 1980 da den islamske revolusjonen begynner. Vi ser de store omveltningene gjennom hennes øyne, og hvordan det påvirker familien hennes. De bestemmer at Marji bør fortsette å gå på skole i Østerrike, og vi følger henne på en reise både geografisk og kulturelt. Det er en viktig bok for å forstå andre deler av verden, og at det er viktigere å høre på historier av kvinner fra Midtøsten enn å sette våre egne (og ofte uriktige) oppfatninger i sentrum.

Den finnes på norsk og engelsk, og det er også laget en film basert på boka.

Nå har du tips til tre ruter, og resten av bingobrettet venter på deg! Bruk gjerne #kvinnebokbingo og tagg @_maddam_ om du leser ei bok av en kvinne, så kan andre også få tips til å fylle det opp. Håper du får mange, fine leseopplevelser i sola!

Illustrasjonsbilde: Reading av Oscar Shen (tilgjengelig under (CC BY-NC-SA 2.0). Bildets utsnitt og størrelse er endret.

Om forfatteren

Rose Teigen-Fagerheim

Jeg er 31 år og utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen. I tillegg har jeg en mastergrad i Gender Studies fra Universitetet i Oslo, og har også studert litteratur, sosiologi og filosofi. Jeg er opptatt av politikk og kultur. Du kan også følge meg på Twitter (@Rose_Fagerheim), der jeg skriver om feminisme, kultur og det jeg leser.

Visit Website

Comments are closed.