Let’s talk about russetid, sex og samtykke!

SU

Russetid er for mange forbundet med fest, fyll og moro. For meg er russetiden også forbundet med nyhetssaker om vold og voldtekt. En rekke av mine venner og klassekamerater har nå tredd inn i russens rekker. De skal feire at to eller tre år med skolegang snart er over og at de kan begynne på voksenlivet, dessverre er ikke dette realiteten for alle.

Voldtekt kan og må forebygges, men det er ikke mulig uten en holdningsendring.

1 av 10 kvinner opplever voldtekt eller voldtektsforsøk i løpet av livet. Statistikk som Kripos fra 2015 viser også at festrelaterte voldtekter utgjør omtrent 40 prosent av voldtektene eller voldtektsforsøk i Norge. I mange av tilfellene er både offeret og overgriperen beruset. Statistikken viser videre at offeret som regel er jenter mellom 17 og 25 år. Disse tallene viser at russetiden utpeker seg som en høyrisikoperiode for voldtekt. Dette er urovekkende.

Voldtekt kan og må forebygges, men det er ikke mulig uten en holdningsendring. Som jente har jeg ofte fått høre hva jeg skal gjøre for å unngå å bli voldtatt. Ikke drikk for mye, ikke flørt åpenlyst hvis du ikke vil noe mer, ikke kle deg utfordrende, ikke ta imot drinker fra fremmede og sist, men ikke minst gå sammen med andre! Når ble det min jobb å forhindre at jeg ikke skal bli voldtatt? Hva med den som voldtar? Har ikke han ansvar for sine handlinger? Rådene jeg får blir aldri gitt til gutter. Derfor vil jeg gi guttene en oppfordring når de trer inn i russetiden:

  • Ikke drikk så mye at du mister kontroll og respekt for andres grenser
  • Sex uten samtykke er voldtekt. Om noen er så fulle at du ikke er sikker på om de vil, er de sannsynligvis også for fulle til å ha sex. Husk: bare ja betyr ja.
  • Grip inn hvis kompisen din oppfører seg som en dust og krenker andres grenser. Ekte venner hindrer voldtekt
  • Ikke prøv på noe «fancy» dop for å få jenta til sengs. Hvis hun liker deg og vil ha sex med deg sier hun ja, eller tar initiativ selv.

Skylden og ansvaret ligger fullt og helt på gjerningspersonen.

Disse rådene kan forhindre at mange voldtekter finner sted. Hvis en voldtekt derimot har forekommet skal aldri offeret pålegges ansvaret for hendelsen. I forbindelse med voldtekter i russetiden påføres ofte skyld og skam på ofrene. Faktorer som at de var lettkledde, hadde drukket, gikk alene hjem og at de hadde flørtet åpenlyst tidligere på kvelden, blir ofte trukket fram for å gjøre offeret medskyldig i voldtekten. Vi kan ikke godta den retorikken som brukes i dagens voldtektsdebatt. Skylden og ansvaret ligger fullt og helt på gjerningspersonen. Dette er viktig å huske på når en skal anmelde en voldtekt.

Uten en åpen dialog rundt emnet er det ikke sikkert at voldtekts statistikken går ned og at ansvaret skyves over fra offer til gjerningsperson. Derfor må alle tørre å ta den litt ubehagelige samtalen med en venn som du ser trår over andres grenser, slik at vi sammen kan unngå voldtekt. Jeg ønsker at mine venner skal få en russetid fylt med fest, fyll og moro ikke av voldtekt, skyld og skam.

Alida Domaas er 19 år. Hun er leder av Trøndelag SU og ungdomskandidat for Sør-Trøndelag SV til Stortingsvalget.

Bilde: Sosialistisk Ungdom

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.