Guide til en kvinnehistorisk Norgesferie

Bildet viser fjellkjeden Reinebringen i Lofoten (Foto: Unsplash / Ferdinand Stöhr)

Denne sommeren ser det ut til at vi blir i Norge. Heldigvis begynner kulturlivet å våkne til live igjen, og det ser ut til at det vil være mulig å besøke museer, gallerier og andre attraksjoner her hjemme. Dersom du planlegger en kort eller lang Norgesferie – hvorfor ikke benytte anledningen til å lære mer om kvinnehistorie?

Dessverre blir kvinners bidrag til historien ofte glemt og altfor sjeldent hedret med egne utstillinger, gallerier, statuer, parker eller plaketter. Det finnes likevel en rekke steder over hele landet du kan besøke for å få et innblikk i norsk kvinnehistorie, enten det dreier seg om billedkunstnere, forfattere, aktivister eller klippfiskarbeidere.

Om du planlegger å reise Norge rundt, eller bare er ute etter noe du kan gjøre der du bor, kan denne lille guiden forhåpentligvis være til inspirasjon. Lista er løst delt inn etter landsdel, og er et forsøk på å dekke ulike deler av landet og ulike perspektiver. Konkret informasjon om smittevernstiltak, tilgjengelighet, åpningstider og priser finnes på nettstedene til de ulike attraksjonene (klikk på navnet til attraksjonen for å komme til nettsiden). Her finner du også en god del av utstillingene digitalt, dersom du ikke har mulighet til å besøke dem fysisk.

God (kvinnehistorisk) ferie!


Østlandet/Innlandet

Kvinnemuseet, Kongsvinger

Kvinnemuseet i Kongsvinger har som målsetning å løfte fram de livene og arbeidene som typisk ikke blir verdsatt eller fremhevet, og er som navnet tilsier helt og holdent viet til kvinnehistorie. Museet åpnet i 1995 i barndomshjemmet til forfatter Dagny Juel, som markerte seg i samtiden ved å stå opposisjon til den trange kvinnerollen på slutten av 1800-tallet. I år har de blant annet utstillinger om norske kvinners kamp for en plass i offentligheten, i tillegg til en utstilling viet til Dagny Juel. Kvinnemuseet har også et eget bibliotek med et rikt utvalg lesestoff om feminisme og kvinnehistorie fra både Norge og utland. Museet planlegger åpning 25. juni.

Bildet viser fire mennesker på et kunstmuseum. (Foto: Unsplash /ian dooley) 

Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem, Lillehammer

Sigrid Undset var fram til 2014 den eneste norske kvinnen som hadde vunnet en Nobelpris i noen kategori, og er utvilsomt en av våre mest internasjonalt kjente forfattere. Undset skrev trilogien om Kristin Lavransdatter på Bjerkebæk i Lillehammer, og huset er nå omgjort til et museum som kan besøkes for å lære mer om hennes liv og arbeid. Bjerkebæk har som mange andre steder innført begrensninger av hensyn til smittevern i sommer, så selve huset kan dessverre ikke besøkes. I stedet har en ny vandringsrute blitt etablert, i tillegg til presentasjoner og utstillinger i hagen utenfor huset, så det er fremdeles verdt en visitt for litteraturinteresserte. Bjerkebæk planlegger åpning 12. juni.

Kirsten Flagstad-museet, Hamar

Du kjenner henne sannsynligvis igjen som ansiktet på den gamle hundrelappen, om ikke annet. Kirsten Flagstad var en av de mest anerkjente operasangere internasjonalt i sin levetid, og har både stjerne på Hollywood Walk of Fame og en minneplakett i Carnegie Hall. Hun ble født i Hamar, og hennes fødehjem Strandstuen (som også er Hamars eldste bygning) kan i dag besøkes som et museum. Den årlige Kirsten Flagstad-festivalen arrangeres i år digitalt fra 18.-21. juni, mens Strandstuen etter planen vil åpne for fysisk besøk 15. juni.

