Velg noe som lønner seg
Hva sa lærerne og veilederne på videregående til deg da du skulle bestemme hva du skulle søke på av universitets- eller høyskolestudier? Sa de at du burde velge noe du har lyst til og som du synes virker interessant?
Jeg har inntrykk av at veldig mange velger noe de synes er interessant og at de blir rådet til det. Slik var det i alle fall for meg, noe jeg stolt slo fast i Aftenposten som 19-åring.
Mitt råd: Ta en titt på hva du kan forvente deg i lønn når du er ferdig, og velg noe du synes er interessant men som samtidig lønner seg.
Det er selvfølgelig viktig å velge noe man synes er interessant, men det er også viktig å ikke være naiv. For det er enormt store lønnsforskjeller som venter ferdigutdannede når de endelig står klare med vitnemålet i hånden. Så mitt råd til unge i dag som lurer på hva de skal studere er følgende: Ta en titt på hva du kan forvente deg i lønn når du er ferdig, og velg noe du synes er interessant men som samtidig lønner seg.
Denne måneden kom SSB med den oppdaterte lønnsstatistikken for 2016. Der kan man nederst i artikkelen laste ned tallene som viser lønnsstatistikken i over 300 ulike yrker. Fri fagbevegelse har tatt en titt på disse tallene og laget en rangert oversikt over gjennomsnittslønn etter yrke. Disse tallene burde alle ta seg en titt på.
Det finnes utrolig mange eksempler på urimelig store lønnsforskjeller mellom yrker som har like lang utdannelse.
Det er mange ting man kunne sagt og denne statistikken. For det er slående hvor store klasseskiller vi har i Norge og vi ser en enorm lønnsforskjell mellom topp og bunn i lista. Og det er før vi i det hele tatt har begynt å se på lønnsforskjellene mellom menn og kvinner og forskjell på heltidsarbeid og deltidsarbeid.
Men en annen ting som er slående er at det finnes utrolig mange eksempler på urimelig store lønnsforskjeller mellom yrker som har like lang utdannelse eller samme nivå med kvalifisering. Og mange av eksemplene viser at kvinnedominerte yrker har lavere lønn enn mannsdominerte yrker. Politibetjenter tjener for eksempel 47 500 kr i måneden i snitt, mens sykepleiere tjener 42 100 kr i snitt. Det er 64 800 kr i forskjell i året. Vernepleiere tjener enda litt dårligere med 41 100 kr i året, til sammenligning med brannkonstabler som kan forvente 45 500 kr. Det er over 50 000 kr i utslag på årslønna.
Men jeg vil også si at det er interessant å se hvor stor forskjell det er i lønn også mellom de typiske kvinnedominerte omsorgsyrkene. Her er noen eksempler:
- Sykepleiere 42 100 kr
- Vernepleier 41 100 kr
- Fysioterapeuter 39 100 kr
- Ergoterepeuter 38 100 kr
- Barnehagelærere 37 400 kr
Jeg vet at ikke alle kan eller vil studere realfag.
Så vidt jeg kan forstå er kvalifiseringen til alle disse yrkene en 3-årig bachelorgrad. Og la meg understreke at jeg mener alle disse yrkene burde hatt høyere lønn, men det er veldig rart for meg at det skal være 4 700 kr forskjell i måneden på hva en sykepleier og en barnehagelærer tjener i snitt. Det er altså over 60 000 kroner forskjell i året. Jeg visste ikke at det var slik før jeg så denne oversikten, og det tror jeg at det er mange andre som ikke vet heller.
Jeg vil selvfølgelig avslutte med å si at alle kvinner der ute burde velge realfag, redde verden med å finne løsninger på klimakrisen og at vi alle må kunne forsørge oss selv. Men jeg vet at ikke alle kan eller vil studere realfag, og vi trenger også at både kvinner og menn velger å jobbe innen en hel rekke andre områder. Men da må lønna i mange yrker opp. For å få til det tror jeg at lønnsnivået også i større grad må avgjøre hvilke yrker og utdannelser folk velger seg. Det bringer meg tilbake til til poenget mitt: Velg deg en utdannelse du synes er interessant, men velg også noe som lønner seg.
Bilder:
Det som i alle fall ikke lønner seg er å ha en jobb en mistrives i.
find out the best novel wuxia novels