Maddam anbefaler: hvordan bygge ned et offentlig helsevesen i ti enkle trinn

NHS2

Deler du min bekymring for det norske helsevesenet? Bekymring for altfor trange budsjetter og for konsekvensene av New Public Management hvor sykehus drives på samme måte som om de var spikerfabrikker?  Hvor måleiver og bedriftsøkonomisk tankegang står i fare for å overkjøre de faglige prioriteringene? Der effektiviseringskåtheten tar overhånd fordi bunnlinja er viktigst. Der det legges mer og mer til rette for private aktører fordi det offentlige ikke strekker til, slik at vi i praksis får et todelt helsevesen der de som har god råd kan kjøpe seg bedre behandling enn de som har dårligere råd? Og der disse private tar over enkle oppgaver som gir god inntekt mens det offentlige står igjen med resten?

“How to dismantle the NHS in 10 easy steps” ble utgitt av den britiske legen Youssef El-Gingihy i 2015. I Storbritannia ser vi nå et NHS i økonomisk krise. I januar meldte britisk Røde Kors fra om at de måtte rykke ut til flere sykehus for å hjelpe til fordi sykehusene er under så stort press at de ikke kunne gi pasientene det de trengte. Samtidig blir NHS sakte men sikkert privatisert mens forsikringsselskapene gnir seg i hendene.

Vi er allerede på vei mot et todelt helsevesen i Norge.  Og i siste reviderte nasjonalbudsjett kuttet den blå-blå regjeringen enda mer i bevilgningen til sykehusene. Norsk Sykepleierforbund har uttrykt bekymring. Det  har også Legeforeningen. Nye, dyre medisiner, strammere og strammere helsebudsjetter og økt etterspørsel etter private helseforsikringer underbygger bekymringene. Sykepleiere og leger må løpe fortere og fortere og får flere og flere oppgaver. Mange hevder at det vi ser i NHS nå, er det vi vil se i norsk helsevesen om noen år hvis vi ikke gjør endringer.

Derfor er denne boka aktuell også i Norge, og verdt å bruke litt tid på. Så hvis du ikke vet hva du skal lese i sommer, er det bare å løpe til nettbutikken.

Dessuten er den bare på knappe 80 sider. Lett.

 

Om forfatteren

Gro

Gro

Jeg er kreftsykepleier, intensivsykepleier og engasjert fagorganisasjonsmedlem. Som representant for et tradisjonelt kvinneyrke med dyktige kolleger av begge kjønn, er jeg opptatt av fag, arbeidslivspolitikk og likestilling, og gjerne gjøre kål på noen fordommer. Jeg liker byen, kaffe og papiraviser, og å dingle med beina fra et høyt fjell.

Visit Website

Comments are closed.