Synnøve Finden-anlegget, Alvdal

Synnøve Finden reiste hjemmefra som ung kvinne for å gå på meieriskole, og startet ostefabrikk på Alvdal sammen med samboer Pernille Holmen i 1929. De to styrte bedriften fram til etter krigen, og levde sammen til sin død. De to kvinnene både bodde sammen og delte seng, noe som mildt sagt vakte oppsikt blant folk i pinsemenigheten de tilhørte. Dette problemet løste de likevel greit med å bytte ut dobbeltsenga med to enkeltsenger med en kommode mellom. Tar du turen innom vakre Alvdal kan du se meieriet, startet av en ung kvinne fra landsbygda, som er i full drift den dag i dag.

Halldis Moren Vesaas-statue, Vinje

Skulle du ta turen til vakre Telemark i sommer, kan du stoppe innom bygda Vinje. Utenfor kommunehuset, i  det som kalles Vesaasparken, står en statue av den kjente dikteren Halldis Moren Vesaas. Hun bodde i Vinje sammen med ektemannen Tarjei Vesaas i nesten førti år. I løpet av denne tida skrev hun mange av våre mest kjente og folkekjære dikt, ofte med tydelige kvinnelige subjekter og uredde fremstillinger av kvinneliv. Skulpturen er laget av Merethe Sejersted Bødtker.

Bildet viser et fjellandskap fra Hjartdal i Telemark. (Foto: Edel Malene Farstad)

Anne Grimdalen-galleri, Tokke

630 meter over havet, i Tokke i Telemark, ligger Grimdalstunet, som er en eldgammel fjellgård omgjort til museum. Dette var barndomshjemmet til billedhuggeren Anne Grimdalen, født her i 1899. Hun er særlig kjent for sin statue av en ridende Harald Hardråde på Oslo Rådhus og sine mange skulpturer av ulike dyr. Hun reiste og arbeidet i Spania, Tyskland, Hellas, Frankrike og en rekke andre land, og ble en anerkjent billedhugger i sin levetid. De fleste av hennes skulpturer finner du samlet i et galleri på Grimdalstunet. Grimdalstunet planlegger åpning 25. juni.

Sørlandet/Vestlandet

Sjølingstad Uldvarefabrik, Sjølingstad

I Sjølingstad i nærheten av Mandal kan du lære om gamle håndverkstradisjoner. Det er ingen hemmelighet at veving, broderi, strikking, og tekstilarbeid generelt ofte har blitt assosiert med kvinner og ikke fått den statusen som disse tradisjonelle håndverksformene fortjener. Sjølingstad Uldvarefabrik, grunnlagt i 1894, har blitt gjort om til et museum som du nå kan besøke for å lære hvordan produksjonen av ullstoffene foregikk her for over hundre år siden. Fremdeles brukes de gamle maskinene i produksjon av ulike varer, og du kan kjøpe produkter produsert på «gamlemåten» i museets butikk. Museet planlegger åpning 20. juni.

Livets Under-utstilling, Stavanger

Seksualundervisningen på skolen er ikke alltid så omfattende eller opplysende som den burde være. På utstillingen Livets Under ved Stavanger Museum kan barn og voksne lære mer om temaer som graviditet, fødsel, utviklingen av jordmortjenesten, abortstriden, prevensjon og hygiene. I tillegg tar utstillingen for seg ulike myter og tabuer knyttet til seksualitet og graviditet, som så ofte har rammet kvinner opp gjennom historien. Utstillingen er spesielt rettet inn mot barn, med ulike spill og aktiviteter, så her kan du trygt ta med deg hele familien. Stavanger Museum planlegger åpning 2. juni.

