Solberg leverte ikke på klimatoppmøtet

Erna Solberg talte på FNs klimatoppmøte i New York mandag 23. September. Solberg kom med gammelt nytt og var lite ambisiøs i FN i dag, mener Forum for utvikling og miljø som er i New York.

Solberg presenterer gammelt løfte 

På grunn av manglende fremgang mot Parisavtalen, har FNs generalsekretær António Guterres i dag invitert FNs medlemsland til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Generalsekretæren understreket at ledere som kun kommer for å snakke ikke er velkomne, og at han forventer at FNs medlemsland kommer for å presentere nye og mer ambisiøse klimamål om kutt, og økt klimafinansiering til utviklingsland.

I et brev til statsministeren og i en kronikk i Dagbladet har Forum for utvikling og miljø (ForUM) og 16 andre organisasjoner bedt Erna Solberg om å presentere en ny dobling til Det grønne klimafondet (som er Parisavtalens hovedmekanisme for klimafinansiering av kutt og tilpasning i fattige land), fra 800 til 1600 millioner på dagens møte i New York. Det Norge i dag presenterer som en dobling av denne støtten er i realiteten en innfrielse av løftet fra Paris i 2015, og en gjentagelse av Norges budskap fra Katowice 2018.

Forum for utvikling og miljø (ForUM) – et nettverk av over 50 klima-, miljø- og utviklingsorganisasjoner – er tilstede på klimatoppmøtet i New York, og er skuffet over å se at Regjeringen kommer med et gammelt klimaløfte på et så viktig klimamøte:

  • Vi hadde håpet å se Regjeringen svare på invitasjonen fra FNs generalsekretær med å presentere noe helt nytt i New York. Dagens løfte er verken nytt eller ambisiøst, og vi er skuffet over at Norge kamuflerer gamle løfter som nye. Gamle løfter blir ikke nye av å presenteres i et nytt møte. Dette er særlig alvorlig når Trump har trukket USAs støtte til fondet, sier Ingrid Rostad som er i New York for Forum for utvikling og miljø.

Solberg lover ikke mer norske kutt i FN

Heller ikke når det gjelder klimakutt innfrir Regjeringen forventningene, mener Rostad. Sammen med 16 andre organisasjoner ba ForUM Erna Solberg bruke New York-møtet til å presentere et nytt norsk klimamål om minst 53% hjemlige kutt innen 2030 i forhold til 1990. Kravet bygger på beregninger gjort av Stockholm Environment Institute (SEI) av hva som er Norges rettferdige bidrag til å nå Parisavtalen.

  • Vi hadde håpet å se Norge øke ambisjonene når det gjelder norske klimakutt i dag. Men etter dagens tale i FN står norsk klimapolitikk på nasjonale kutt uendret, og Norge styrer med sitt mål om 40% kutt fortsatt på en kurs mot 3 grader global oppvarming, noe som er veldig skuffende, sier Rostad, som håper Norge bruker neste sjanse ved klimaforhandlingene i Santiago i desember til å komme med et nytt klimamål om minst 53% og økt klimafinansiering.

 

Teksten ble først publisert på Forum for utvikling og miljø hjemmeside, 23. September 2019 i nyhetsartikkelen

Solberg leverte ikke på klimatoppmøtet

Hovedbilde: Privat, brukt i nettartikkelen Solberg leverte ikke på klimatoppmøtet

Om forfatteren

Ingrid Rostad

Ingrid Rostad

Ingrid (f.1988) er ei Oslofisert bygdejente som alltid har minst ett prosjekt på gang. Hun har et hjerte som brenner for internasjonal solidaritet, men er langt ifra fremmed for hverdagsfeminismen.

Visit Website

Comments are closed.