Ti tips og triks for deg som bør stille til valg

Det kan være et sabla utakknemlig strev å være folkevalgt. Det er alt for få kvinner i politikken og som folkevalgt kvinne, særlig i et lite parti, bli du mye sittende alene. Det er lange møter på kveldstid etter jobb, mengden sakspapirer og utredninger du kan og bør lese er endeløs og det er alltid noen som er misfornøyd med jobben du gjør. Hvorfor skal du egentlig gidde å stille til valg? Det skal jeg prøve å fortelle deg.

 

Karen Golmen skrev i forrige uke et glimrende innlegg om at du bør stille som kandidat til lokalvalget neste år, fordi vi trenger mangfold og representativitet. Neste år er det lokalvalg og i disse dager jobber partiene med å finne kandidater til å stå på listene til både kommunestyrer og fylkesting. Hodebryet til alle som er opptatt av likestilling og mangfold er at kvinner er sterkt underrepresentert i lokalpolitikken. 305 av 428 ordførere er menn. 66 kommunestyrer har mindre enn 30% kvinner. I tillegg er personer med minoritetsbakgrunn sterkt underrepresentert sammenlignet med befolkningen.

Følelsen av å fatte beslutninger som får betydning for utrolig mange mennesker sine liv kan være noe av det mest meningsfulle du får være med på her i livet.

Hvorfor nettopp deg?

Du bør stille til valg fordi strevet er verdt det. Virkelig. Jeg har vært lokalpolitiker i syv år nå og følelsen av å fatte beslutninger som får betydning for utrolig mange mennesker sine liv kan være noe av det mest meningsfulle du får være med på her i livet. Den sjansen kan du ikke la gå fra deg. I tillegg trenger politikken deg, du som ikke egentlig ser på deg selv som politiker, og særlig du som er kvinne eller har minoritetsbakgrunn. Folkestyre heter det, ikke gubbevelde med hvite menn. Bare det at du er der, vil være verdt det for alle de andre du kan være rollemodell for. Og hvis du allerede er folkevalgt, så bør du stille til en periode til. Alt er lettere med erfaring, og det kan ikke bare være hvite menn som står for kontinuitet.

Du kan nok, og ingen kan alt.

Men jeg har lite tid og kan for lite?

Du kan nok, og ingen kan alt. Du er like god som mange av de andre som stiller, og du kan bidra med andre erfaringer. Samtidig kommer ingenting her i livet uten at du må legge inn litt innsats. Lønn krever at du jobber, kondisjon krever at du trener, en familie krever gjerne at du eller medmor først må føde barn og dere må lære det sånn omtrent alt, en trivelig fest krever at du rydder opp etterpå, og så videre. Men det betyr ikke at det ikke er verdt det, tvert i mot.

Mine ti tips og triks

Hemmeligheten ligger i å finne ut hva som engasjerer og motiverer deg, og så bruke mest tid på det og minst tid på de kjedelige tingene. Derfor vil jeg gjerne dele noen tips med deg:

  1. Bestem deg for noen få saker som du vil jobbe med. Du trenger ikke ta ansvar for hele partiprogrammet. Det holder med to-tre saker som du brenner for og der du vil jobbe for endring.
  2. Bruk varamedlemmene. Du trenger ikke lese alle sakspapirene selv. Varamedlemmene skal lese og bidra, så fordel sakene mellom dere. Husk at dere har ansvaret i fellesskap. Hvis noen andre ikke gjør den jobben som er deres ansvar, så er ikke det din skyld.
  3. Dra på besøk til folk som jobber i kommunen og snakk med dem. Du kan ikke dra over alt, så prioriter å dra til noen av de stedene som du synes er mest spennende. Noe av det mest engasjerende er å snakke direkte med folk som merker virkningen av dine vedtak i hverdagen. Bruk inspirasjonen du får fra besøkene i arbeidet ditt.
  4. Feir gjennomslag. Når dere har fått til noe bra må dere alltid feire det. Kjøp en kake, legg ut skryt av deg selv og partiet på facebook, skriv et leserinnlegg i lokalavisa.
  5. Forbered innlegg skriftlig. Vipps, så har du etter møtet en liten tekst som du kan bruke som leserinnlegg i avisa eller legge ut på sosiale medier. To fluer i en smekk. Du kan også bruke innlegget igjen senere.
  6. Takk nei til forespørsler du ikke har tid til. Særlig hvis du er litt sliten i en periode. Det er helt OK. Alle har lov til å være litt slitne, og da må man si nei.
  7. Si ja til forespørsler du får som du har skikkelig lyst til. Hold innledning for lokallag om din hjertesak, det gir motivasjonsboost og er viktig for demokratiet.
  8. Ikke ta på deg for mye. Når du er lokalpolitiker så gjør du en innsats for samfunnet, du trenger ikke ta på deg noe mer samtidig. Se ned i bordet når det skal velges FAU-medlem i barnehagen, ikke ta på deg å være styreleder i borettslaget, trener på fotballaget og du trenger ikke sitte i julebordskomiteen på jobben. Vær den som deltar på dugnad, loddsalg og loppemarkeder, ikke den som arrangerer dem. Det er en tid for alt.
  9. Husk at du får betalt for å sitte i kommunestyret eller fylkestinget og at du har lovfestet rett på fri fra jobb til å gå på møtene. Å sitte i for eksempel bystyret i Oslo betyr omlag 120 000 kr i året. Jeg har fast barnevakt som henter i barnehagen når det er bystyremøter og komitémøter, og kostnadene får jeg dekket av bystyret. Hvis du merker at full jobb og tillitsverv blir mye i perioder, kan du også vurdere å be om litt fri fra jobben. Du kan for eksempel ta ulønnet fri en dag hver måned eller annenhver uke til å lese sakspapirer og jobbe med sakene.
  10. Be folk om hjelp. Det kan være mer erfarne politikere, personer i partiet som du stoler på eller fagpersoner som kan gi deg faglige råd om saker. I et politisk parti er det ikke meningen at man skal gjøre alt alene. Få hjelp til å skrive leserinnlegg, lage videoer til sosiale medier og jobbe med saker.

Har du noen tips? Del det i kommentarfeltet!

Sånn. Nå er det ingen ting å tenke på. Det er bare å stille. Lykke til!

 

 

Forsidebilde: Herredsstyret i Åsen (1952-55), Åsen Museum og Historielag, (CC BY 2.0)

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

Comments are closed.