Hva feminisme kan lære oss om å holde ut

Illustrasjonsbilde: Relax av Annita Wheeler (tilgjengelig under CC BY-NC-ND 2.0

Dette er titlene på podkastene jeg hører på nå: Treatment Research Continues As Phased Reopening Begin, The Scaredy Cats Horror Show, Biden’s Campaign of Isolation, When Science Is Partisan, Half of Households Financially Impacted by Coronavirus: It Could Get Worse. Kort sagt hører jeg mye på stoff om korona og amerikansk politikk, når jeg ikke hører eller leser stoff om korona og norsk politikk. Heldigvis hører jeg også på den kanadiske podkasten Secret Feminist Agenda, som kan gi oss noen feministiske verktøy i denne globale krisen.

Hvorfor trenger jeg verktøyene nå?

Det var ikke podkastene om amerikansk politikk som gjorde at jeg skjønte hvorfor denne krisen er slitsom, men The Scaredy Cats Horror Show, en podkast fra Reply All. De snakket om hvorfor PJ, én av programlederne, ikke greier å se skrekkfilmer. Han fikk i oppgave å se Eksorsisten, og i samtalen om hvorfor han blir så redd, snakket de om at PJ prøver å tenke seg frem til hva som kommer til å bli skummelt slik at han ikke blir redd. Gjesten i episoden utbrøt at det er slik han forholder seg til koronaviruset: Om han bare greier å forstå nok, så kan han unngå å bli smittet. Og det er sånn jeg har også tenkt om viruset. Om jeg forstår alt og tar inn all kunnskapen i verden om korona unngår jeg smitten. Det slitsomme er at jeg derfor tenker på korona hele tiden for å prøve å forstå det, podkast-feeden min er bevis på dette, men jeg vet innerst inne at det jeg må gjøre er å holde avstand, vaske hendene og holde ut til det er over. Heldigvis kan feministiske idéer hjelpe meg.

 

Begrepet “feministisk verktøykasse” kommer fra Sara Ahmeds bok Living a Feminist Life. Ahmed skriver om å være en “feminist killjoy”. Det er slitsomt å alltid være den som ikke ler av sexistiske vitser, som alltid skal si ifra når noe er urettferdig og som rett og slett ødelegger den gode stemningen. Da trenger man verktøy, ifølge Ahmed, for å holde ut at kampen er lang og vanskelig, og at man selv blir gjort til problemet når man påpeker det som er problematisk. Secret Feminist Agendas programleder Hannah McGregor har tatt den idéen og oppmuntrer alle lytterne til å dele sine verktøy, slik at vi kan lære av hverandre og fylle opp verktøykassen. Og nå kan vi bruke de samme verktøyene i denne krisen (som kommer til å gå over) som vi bruker til den langsiktige og vanskelige kampen for rettferdighet og likestilling.

Snikkikk i verktøykassen min

Nesten hver episode av Secret Feminist Agenda avsluttes med at Hannah deler hva andre lyttere har i sine verktøykasser. Det har jeg lært mye av, så her er en liten kikk i hva som er min:

Gåturer med podkast

Om jeg forstår alle sidene ved koronaviruset, kommer jeg ikke til å få en ekstra beskyttelse. Jeg har likevel lyst til å forstå noe. Jeg prøver å gå meg en tur hver dag mens jeg hører på podkast, fordi det er godt å se på noe annet enn stueveggen mens man hører på ulike måter verden holder på å gå under. Jeg prøver også å høre på andre podkaster, som Secret Feminist Agenda og bokpodkastene fra Book Riot. I forrige uke sluttet øreproppene mine å virke, så bruker jeg noen gamle og dårlige. Om du har tips til gode ørepropper som ikke koster skjorta, hit me up.

Yoga

Før jeg fortsetter: alle gjør så de godt kan akkurat nå, og det siste folk skal ha dårlig samvittighet for nå er mangel på trening. Du kan hoppe over dette om du ikke vil lese om yoga uten at jeg blir sur. Når jeg går tur hører jeg på hvordan verden holder på å gå under, men jeg har innført en streng policy mot å tenke på viruset på yogamatten. Jeg er stor fan av Yoga With Adriene på YouTube, mest fordi Adriene ikke kjefter på noen om de ikke får til alt. Kanskje du får det til neste år, sier Adriene, det viktigste er at du er her nå og gjør så godt du kan. Jeg har brukt pusteteknikkene utenfor yogamatten også, for det er gjerne slik at verktøy kan fungere til å bygge forskjellige ting.

 

Da jeg begynte med yoga, leste jeg Every Body Yoga av Jessamyn Stanley. Argumentet til boka er at du kan drive med yoga uansett hvordan kroppen din ser ut. Den gir en flott innføring i de grunnleggende øvelsene, inkludert hvordan du kan gjøre et alternativ til øvelsen om f.eks. downward facing dog blir for tøff (jeg brukte tid på å gjøre denne øvelsen riktig, så du er ikke alene om du må øve litt først). Jeg bruker boka som pensum og Yoga With Adriene som forelesninger, men det er mange måter å lære seg det grunnleggende om du ikke har lyst til å bruke penger på en bok akkurat nå. Det viktigste er å gjøre vårt beste og legge telefonen langt vekk fra yogamatten.

YA

Da jeg var en tenåring var jeg veldig opptatt av å lese litteratur for voksne, og gikk glipp av denne sjangeren. Nå har jeg enten lest sakprosa eller dystopisk YA, og jeg er ganske fornøyd med det valget. Akkurat nå leser jeg Divergent, og mot alle odds er det en bok som gjør at jeg greier å skru av tankekvernen om alt det forferdelig som kan skje. Jeg visste ingenting om YA da jeg bestemte meg for å lese mer fra sjangeren, men jeg har lært mye av å høre på podkasten Hazel & Katniss & Harry & Starr. Flere bibliotek har begynt å låne ut bøker igjen og mange bibliotek gir deg tilgang på lydbøker, så det er bare å kaste seg over alle verdens YA-bøker.

Hva inneholder din feministiske verktøykasse? Hvordan får du bruk for den nå? Jeg tar gjerne imot flere verktøy til bruk i kriser, men jeg kommer ikke til å lære meg å lage surdeigsbrød.

Om forfatteren

Rose Teigen-Fagerheim

Jeg er 31 år og utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen. I tillegg har jeg en mastergrad i Gender Studies fra Universitetet i Oslo, og har også studert litteratur, sosiologi og filosofi. Jeg er opptatt av politikk og kultur. Du kan også følge meg på Twitter (@Rose_Fagerheim), der jeg skriver om feminisme, kultur og det jeg leser.

Visit Website

Comments are closed.