Amalie Skram-statue, Bergen

Amalie Skram er en av våre største forfattere. Hun skrev om klasseskiller, kvinneundertrykkelse, seksualitet og psykisk helse. Skram slet selv med psykiske plager, og opplevde å bli misforstått og feilbehandlet som så mange andre kvinner med denne typen plager ble (og fortsatt blir). På klosterhaugen i Bergen står en statue av henne fra 1949. Statuen er laget av Maja Refsum, en billedhugger som aktivt ønsket å løfte frem kvinnelige kunstnere. Når du vandrer rundt i Bergens gater kan du også stoppe opp ved Strandgaten 54 og Cort Piilsmauet 1 – i disse husene tilbrakte Amalie sin barndom og oppvekst.


Bildet viser trehusbebyggelsen på Bryggen i Bergen. (Foto: Unsplash / Kaitlyn Collins). 

Dorothe Engelbretsdotters hus, Bergen

Dorothe Engelbretsdotter, som levde fra 1634 til 1716, regnes som den første kvinnelige forfatter, i alle fall som vi er kjent med. I hennes levetid var hun til og med blant de mest populære dikterne i landet. Særlig salmene hennes ble populære, både i inn- og utland. I friluftsmuseet Gamle Bergen Museum står huset hun bodde i gjennom sine siste leveår, etter at hjemmet hennes brant i den store bybrannen i 1702. Gamle Bergen Museum er en del av bymuseet i Bergen, som planlegger åpning 15. juni.

Anne Pedersdatter-utstilling, Bergen

I Rosenkrantz-tårnet, som er en del av Bergenhus festning, finnes en utstilling om Anne Pedersdatter, en kvinne som ble brent som heks på slutten av 1500-tallet i Bergen. Rettssaken mot henne er en av de mest kjente og veldokumenterte, siden hun var enke etter den velstående presten Absalon Pedersen Beyer. I utstillingen kan man lære mye om hennes liv, men også fordype seg i hvilke samfunnsforhold og holdninger som lå bak trolldomsprosessene og forfølgelsen av kvinnene som ble anklaget for å drive med trolldom. Rosenkrantztårnet er en del av bymuseet i Bergen, som planlegger åpning 15. juni.

Midt-Norge

Kvinner på klippene-utstilling, Kristiansund

Klippfiskproduksjon- og eksport har vært en viktig del av inntektsgrunlaget for befolkningen Kristiansund i over 300 år, og sysselsatt både menn og kvinner. Mens fiskerne oftest var menn, var det som regel kvinnene som sløyet, stelte og passet på fisken etter den var kommet i land. På Nordmøre Museum sitt klippfiskemuseum i Kristiansund kan du se fotoutstillingen «Kvinner på klippene», som viser kvinners hverdagsslit og arbeidsoppgaver gjennom de siste 300 åra. Museet planlegger åpning 22. juni.

Fredrikke Marie Qvam-bysten, Steinkjer

Tar du turen innom Steinkjer, kan du stoppe foran Steinkjer kirke og beundre bysten av Fredrikke Marie Qvam. Hun grunnla Norske Kvinner Sanitetsforening, og ledet organisasjonen i nesten førti år. Hun kjempet for kvinnelig stemmerett, og engasjerte seg for at kvinnene skulle få delta i avstemningen om unionsoppløsningen i 1905. I tillegg arbeidet hun for å bekjempe tuberkulose, som flere av hennes egne barn døde av, samt menneskehandel og seksuelle overgrep mot kvinner. I disse dager foregår en kampanje om å omdøpe Steinkjer torg til Fredrikke Marie Qvams plass. La oss håpe det blir en trend med flere byster, torg og gater dedikert til kvinner i tiden fremover!

