Hvis valgkampen handlet om feminisme

…hadde jeg hatt en del jeg skulle ha sagt. Jeg lever i tiden og forventer effektivitet, og da er det ekstra vanskelig å være feminist. Fordi verden beveger seg så saaakte fremover.

Slik stemmer du, Oslo kommune

Spesielt sakte går det når jeg må holde ut at vi har ministere i Norge som sitter med sølvsje i munnen og uttaler ting som at det viktigste for likestilling er hvilken mann du gifter deg med. Når valgkampen ikke handler om feminisme, så må den da i det minste gi oss en ny regjering. Værsåsnill.

 

Feminsime er ikke et tema i valgkampen. Men det er mye snakk om frafall fra videregående skole i valgkampen. Mange er bekymret for guttene som faller fra, for de er overrepresentert på statistikken. Det hører jeg igjen og igjen, til jeg har begynt å tro på det. Hver gang jeg merker at jeg har begynt å tro på det, må jeg dunke meg litt i hodet og lese kronikken til Harriet Bjerrum Nielsen i Aftenposten på nytt.

 

På videregående skoler er det 34% frafall blant gutter, men også hele 24% blant jenter. Likevel virker det noen ganger som om vi glemmer denne fjerdedelen av jentene, og bare snakker om guttene. Og hva er det egentlige problemet vårt når jenter med høyere karakterer danker ut gutter i opptak til mange fagretninger på høyere utdanning? For vi vet at jenter må ha høyere karakterer enn gutter for å klare seg like bra etter skolen. Problemet vårt er ikke at vi har et utdanningssystem som ikke er tilpasset gutter, problemet er at vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked.  Bjerrum Nielsen skriver:

“Når kvinner ikke når opp, forklares det ofte som at de må bli flinkere, ha mer selvtillit, snakke høyere. Når gutter ikke når opp, er det hele systemet som må endres. På den måte avspeiler lydnivået i den stadig tilbakevendende guttedebatten at vi fortsatt lever i en kultur hvor menn ses på som kulturens hovedpersoner.”

Velkomstdag for jenter, Foto: Kai T. Dragland / NTNU, (CC BY-NC 2.0)

Feminisme er ikke et tema i valgkampen. Men hva kvinner skal få ha på seg, er et tema i valgkampen. Fatens hijab, i Faten tar valget på NRK, har satt klagerekord til kringkastingsrådet, selv før noen har sett programmet. Tonen i mange av klagene er hatefull og fordomsfull. Nok en gang ser vi at kvinner med hijab aldri unnslipper kleskrise: uansett hvor de vender seg er det noen som skal mene noe om hva de skal ha på seg.

Rett_til_arbeid_hijab_010510, DDAADD, (CC BY-SA 2.0)

Vold mot kvinner er ikke et tema i valgkampen. At kvinner tjener mindre enn menn er ikke et tema i valgkampen. At kvinner gjør mer husarbeid og jobber mer deltid enn menn, er ikke et tema i valgkampen. At millioner av jentebarn blir tatt livet av fordi de er uønsket og sett på som mindreverdige, er ikke et tema i valgkampen. Selv om Erik Lunde har gitt ut bok om det og skrevet kronikk om det, nå midt i valgkampen. Jeg skal lese den boka. Etter valgkampen.

 

Feminisme er kanskje ikke avgjørende for de fleste sitt valg av parti, men det er det for meg. Det hadde jeg bare et behov for å blogge litt om i dag. God valgkamp videre, og takk for meg.

 

PS: gi meg ny regjering.

 

Bilder:

Slik stemmer du, Oslo kommune

Velkomstdag for jenter, Foto: Kai T. Dragland / NTNU, (CC BY-NC 2.0)

Rett_til_arbeid_hijab_010510, GGAADD, (CC BY-SA 2.0)

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Tosh83 02/09/2017

    Tar man på de rosa brillene så ser man selvfølgelig mye urettferdighet.

    Tar man på tilsvarende lyseblå(?) briller, så ser man at bare 2 av 5 studenter er menn, så godt som alle dødsfall i arbeid er menn, menn er sliter mest med rusproblemer, menn jobber mest samlet sett(jobb+husarbeid), bare 1 av 5 barnefordelingssaker går i favør av menn, vi har diskriminerende lover som går i favør kvinner(bl.a. ang. kjønnslemlestelse), kvinner får kjønnspoeng ved studier og menn får ikke tilsvarende, dobbelt så mange menn stifter ikke familie, tre ganger så mange tar selvmord, osv.

    Men tar man på seg slike briller og driver politisk valgkamp med de, så mener jeg man er en sjåvinist. Ser man på oppslutningen enkelte partier får, så er jeg kanskje ikke alene om den tanken.