Aldri mer overgripere i regjering?

I går diskuterte jeg med noen venninner om Terje Søviknes hadde kunnet bli minster nå, etter #metoo. Jeg aner ikke, men jeg håper at debatten i det minste hadde vært reell i regjeringspartiene. Det jeg vet, er at nå begynner jobben for å sørge for at #metoo får varig endring i samfunnet og ikke bare blir et blaff i kampen mot overgrep og seksuell trakassering. Da trenger vi politiske grep.

En av fem som jobber i serveringsbransjen eller helsevesenet opplever seksuell trakassering. En forteller at hun blir slått på rumpa, en annen får detaljerte beskrivelser av hva en kunde vil gjøre med henne seksuelt. Dette skjer på jobben deres. Noen så alvorlig at de blir sykemeldt, andre sliter seg gjennom ydmykelsene.

det må også tas politiske grep, slik at vi sikrer at #metoo skaper varig endring

Å bekjempe seksuell trakassering gir mer frihet til alle. Nettopp derfor er kampen mot seksuell trakassering en viktig kamp å ta på den internasjonale kvinnedagen. Det handler om kvinnefrigjøring. Kanskje har den økte oppmerksomheten om seksuell trakassering gjort de mennene som trenger det mer bevisste på forskjellen på flørting og tafsing, og hvor grensen går. Kanskje har kvinner fått en trygghet som gjør det lettere å si fra om ubehageligheter. Kanskje har vi fått en offentlig debatt som ikke mener det er greit at partitopper og ordførere beholder sentrale tillitsverv når de ligger med berusede 16-åringer på landsmøter i ungdomspartier. Men det må også tas politiske grep, slik at vi sikrer at #metoo skaper varig endring.

det vi hadde trengt var en minister som ville kjøre litt på i kampen mot seksuell trakassering

 

SV har fremmet mange forslag. Problemet er at flertallet har stemt mot.

Jeg er lokalpolitiker og fylkesleder i SV, og jeg husker at da SV satt i regjering fikk vi laget en rapport om status for likestillingen i Norge. I tillegg til saker som kjønnsdelt arbeidsmarked og foreldrepermisjon, ble seksuell trakassering identifisert som en av de sentrale utfordringene for likestilling mellom kjønnene. Utvalget som skrev rapporten kom med mange konkrete og gode forslag. Så kom Høyre og FrP inn i regjeringskontorene og la rapporten i en skuff. I forrige periode ble det ikke tatt ett eneste viktig grep mot seksuell trakassering. Da Søviknes ble minister mente han at vi burde “kjøre litt på” i oljepolitikken. Vel, det vi hadde trengt var en minister som ville kjøre litt på i kampen mot seksuell trakassering

SV har fremmet mange forslag. Problemet er at flertallet har stemt mot. Men, som Søviknes antakeligvis vet alt om, i politikken får man alltid en ny sjanse. I disse dager behandles SVs 12 konkrete forslag mot seksuell trakassering i Stortinget. Vi vil blant annet:

  • Forebygge seksuell trakassering i skolen. Derfor foreslår vi selvforsvarskurs for jenter, opplæring i å respektere grenser for gutter og et eget program mot seksuell trakassering som går gjennom hele grunnskolen.
  • Gjøre seksuell trakassering til arbeidsgivers ansvar. Da må seksuell trakassering inn i arbeidsmiljøloven.
  • Bekjempe skeive maktforhold i arbeidslivet. Tryggheten til å kunne si fra om uønsket seksuell oppmerksomhet er en av mange grunner til at vi må ha et trygt arbeidsliv, med lovfestet rett til faste og hele stillinger.

Disse forslagene forhandles det om på Stortinget nå. SV har presset regjeringen til forhandlingsbordet. Nå skal vi presse regjeringen og flertallet til å handle. Vi tar kampen mot trakassering, for likestilling og frihet for alle. Måtte vi få et samfunn i morgen uten overgripere i regjering.

Gratulerer med dagen!

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

Comments are closed.