10 gode grunner til å gå i årets 8. mars-tog

 

 

I år bør du gå i 8. mars-tog fordi:

  1. #metoo er fortsatt høyaktuelt, men noen menn er likevel drøye nok til å kalle seg selv et offer i disse sakene.
  2. Spaltist og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali må trekke seg fra 8. mars-markeringen i Bergen pga. hets, hat og trusler. Hun får ikke gått i toget, men det kan du gjøre – i solidaritet med en engasjert tjueåring som hetses ut av det demokratiske ordskiftet.
  3. Barselsomsorgen i Norge blir stadig dårligere, noe som går hardt ut over både mor og barn.
  4. Kvinnehelse stadig er et nedprioritert område, der plager som spontanabort, vaginisme/vestibulitt og endometriose ikke får den medisinske oppmerksomheten de burde og et stort antall kvinner går rundt med plager de ikke hadde trengt å ha.
  5. Hvert år blir mellom fem og ti norske kvinner drept av sin ektemann, samboer eller kjæreste, og i de fleste tilfellene har de allerede vært utsatt for langvarig vold i forholdet.
  6. Kvinner og menn har fortsatt ikke like mye makt, midler og innflytelse i samfunnet og det er fortsatt langt igjen til likelønn mellom kjønnene.
  7. Kvinner som deltar i offentlige debatter hetses og trakasseres, og er spesielt hardt utsatt for en stygg miks av rasistisk sexisme dersom de har minoritetsbakgrunn.
  8. Unge kvinner i minoritetsmiljøer kjemper sin egendefinerte antirasistiske kvinnekamp mot sosial kontroll og æresrelatert vold, og fortjener all vår støtte og solidaritet i den.
  9. Norske kvinner er i verdenstoppen når det gjelder å jobbe ufrivillig deltid, og vi må fortsatt slåss for at alle tilbys hele og faste stillinger.
  10. Ingen er fri før alle er fri! Kvinner undertrykkes fortsatt systematisk over hele verden, og kampen mot patriarkatet er på langt nær vunnet.

 

På tirsdag vil Maddam-skribent Nora legge ut en oversikt over aktuelle 8. marsarrangementer over det ganske land, så følg med – og bli med!

 

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Fra 8. mars toget 2007.

Om forfatteren

Karen Golmen

Karen Golmen

Odelsjente fra Nordmøre som har gjort Osloboer og byråkrat av meg. Feminist siden barneskolen og radikalisert i studietida. Liker bøker, politikk, katter og kaffe, og klarer sjelden å holde meg unna verv. Er håpløst avhengig av de fleste sosiale medier. Sånn ellers lykkelig samboer i blokk på Stovner med mannlig medfeminist som liker å bake.

Visit Website

Comments are closed.