Lisbeth Nypan-statue, Leinstrand

En halvtimes tid utenfor Trondheim finnes en statue av en kvinne med foldede hender og lukkede øyne. Statuen står på Nypvang skole i Leinstrand, og forestiller Lisbeth Nypan. Hun ble brent på bålet som heks, og var ved sin død i 1670 en av de siste kvinnene i Norge som ble utsatt for dette. Både hun og ektemannen ble dømt for å drive med trolldom, og de måtte begge bøte med livet. Lisbeth var etter sigende kjent som en helbreder, og tok betalt for å hjelpe folk med ulike plager og sykdommer. Selv hevdet hun at hun var uskyldig helt fram til sin død. Skulpturen er nok en påminnelse om den forfølgelsen som så mange mennesker, og i sær kvinner, ble utsatt for på denne tida.


Bildet viser fargerike trehus ved Nidelva i Trondheim. (Foto: Unsplash / Simon Williams).

Hannah Ryggen-utstillinger, Trondheim og Ørlandet

Hannah Ryggen er ansett som en av de viktigste vevkunstnerne i Norge. Hun var født i Sverige, men bodde og arbeidet på Ørland mesteparten av sitt voksne liv. Hun skapte veggtepper med politiske budskap, og var selv feminist og pasifist. Kvinneperspektivet er tydelig i alle hennes verker. Hennes verker kan sees på Nordenfjelske kunstindustrimuseum i Trondheim og på Hannah Ryggen-senteret på Ørland (en time fra Trondheim med båt). I tillegg finnes et minnesmerke om henne og mannen Hans Ryggen på Brekstad havn på Ørland. Nordenfjelske industrimuseum planlegger åpning 13. juni, mens galleriet på Ørland kultursenter planlegger åpning 15. juni.

Austråttborgen, Ørlandet

På den over 1000 år gamle Austråttborgen på Ørlandet driver Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum et tilbud til publikum. I kvinnehistorisk sammenheng er den interessant fordi Ingerd Ottesdatter (Fru Inger) eide borgen i en periode på 1500-tallet. Etter at hun ble enke, deltok Ingerd Ottesdatter aktivt i politikk, og var kjent for å ta i bruk alle midler for å få viljen sin. Hun hadde blant annet en viktig rolle under innføringen av reformasjonen i Norge og en langvarig strid med erkebiskopen. Ibsen valgte henne som hovedperson til sitt stykke «Fru Inger Til Østeraad». Austråttborgen vil være åpen for besøkende i sommer i likhet med Nordenfjeldske sine øvrige museer, med smitteverntiltak på plass.

Nord-Norge

Elsa Laula Renberg-utstilling, Vefsn (Mosjøen)

Elsa Laula Renberg var en pioner i arbeidet for samenes rettigheter. Hun var leder for verdens første samiske organisasjon opprettet i 1904, og seks år senere stiftet hun Brurskankens samiske kvindeforening. Denne foreningen tok initiativ til det første samiske landsmøtet  i Tråante (Trondheim) i 1917, den 6. februar, som senere ble samenes nasjonaldag. Helgeland Museum, avdeling Vefsn, har en utstilling om hennes rolle i samisk organisasjonsarbeid, hvor hun i sær kjempet for samiske kvinner. Museet planlegger åpning 15. juni. I tillegg kan man se en statue av henne laget av Ellen Jacobsen foran Vefsn rådhus, som ble avduket i fjor. Da ble Elsa Laula Renberg den første samiske kvinne på sokkel i landet.

Cora Sandel-utstilling på Perspektivet Museum, Tromsø

Cora Sandel var pseudonymet til den norske forfatteren og billedkunstneren Sara Fabricius, som særlig er kjent for trilogien om Alberte. Hun vokste opp i Tromsø, men bodde senere i både Oslo, Stockholm, Paris og Uppsala. Handlingen i hennes bøker er likevel ofte lagt til Tromsø, og hovedpersonene hennes var ofte kvinner. Hun skildret vilkårene for kvinner i datidens samfunn, særlig kvinnelige kunstnere. I Perspektivet Museum i Tromsø, som befinner seg i hennes barndomshjem, finnes en utstilling om hennes liv og kunst. Perspektivet Museum planlegger åpning 16. juni.

Bildet viser et naturlandskap i Lofoten med nordlys på himmelen. (Foto: Unsplash / Matthias Tillen). 

