10 gode grunner til å gå i 8. mars-tog i år også

I fjor lagde jeg en liste over 10 gode grunner til å gå i 8. mars-tog. Med unntak en ny førsteplass, innskrenkningen av abortloven, er det frustrerende nok bare å resirkulere den lista. For alt dette er fortsatt smertelig aktuelt. Likestillinga går ikke fort nok.

Så her er den – lista over 10 gode grunner til å gå i 8. mars-tog i år også:

  1. Fordi abortloven og kvinners rett til å bestemme fritt over egen kropp for første gang på flere tiår er innskrenket av den mørkeblå regjeringa, med Krf i spissen.
  2. Fordi #metoo er fortsatt høyaktuelt, men stadig flere menn er likevel drøye nok til å kalle seg selv et offer i disse sakene.
  3. Fordi barselsomsorgen i Norge blir stadig dårligere, noe som går hardt ut over både mor og barn.
  4. Fordi kvinnehelse stadig er et nedprioritert område, der vanlige kvinnelidelser som spontanabort, vaginisme/vestibulitt og endometriose ikke får den medisinske oppmerksomheten de burde og et stort antall kvinner går rundt med plager de ikke hadde trengt å ha.
  5. Fordi hvert år blir mellom fem og ti norske kvinner drept av sin ektemann, samboer eller kjæreste, og i de fleste tilfellene har de allerede vært utsatt for langvarig vold i forholdet.
  6. Fordi kvinner og menn har fortsatt ikke like mye makt, midler og innflytelse i samfunnet og det er fortsatt langt igjen til likelønn mellom kjønnene.
  7. Fordi kvinner som deltar i offentlige debatter hetses og trakasseres, og er spesielt hardt utsatt for en stygg miks av rasistisk sexisme dersom de har minoritetsbakgrunn.
  8. Fordi unge kvinner i minoritetsmiljøer kjemper sin egendefinerte antirasistiske kvinnekamp mot sosial kontroll og æresrelatert vold, og fortjener all vår støtte og solidaritet i den.
  9. Fordi norske kvinner er i verdenstoppen når det gjelder å jobbe ufrivillig deltid, og vi må fortsatt slåss for at alle tilbys hele og faste stillinger.
  10. Fordi ingen er fri før alle er fri! Kvinner undertrykkes fortsatt systematisk over hele verden, og kampen mot patriarkatet er på langt nær vunnet.

Lurer du på hva som skjer på kvinnedagen der du bor? SV har lagd en fin oversikt over arrangementer over hele landet. 

Vi vil også heie på vår egen Linda Elise Haug Thunberg, som bidrar med bandet sitt Lucky Malice på Neven i været – hardslående 8. mars i Halden på kvinnedagen.

Så hva venter du på? Kom deg ut i gata, finn din favorittparole og bli med på å gjøre denne lista mye kortere til neste år!

 

Om forfatteren

Karen Golmen

Karen Golmen

Odelsjente fra Nordmøre som har gjort byboer og universitetsbyråkrat av meg. Feminist siden barneskolen og radikalisert i studietida. Liker bøker, politikk, katter og kaffe, og klarer sjelden å holde meg unna verv. Er håpløst avhengig av de fleste sosiale medier. Sånn ellers relativt lykkelig tobarnsmamma, forlova med en mannlig medfeminist som liker å bake.

Visit Website

Comments are closed.