Kvinnebokbingo!

Illustrasjonsbilde: Reading av Book Catalog (tilgjengelig under 2.0 CC BY 2.0). Bonustips: boka på bildet heter Your Soul is a River av Nikita Gill.

2020 har vart i fem år allerede, men nå er det heldigvis sommer. Og hva er vel bedre enn å ta med seg en bok og is ut i sola og få en stor dose D-vitamin? Hva med å ta med seg en bok av en kvinnelig forfatter ut i sola og kose seg mens man motarbeider noen kjipe strukturer i samfunnet? Det er oppskriften på en perfekt sommerdag.

Hvorfor er det så viktig at boka er skrevet en dame? Når noen skal dele ut en bokpris, er sannsynligheten stor for at en mann vinner. Kvinner blir raskt usynliggjort når bøker skal feires, og det er leit. I disse dager skal bok365.no dele ut en pris for tiårets beste roman, som fikk kritikk fra Tomas Espedal for å nettopp mangle visjoner. Vidar Kvalshaug, som sitter i redaksjonen, forsvarte seg på Dagsnytt 18. Da han skulle forklare hvordan de hadde kommet frem til de 50 nominerte sa han: «Vi måtte prøve å jekke opp kvinneandelen (…) for å få en viss representativitet». Oversatt: Menn er enkle å nominere. Og de som blir nominert, vinner.

Det er bra at han er bevisst på, siden tall Helene Uri samlet inn viser at det er flere mannlige forfatter enn kvinnelige som vinner litteraturpriser i Norge. Litt trist matematikk før jeg fortsetter: Rivertonprisen: 84,4 prosent mannlige vinnere. Gyldendal-prisen: 80 prosent mannlige vinnere. Og verst i klassen, Brake-prisen, som ble gitt ut av Drammen folkebibliotek mellom 2000 og 2012: 100 prosent mannlige vinnere. Buh! Det er mange grunner til at det er sånn, men en viktig faktor er at når juryen velger mellom flere menn enn kvinner, er det mer sannsynlig at en mann vinner.

Så hvordan så det ut da bok365.no nominerte 50 bøker til sin kåring? 22 nominerte kvinner og 28 nominerte menn. Nesten likestilling, men som så mange andre ganger, bare nesten. Det var også trist at kvinners perspektiver og litteratur igjen snakkes som noe man må anstrenge seg for å få inn. Det er unaturlig å foreslå kvinner når det skal deles ut priser. Kanskje det er derfor menn fortsatt er i flertall på denne lista? Det ble vanskelig å jekke opp kvinneandelen helt opp til 50%.

Dette gjorde at jeg hadde lyst til å løfte kvinnelige forfatterskap med et bingobrett, der målet er å lese flere bøker skrevet av kvinner. Jeg vet fra egen erfaring at det er lett å komme inn et spor når det gjelder lesing, og bingobrettet er ment som en måte å bryte lesemønstret ditt. Jeg håper det også kan være en måte å forandre den samme kjedelige samtalen om alle disse kvinnene vi nærmest må tvinge inn i kåringer til en entusiastisk diskusjon om kvinnelige forfatterskap. Det er en bredde og variasjon der ute som bokpriser ikke viser, så da må vi andre gjøre arbeidet. Det trenger ikke å være et ork. Det kan faktisk være gøy! Jeg får si som Emma Goldman: If I can’t dance I don’t want to be in your revolution.

Hvordan kan du gjennomføre dette i praksis? Under er det en liten guide, men spør gjerne i kommentarfeltet eller på sosiale medier (finn @_maddam_ på Facebook, Twitter og Instagram).

Hvor er bingobrettet?

Her! Del det gjerne! Og når du leser en bok for å delta er det hyggelig om du bruker #kvinnebokbingo. Da kan flere få inspirasjon til å velge gode bøker av kvinner.

Hvordan får jeg bingo?

Når du har lest ferdig fem bøker av kvinner i en vertikal, horisontal eller diagonal linje, slik som i vanlig bingo. Si ifra på Instagram eller Twitter, så erklærer jeg deg en vinner. Kanskje med litt konfetti, jeg skal se det an. Kanskje greier du også å krysse av alle rutene?

Hva vinner jeg?

Heder og ære! Min beundring! En virtuell high five! Om det er greit for deg, kommer jeg til å spørre pent om du vil dele boktitlene som ga deg BINGO med oss på bloggen eller på instagram-kontoen vår.

Jeg har lest en bok som kan dekke flere ruter. Kan jeg krysse av flere ruter?

Jeg synes at man bare skal krysse av for en rute om gangen. Det er bra å lese bøker som kan dekke flere ruter, men litt av poenget er å lese fem forskjellige bøker. Og så blir det morsommere når du skal fortelle meg om alle de flotte bøkene du har lest!

Jeg hører bøker på lydbok. Kan jeg delta?

Ja, lydbøker er bøker.

Kan jeg lese en bok på hvilket som helst språk?

Ja! En liten oppfordring når du deler bilder av boka med #kvinnebokbingo er å opplyse om boken finnes på norsk slik at de som ikke kan språket får vite om de også kan lese den, men det er helt frivillig. Om den ikke finnes på norsk, er det helt ok å skrive en liten setning om hvorfor et norsk forlag bør oversette den.

God lesesommer!

Om forfatteren

Rose Teigen-Fagerheim

Jeg er 31 år og utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen. I tillegg har jeg en mastergrad i Gender Studies fra Universitetet i Oslo, og har også studert litteratur, sosiologi og filosofi. Jeg er opptatt av politikk og kultur. Du kan også følge meg på Twitter (@Rose_Fagerheim), der jeg skriver om feminisme, kultur og det jeg leser.

Visit Website

Comments are closed.