Reginedagan – Bø i Vesterålen

Har du hørt om Regine Normann? For de fleste er hun nok dessverre et relativt ukjent navn. Regine Normann var den første Nordnorske kvinnen som vakte nasjonal oppmerksomhet med sin litteratur. Hun skrev eventyr, men også ærlige skildringer om livet på den Nordnorske bygda. I tillegg samlet hun lokale sagn og eventyr, og bidro til å ta vare på lokale fortellertradisjoner. Regine Normann ble født i Bø i Vesterålen i 1867, og i denne bygda arrangeres nå festivalen Reginedagan i hennes navn. Festivalen er i motsetning til de fleste andre kulturarrangementer i sommer ikke avlyst, men foregår i mindre skala og uten de største arrangementene. Det blir fortellerstund, teaterverksted og diverse utendørsarrangementer i tråd med retningslinjene for smittevern. Festivalen arrangeres fra 26. juli til 2. august.

Heksemonumentet, Vardø

Selv om kvinner (og menn) ble brent på bålet etter trolldomsanklager i hele Norge, var det særlig mange, i forhold til folketallet, som ble utsatt for dette i Finnmark. Heksemonumentet i Vardø (Steilneset minnested) er et monument med ulike kunstinstallasjoner, til minne om de 91 som ble drept under hekseprosessene i denne delen av landet. Her finnes blant annet en skulptur av kunstneren Louise Bourgeois, mest kjent for sine gigantiske edderkopp-skulpturer. Heksemonumentet er alltid åpent og kan besøkes når som helst, helt gratis.

Om forfatteren

Edel Malene Farstad

Edel Malene Farstad

Jeg er 22 år gammel og bor i Trondheim. Driver radioprogram på Radio Revolt, og bruker ellers mye tid på musikk, bøker og spill. Jeg er spesielt opptatt av kvinnehelse, solidaritet og rettferdighet, og interessert i feministisk kunst og litteratur.

Visit Website

2 Comments

  1. Yuko Ringdal 21/05/2020

    Hei! Tusen takk for interessant informasjon som gjeld kvinnehistorie.

    Eg kjem frå Japan og har arbeidd med eit bokprosjekt som handler om norsk likestillingshistorie med ti norske kvinner som har kjempa for likestilling gjennom dei siste 200 år. Bl.a. Camilla Collett, Amalie Skram, Fredrikke Marie Qvam, Gro Harlem Brundtland m.m.

    Det står at “Disse dager foregår kampanje…Fredrikke Marie Qvam…” Når skjer det? Eg har tenkt å reise til Kvinnemuseum for å forske til bokprosjektet, men det høyrast også veldig interessant ut å besøke Trondheim også. Fint om du kan forklare meir. Kanskje eg vil besøke der i sommar.

    Med venleg helsing

    Yuko Ringdal
    Uiversitetslektor
    Universitetet i Bergen

  2. Edel Malene Farstad Author
    Edel Malene Farstad 22/05/2020

    Hei! Det høres ut som et veldig spennende prosjekt du jobber med!

    Jeg siktet i teksten til denne pågående underskriftskampanjen, som organisasjonene Rød Tråd og Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening har tatt initiativ til: https://www.opprop.net/fredrikke_marie_qvams_plass_pa_steinkjer_torg?s=72332624. Hvor de ønsker å omdøpe torget i Steinkjer til Fredrikke Marie Qvams plass.

    Så dette er altså i Steinkjer, to timer nord for Trondheim. Jeg regner med at dersom kampanjen blir vellykket så blir det sikkert et arrangement i forbindelse med det. Du kan jo evt. kontakte Rød Tråd (roedtraaad@gmail.com) eller Sanitetsforeningen (cathrine.haugan@gmail.com) for mer informasjon? :)

    Masse lykke til med bokprosjektet!
    Mvh
    Edel Malene Farstad