Musikkanbefaling på Samefolkets dag: “Den arktiske alven” Elin Kåven

Elin Kåven

Elin Kåven

I dag er Samefolkets dag, og i den anledning vil jeg tipse om en samisk artist jeg oppdaget på min sti i læreryrket.

I Kunnskapsløftets læreplaner er samisk kulturtradisjon tydelig og trygt forankret i flere fag. Som musikklærer i grunnskolen er det min jobb å la elevene møte samisk musikk i undervisningen.

«Elevene skal diskutere særtrekk ved kunstmusikk, norsk og samisk folkemusikk, folkemusikk fra andre land og rytmisk musikk», lyder et av kompetansemålene.

Jeg var fersk musikklærer for en barneskoleklasse, og samefolkets sang Sami soga lávlla stod på planen min. Sámi soga lávlla ble vedtatt som samisk nasjonalsang på samekonferansen i Åre i 1986. Teksten er et dikt av Isak Saba, som ble skrevet og publisert i Sagai Muittalægja i 1906. Arne Sørli har tonesatt diktet. Les teksten her.

Jeg hadde et mål om at elevene skulle prøve å synge sangen og få en positiv opplevelse av den.  Jeg ønsket at de skulle sitte igjen med en relasjon til sangen som ville vekke følelser neste gang de hørte den. Læreverket Musikkisum gav meg tekst og noter, men jeg kunne hverken uttale ordene i teksten riktig, eller synge melodien særlig godt. På Youtube fant jeg en klassisk «nasjonalsang-versjon» med kor som sang staut og storslått, men statisk og upersonlig. Jeg ville finne en versjon av Sami soga lávlla med hjerte, en versjon som virkelig gav elevene et riktig bilde av hvor vakker denne sangen er. Slik ble jeg kjent med «Den arktiske alven» Elin Kåven.

Elin Kåven fra Karasjok er låtskriver, sanger og danser. Hun er en prisbelønt musiker, som har vært aktiv siden tidlig 2000 – tallet. Som barn hun var med i samiske TV-programmer og radioprogrammer i NRK, blant annet barneradioprogrammet Skilla-skalla.

I bloggen Kåven har med sin mann, Jungle Svonni, forteller Kåven om sin versjon av Sami soga lávlla.

«In 2014 – I had deeply been longing back home to Sápmi for many years. I got a taste of the national-romatic feeling and wanted to sing this song. So I made my own very intimate version of the song with all the focus on the lyrics. Growing up, singing this song in elementary shcool it was so full of strange old-fashioend words I didn´t understand much of, and also we only sang the first and last verse, because it was too difficult for us. But when I read the lyrics (there are a few northern- sami versions of the lyrics), and looked up every word I didnt know in the dictionary, I realised how beautifully this song was written.»

Her kan du høre Elin Kåvens versjon av Sami soga lávlla:

Både elevene mine og jeg elsket hvordan sangen, med sitt nedstrippede uttrykk, tar oss gjennom melodien og de samiske ordene i et rolig tempo . Stemningen er varm, og uttrykket er nært og ekte.

Etter noen lyttinger sang vi med, og det var flere av barna som syntes at sangen var den fineste de hadde hørt. Målene nådd!

Samefolkets dag er en perfekt anledning til å bli kjent med musikken til de flinke samiske musikerne våre. I lys av det kan jeg anbefale Elin Kåvens musikk på det sterkeste. Den tidligere nevnte bloggen Beneath Northern Lights er en god kilde til kunnskap om samisk historie og kultur. Så på denne dag – snurr i gang Elin Kåven på den digitale platespilleren, og ta et dypdykk i veven for større innsikt og forståelse for vårt sterke, flotte urfolk!

Gratulerer med Samefolkets dag, Lihkku Sámi álbmotbeivviin!

Kilder:
https://www.udir.no/kl06/MUS1-01/Hele/Kompetansemaal/etter-7.-arstrinn
https://beneathnorthernlights.com/
https://no.wikipedia.org/wiki/Elin_K%C3%A5ven
http://nordligefolk.no/sjosamene/historie-religion/samefolkets-dag/sami-soga-lavlla-samefolkets-sang/

Bilde fra bloggen Beneathnorthernlights.com

Om forfatteren

Linda Elise Haug Thunberg

Linda Elise Haug Thunberg

Jeg er Linda, 85-modell og adjunkt med opprykk. Har begge beina godt planta i alternativ kultur. Jeg har spilt gitar og sunget i pønkbandet Lucky Malice siden 2004, og er med i det kulturelle kollektivet Tonehjulet Kräftpest. Jeg elsker å lytte til folks historier, og brenner for mennesker som ikke passer inn i malen. Jeg den eneste høna i kurven med en snill sønn, tre snille bonussønner, og en snill mann. Og denne høna er ikke redd for å plukke på det som jeg er uenig i.

Visit Website

Comments are closed.