Tekstar for notida

Det var vanskeleg å skulle skrive noko for Maddam denne gongen. Når USA står i brann med synleg rasisme i gatene og ein stadig meir autoritær og gal president, har eg blitt litt nummen. Difor har eg denne gongen valt å ikkje skrive noko sjølv, men heller trekke fram nokre andre tekstar. Desse har gitt meg noko å tenkje på og kan forhåpentlegvis gi nye tankar og diskusjonar for fleire:

Kva skjedde?

Den feministiske nettstanden Bitchmedia går kort gjennom kva som skjedde med George Floyd, med linkar til stadar ein kan lese meir, og ei liste til slut med oppfordringar til kva alle kan gjere no. Les her:

What Just Happened? The Murder of George Floyd

We are here—again. We are here—again. We are here—again.

How do we continually end up in this place, mourning another Black person dead at the hands of a police officer while corporate media clutches its pearls over the rightful anger of protestors rather than examining the structures that abet and protect state violence?

Det amerikanske marerittet

Ibram X. Kendi har her ein sterk, grundig og god gjennomgang av dei historiske lange linene som ligg bak dagens rasisme i det amerikanske samfunnet. Og denne artikkelen sett statsminister Erna Solbergs kommentar om kriminalitet i eit grelt historisk ljus:

The American nightmare

History ignored you. Hoffman ignored you. Racist America ignored you. The state did not want you to breathe. But your loved ones did not ignore you. They did not ignore your nightmare. They share the same nightmare.

Enraged, they took to the streets and nonviolently rallied. Some violently rebelled, burning and snatching property that the state protected instead of your life. And then they heard over America’s loudspeaker, “When the looting starts, the shooting starts.”

Rasismen finst også I Noreg

Rasismen er ikkje berre eit amerikansk fenomen. Hanan Ali (19) sett ord på dette i Aftenposten:

I møte med rasisme er stillheten vår verste fiende

Diskriminering mot mørkhudede og minoritetsgrupper er ikke bare et amerikansk problem. Det skjer også i Norge.

Dobbelstandarden i møte med protestar i gatene

Dette innlegget sett ord på korleis rasismen gjer at like protestformer blir dømt og forstått ulikt:

The Double Standard of the American Riot

The nationwide protests against police killings have been called un-American by critics, but rebellion has always been used to defend liberty.

Ei oppmoding til kvite menneske:

Også verdt å lese:

Dear White People, This is What We Want You to Do

I don’t want to hear “I can’t believe this.”

I want you to read up on the history you’ve had the privilege to ignore.

I don’t want your opinions or thoughts.

I want you to listen to the Black experiences you’ve chosen to forget.

 

Håpar tekstane kan gi fleire meining og nytte.

Trine

 

Bilete: We Can Do Better av Jason Hargrove  (CC BY 2.0).

 

Om forfatteren

trine

trine

Eg er 29 år, bur på Haugerud og jobbar i SV. Distré og stort sett ganske blid. Liker å bruke tida mi på kaffi, bøker, skog og politikk.

Visit Website

Comments are closed.