Historisk dag for kvinnebevegelsen i Latin-Amerika

 

 

Søndag 01. Mars kunngjorde Alberto Fernandez, president i Argentina, et lovforslag for å legalisere abort i Argentina. “Det setter en historisk presedens, det blir en viktig seier for landet og regionen” sier Noelia Figueroa, sentral aktivist i abort-og kvinnekampbevegelsen i Argentina.

Legalisering av abort har vært en viktig debatt de siste årene i Argentina, og noe som har stått sentralt i kvinnebevegelsen i Latin-Amerika. Selv om det har blitt lagt frem lovforslag for legalisering av abort tidligere uten at de har blitt stemt gjennom, presiserer Noelia at det er snakk om små marginer og at det i år er en historisk presedens at presidenten selv legger frem lovforslaget.

Det er første gang det vises vilje fra det nasjonale styringsorgan å ikke bare lage et lovforslag, men også kjempe for at den blir godkjent i kongressen. President Alberto Fernandez gjorde det klart at abort er en realitet og at staten har et ansvar å følge de kvinnene som ønsker å avbryte sine graviditeter sånn at de kan gjøre det på en sikker måte.

Noelia Figueroa

Prognosene ser bra ut, ifølge Noelia og hun er, sammen med sine medaktivister, klar til å ta til gatene den kommende 8.mars for å marsjere foran kongressen og gjøre det klart for landets politikere at det er en fundamental rettighet for kvinner å bestemme over egen kropp.

Noelia presiserer at abortkampen kun er én av sakene de kjemper for, og at selv om hun er veldig glad for dette sterke og viktige signalet fra presidentens side,  så gjenstår det mange kamper for kvinners rettigheter.

I september i 2019 var Noelia på besøk hos Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) og vi fikk satt oss ned for å prate om hvorfor vi trenger å kjempe mot urettferdige økonomiske strukturer for å kunne kjempe mot kjønnsdiskriminering. Hun kobler kjønnsbasert vold, abortkampen opp mot den sosiale og økonomiske strukturen som skaper enorme ulikheter i landet, ofte med kvinner som taperne.

Det er umulig å kjempe mot kjønnsdiskriminering i en kontekst hvor fattigdomsnivået er så høyt og hvor arbeidsledighet hovedsakelig påvirker kvinner, uten å si noe om hvorfor det er slik.

Noelia Figueroa

Argentina har vært viktig i kvinnebevegelsen i Latin-Amerika og en sentral aktør i feminismens fjerde bølge. Intervjuet med Noelia fra i høst kan du lese her.

 

 

Teksten er skrevet av gjesteblogger Nicole Becerra Vivanco. Hun jobber for tiden som praktikant på kontoret til Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG). Har bachelor Religionshistorie og Statsvitenskap, og har en katt som heter Luna Lovegood.

Teksten ble først publisert i Latin-Amerika Gruppenes hjemmeside http://www.latin-amerikagruppene.no/artikkel/2020/03/02/historisk-dag-for-kvinnebevegelsen-i-latin-amerika

Hovedbilde: Kvinner i protest, Facebook side M.A.F.I.A (Autonom og selvstendige gruppe av argentinske kvinnelige fotografer)

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.