Avkriminalisering av narkotika er antirasistisk klassekamp

 

Da ni ungdommer i desember i fjor ble massakrert i periferien i Sao Paulo, opplevde jeg det mye nærere enn forventa. Fordi jeg så igjen de samme strukturene fra hvordan ungdommer fra østkanten i Oslo blir behandla.

Legalisering og avkriminalisering av hasj har blitt aktuell den siste tiden, og rasisme har vært et provoserende tema siden FrP gikk inn i regjering. Selv om FrP skal ut av regjering vil de kriminalisere ungdom med små brukerdoser. Vi som må leve med konsekvensene det fører til, kjenner det på kroppen hver dag. Vi ser det i form av etnisk profilering, fordommer og medieoppslag. Det er på tide å innse hva slags trussel kriminalisering utgjør for tryggheten og mulighetene våres om du har minoritetsbakgrunn og kommer fra østkanten.

Kriminalisering av fattige og rasisme er ikke noe nytt i Brasil, men er noe som har blitt mye sterkere med Bolsonaro. I desember 2019 ble 9 ungdommer drept av militærpolitiet i periferien av Sao Paolo i nabolaget Paraisópolis. De ble drept under en Baile Funk fest, festene er kjent for å være en gatefest som samler mange unge. Historisk blir musikksjangeren knyttet til fattige og svarte, og derfor opplever stigmatisering.

Kriminaliseringen av de som bor i periferien har ført til utallige drap og forsvinnelser av uskyldige på lik linje som en krig. Men politiet kan komme seg unna med det fordi de kan spille på eksisterende fordommer om dop og høy-kriminalitet. I denne saken prøvde politiet å si at de var på leteaksjon etter to mistenkte, men videoer fra festen viser annet. De banker uskyldig ungdom, skøyt plastkuler og nektet en ambulanse inn.

Alexia Oliveria Silva er psykologistudent og gir kurs til ungdommer fra periferien. Sammen dro vi på minnesmarsj. Alexia som selv kommer fra periferien i SP frykter at neste gang er det i nabolaget hennes.

“Politiet har igjen drept ungdommer fra periferien som ville kose seg. De tilbyr ingen andre kulturelle alternativer, og derfor har vi Baile Funk fester. Vi har ikke alltid mulighet til å dra inn til sentrum for å dra på fest og skaper heller disse rommene i nabolaget vårt. De sier kanskje at det bare eksisterer dop og kriminalitet her, men de sier det bare basert på hva de har sett på TV. Det var ungdommer med hele fremtiden sin foran seg. Det er en rettighet å kunne leve.”
Hun er klar for å kjempe videre med aktivisme og utdanning, men vil at det internasjonale samfunnet skal se det som skjer med ungdommer her ved å stille politiet og Bolsonaro til ansvar for handlingene sine. “Dette skjedde bare fordi noen politimenn bestemte seg for å ta livene deres. Jeg kunne vært der, elevene mine kunne vært der, vennene mine kunne vært der. Det er forferdelig å tenke på.”

Et land som ikke investerer i ungdommen, investerer ikke i en fremtid.

Jeg begynte å tenke på hvorfor alt det Alexia sa føltes så nært for meg også. Hun snakker om kriminalisering av ungdom i spesifikke nabolag, som må møte på utrolig mye vold fordi de alltid blir forbundet med dop og kriminalitet. Sao Paolo er kjent rave-festene i sentrum, og for de rikere i SP. Under disse festene er det synlig tilstedeværelse av harde dop, men har jeg aldri sett eller hørt om en politiaksjon der. Hvordan mediene skriver, og politikerne snakker, gjør minoritet og østkantungdom sårbare ovenfor autoriteter fordi vi ofte blir forbundet med kriminalitet.

Ifølge en spørreundersøkelse om hasjbruk er det mest på vestkanten enn på østkanten. Til tross for det, er det østkantungdommen som blir mest tatt av politiet. Politiet sier det handler om salg, og når de avdekker salg, så avdekker de bruk. Oppvekstsjef på bydel Ullern forklarer at det er vanskelig å kartlegge hasjbruk på vestkanten fordi det skjer i det private rom, i store villaer som har kjellerstue. Kriminaliseringen østkantungdom møter på er knyttet til klasse, geografi og rasisme.

Når politiet velger hvor de skal være tilstede så er de påvirket av medier og fordommene som eksisterer i samfunnet vårt om østkantungdommen. Siden de fleste på østkanten ikke bor i store villaer med kjellerstue, blir bruken synligere og enklere å ta.

Når rasismen i Norge øker mot mennesker med innvandrerbakgrunn er avkriminalisering av hasj en viktig debatt for å kjempe mot rasisme.

Drap og drapsforsøk basert på innvandrerhat er ikke noe nytt i en norsk kontekst. Vi har opplevd terror fra høyreekstreme og flere forsøk på vold på grunn av rasisme. Fordommene er basert på bildet regjeringspartiene og mediene har skapt. Retorikken mot de som bor i periferien i SP er skremmende lik det vi ser mot østkantungdom. Dette reflekteres både hos media og politiet og er med på å reprodusere rasisme i våres områder. Derfor er avkriminalisering en løsning for å hindre mer strukturell diskriminering av minoritets og østkantungdom. Vi må stille de som sprer hat og fordommer mot ungdommer basert på farge, klasse og geografi til ansvar. Det er på tide å se hvor radikalt retorikken i vårt eget land er, for vi har ingen fler å miste.

Kilder:

https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/sterk-okning-hasjbruk-ungdom-oslo

https://quilomboinvisivel.com/en/2019/12/06/9-young-people-dead-police-violence-and-the-growth-of-repression-in-brazil/

https://akersposten.no/nyheter/en-alvorlig-utvikling/19.1744

https://www.nrk.no/osloogviken/vil-stoppe-_vestkantfylla_-1.13431664

 

Dette gjesteinnlegget er skrevet av Ninthu Paramalingam. Hun er student og befinner seg for tiden i Brasil.

Hovedbilde: Photo of two people sitting on pole fence facing high-rise building av Delaney Turner i Unsplash

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.