Fem damer som gjør det lettere å være dame i Norge

Hanne_Sigbjørnsen_Tegnehanne

I anledning kvinnedagen forrige uke: her er et knippe damer i Norge som ikke først og fremst er kjent som feministikoner, men som likevel har gjort bra ting for andre damer.

Tegnehanne

Hanne Sigbjørnsen alias Tegnehanne: Jeg ler så mye av Tegnehanne at jeg aldri tør å lese stripene hennes på trikken. Hun viser at null selvhøytidelighet gjør deg til en kulere person, og hun kommer stadig med velrettede spark mot kroppspress og annet press, for eksempel denne stripen om arbeidspresset blant sykehusleger og hvordan gravide leger behandles.

Dronning Sonja

Jeg er ikke akkurat tilhenger av monarki som styringsform, men Dronningen får en stjerne i boka av meg. Ikke fordi hun ”holder seg så flott”, som til stadighet blir trukket fram om henne, men for hennes åpenhet om spontanabort, som rammer mange kvinner. Det må være opp til kvinnen selv hvor mye man deler om egne graviditeter og aborter, men Dronning Sonja har nok gjort det litt lettere å dele for de som ønsker det.

Mariell Øyre

Dama bak bloggen Hjartesmil er først og fremst en veldig dyktig fotograf, noe som gir seg utslag i nydelige bilder på den fine bloggen hennes som egentlig bare handler om hverdager. Men etter å ha fulgt bloggen hennes et års tid, la jeg merke til dette: hun unnskylder seg aldri når hun legger ut bilde av en kanelbolle, en croissant på kafé eller noen kuler iskrem. Tenk det: Å unnskylde seg for å spise noe man liker er altså så vanlig at jeg la merke til det når det ikke skjer. Oppskrift på bakverk er liksom alltid ledsaget av ordene ”farlig” eller ”syndig”, eller man må understreke at ”det er lørdag” hvis man lar seg avbilde med en is. Vi kvinner unnskylder oss for mye for det vi spiser. Til helvete med det.

Thea Steen

Kvinnehelse er kvinnekamp, og noen ganger er det en kamp på liv og død. Journalisten og bloggeren Thea Steen døde i fjor sommer, 26 år ung, men før det rakk hun å kjøre kampanjen #sjekkdeg som fikk 6000 flere av oss til å sjekke seg for celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft sammenliknet med året før. Thea Steen var jenta som fikk celleprøvetaking til å bli en naturlig del av lunsjsamtalen på jobben, og som lærte oss dette: å ta celleprøve av livmorhalsen er ikke flaut, ikke vondt, bare veldig, veldig viktig.

Julie Andem

Serieskaperen bak SKAM har blitt genierklært, hyllet og overlesset med utmerkelser og priser det siste året – vel fortjent, spør du meg. Fra et feministisk perspektiv er imidlertid hennes største bragd dette klippet fra sesong 2, som lærte en hel nasjon om lov, rett og ansvar når det kommer til deling av nakenbilder. Måten Noora går fra å være skamfull og fortvilet til tøff og empowered når hun finner ut at det er hun som har loven på sin side er et stykke TV-historie, juss-formidlingshistorie og kvinnehistorie. Måtte dette klippet bli pensum for alle landets 15-åringer, og la oss bruke dette klippet for å minne oss om å plassere skammen der den hører hjemme: hos de som er bak kameraet og de som deler videre, ikke de som blir fotografert.

kirsten4

Kirsten Kvalø er jurist, småbarnsmamma, SV-medlem og Osloborger.

Bilde: Hanne Sigbjørnsen (Tegnehanne) av Signe Dons/Aftenposten.

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.