Kanskje det hjelper å gå hjem og vaske litt?

Faksimile fra Aftenposten 24.05.18.

Jeg tror det er litt kjedelig å være stortingspolitiker fra FrP for tiden. For hva skal du egentlig ta deg til? Partiet sitter i regjering og de på stortinget må bare ta imot sakene som kommer ferdig knadd fra regjeringen. KrF-erne har det nok mye mer spennende på jobb enn FrPs stortingsgruppe. De kan i det minste forhandle og forsøke å få gjennomslag for det de brenner for.

Noen ganger ser jeg for meg FrP-ere som sitter der, trommer fingrene i bordplaten og trykker refresh på Facebook og forsøker å glemme at regjeringen krever inn historiske summer i bompenger og at det var rekordmange som fikk norsk statsborgerskap i fjor. Men når nyheten om trygdeoppgjøret kommer og resultatet er at pensjonistene for fjerde år på rad får redusert kjøpekraft, ja da skjønner til og med jeg at begeret renner over. Det er på tide med avledningsmanøvre.

Skjermdumt fra Twitter. @martingruner

Og hva er vel bedre som avledningsmanøvre enn holdninger som spiller på konspirasjonsteoretiske strømninger: antifeminisme og innvandringsfiendtlighet? Vel, fint lite. Du kan for eksempel bare skrive litt på Facebook om at det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. Da trenger du ikke anstrenge deg for å få et medieoppslag, du trenger ikke engang ringe journalister for å få de til å lage sak. Journalistene ringer deg. Lurt.

Jeg håper Erna Solberg går inn i historiebøkene som hun som for første gang slapp høyrepopulister inn i regjering.

Når du er ferdig med å snakke med alle journalistene og ta debatten i beste sendetid mot sinte likestillingsministre og kvinnepolitiske talspersoner fra andre partier, så er det kanskje litt kjedelig å sitte på kontoret og lese nettaviser igjen. Men da er det bare å skrive litt på facebook igjen, denne gangen kan du for eksempel påstå at vi deler ut statsborgerskap som sukkertøy i detta landet her. Da ringer nok journalistene igjen, og du kan få debattere på politisk kvarter. Lurt.

Skjermdump fra NRK.no. Politisk kvarter 28.05.18.

Men jeg tror ikke bare at det er kjedelig å være stortingspolitiker fra FrP, jeg tror også at det kan være ganske irriterende å være politiker fra Høyre om dagen. Ikke så rart når du liksom skal styre landet sammen med noen som hele tiden skal kritisere regjeringens politikk. Det må være ganske kjipt å være minister eller ungdomspartileder og måtte bruke tid på å påpeke at din nærmeste samarbeidspartner enten har forstokkede holdninger eller sprer brunt grums.

Til høyrepolitikerne har jeg ingen sympati. Beklager, men dere har satt dere i denne situasjonen selv. Jeg håper Erna Solberg går inn i historiebøkene som hun som for første gang slapp høyrepopulister inn i regjering.

Til høyrepolitikerne har jeg ingen sympati. Beklager, men dere har satt dere i denne situasjonen selv.

Til FrPerne som tvinner tommeltotter på Stortinget, så har jeg et forslag: Ta dere litt fri! Nå er det fint vær ute i Oslo, ta dere gjerne et bad på Sørenga sjøbad og grill gjerne litt i Sofienbergparken. Kanskje noen av dere har kone, samboer, kjæreste eller barn hjemme? Hva med å dra hjem litt tidlig og overraske med å gjøre rent hjemme? Ring gjerne i forkant og si “Du kan godt jobbe litt lenger i dag og få gjort unna alt du er stressa for på jobben. Så vasker jeg hele huset, lager middag og henter barna i mellomtiden.” På kvelden kan dere kanskje ta et glass vin og diskutere disse grafene som viser forskjellen i inntekt på kvinner og menn, med og uten barn. Lykke til!

Graf fra: Children and Gender Inequality: Evidence from Denmark

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

Comments are closed.