Sumaya Jirde Ali hetses grovt på nettet – igjen

20 år gamle Sumaya Jirde Ali fra Bodø har allerede gitt ut en diktsamling, blitt fast spaltist i Klassekampen, og vunnet Zola-prisen og Årets stemme hos natt og dag. Hun utmerket seg i debatt mot Sylvi Listhaug. Dessverre hetses og trues Ali så mye for engasjementet sitt at hun må gå med voldsalarm.

Det er ikke noe nytt at kvinner, og særlig kvinner med minoritetsbakgrunn i samfunnsdebatten hetses og trues. Mina Adampour ble slått ned foran sitt eget hjem. Lan Marie Nguyen Berg opplever enorme mengder rasistisk og kvinnefiendtlig hets som ikke har noe med miljøsakene hun fronter å gjøre. Det samme gjelder Hadia Tajik og en rekke andre.

Ali bidrar til et mer demokratisk og opplyst samfunn med sitt brennende, uredde engasjement, og klare tale.

Anonyme skribenter på det høyreekstreme nettstedet Resett har skrevet et innlegg mot Ali, og under dette innlegget florerer rasistiske og andre stygge kommentarer. Jeg skal ikke gjengi noe av det her, det er opp til den enkelte å gå inn å se på det. Ali selv har delt en del av det for å vise fram mengden og alvoret.

 

Ali utga nylig diktsamlingen «Kvinner som hater menn», som blant annet tematiserer hets hun har blitt utsatt for.

Sumaya Jirde Ali, ung muslimsk jente med bakgrunn fra Somalia, er en av de som blir snakket mye om i media. Når vi diskuterer integrering, islam, og hijab, diskuterer vi sånne som henne. I hvert fall bildet vi har av sånne som henne. Nå har hun selv tatt rollen som debattant på egne premisser, og det er ufattelig provoserende og skremmende for folk som mener at hun, fordi hun er innvandrer, ikke skal få delta i debatten.

Ali bidrar til et mer demokratisk og opplyst samfunn med sitt brennende, uredde engasjement, og klare tale. Vi må stå sammen med Sumaya Jirde Ali nå. Både for hennes del, men også for å vise nye potensielle samfunnsdebattanter at de aldri vil stå alene, om noe slikt skulle skje. For vi er heldigvis så utrolig mange flere som støtter henne, enn de som hetser. Det er nettopp derfor de er så hissige.

Om forfatteren

Nora Warholm Essahli

Nora Warholm Essahli

Visit Website

Comments are closed.