Ung fødekvinne svarer

18. august publiserte NRK Ytring kronikken «Stakkars unge fødekvinner». Her får hun svar fra gjesteblogger Åshild Husjord Selboe, én av de unge fødekvinnene.

Fastlege Kari Løvendal Mongstad tar et oppgjør med at «trender» i sosiale medier styrer hva kvinner vil snakke om på 6 ukerskontrollen. Hun maler et bilde av naive og kravstore kvinner som er offer for trender, og som har helt urealistiske krav til hva de kan forvente av helsevesenet og kroppen etter fødsel. Men dette er 2020 og internett har kommet for å bli – heldigvis.

Selv har jeg vært plaget med et vondt bekken i over 6 år. Jeg har vært hos både fastlege og flere fysioterapauter uten å få en god behandling av bekkenet mitt. De «nasjonale føringene» Mongstad viser til har ikke hjulpet meg –det har #bekkensjekken.

I alt for mange år har kvinner møtt holdningen som sier at «dette må du regne med, sånn er livet og sånn har kvinner alltid hatt det». At det nå settes fokus på kvinners helse etter fødsel er fantastisk trend som kan bidra til å bedre kvinners helse – men da må fastleger som Kari Løvendal Mongstad endre holdning. Dette handler ikke om vanskelige kvinner som nekter å godta kroppens naturlige endringer – dette handler om kampen for likeverdige helsetjenester og ønske om en kropp som fungerer så godt som den kan.

Etter år med delvis sterke smerter, frustrasjon, bekymring for hvordan livet vil bli når kroppen blir eldre, forsøk hos en håndfull behandlere både i det offentlige og det private, møtte jeg endelig en behandler med kunnskap om bekkenet. Jeg er heldig. Jeg har muligheten til å betale for privat behandling og jeg bor i en by der det finnes fagfolk med den rette kompetansen. Jeg hadde flaks, da en bekjent tipset meg om behandleren, samtidig som jeg oppdaget #bekkensjekken på sosiale medier. Endelig var det noen som satte ord på plagene mine, som tok de på alvor og som veiledet meg til å trene opp bekkenet og bli så og si kvitt smertene.

At fagfolk og ildsjeler bruker sosiale medier for å komme fram med et budskap er kjempebra. At det kommer pasienter til et legekontor som ikke helt vet hvordan bekkenet henger sammen og hva som skal til for å bli kvitt plagene, er ikke rart. Det har vi legene til. Men #bekkensjekken er ikke et angrep på fastleger som ikke gjør jobben på kontroller. Kunnskap om fødselsrelaterte plager er et problem på systemnivå som trenger en systematisk løsning. Heldigvis er ikke faglige retningslinjer hogd i sten, men utvikles kontinuerlig i takt med ny fagkunnskap, erfaringer –  og ikke minst stemmer fra brukere av helsesystemet.

Selvsagt kan det være vanskelig for fastleger å møte pasienter som har selvdiagnostisert seg selv på internett. Men internett og sosiale medier kan også fungere som et demokratiserende verktøy som gjør at folk kan bidra til å utvikle helsevestent til det bedre. Nye trender i sosiale medier setter fokus på viktige kvinnehelseproblem som påvirker livskvaliteten til mange kvinner resten av livet. Det at min mor og bestemor har gått rundt med bekkensmerter hele sitt voksne liv, er ikke et argument for at jeg skal måtte gjøre det samme, så lenge det finnes behandling og kunnskap som kan hjelpe.

Åshild Husjord Selboe er 35 år, tobarnsmor, bor i Oslo og jobber i staten.

Illustrasjonsbilde: Rose Teigen-Fagerheim

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.