Hvordan stanse en vill elefant?

repele

Trump har bygger mur mot Mexico og stanser innvandring til USA, brexit-kampanjen ble delvis dominert av høyrepopulistiske strømninger og Sylvi Listhaug står med korset rundt halsen og ber folk gi penger til forfulgte kristne i andre land. Jeg har tidligere skrevet om hvor dum jeg ofte føler meg, og for å være ærlig har jeg i det siste forsøkt å unngå å måtte fremføre en troverdig forklaring på hva som nå er veien videre for venstresiden og hvordan vi skal demme opp mot høyrepopulisme. For jeg har ikke fasiten.

La meg fortelle dere om noe jeg har lest (slik at jeg fremstår som smart når jeg gjenforteller det)

Men aldri så ille at det ikke er godt for noe, for det virker som om jeg ikke er alene om å føle det slik. Når jeg tenker meg om skulle det bare mangle, for da Hillary tapte var det mange journalister, kommentatorer og meningsmålinger som hadde både det ene og det andre og forklare. Klara Furuberg har skrevet mye smart her på MadDam tidligere og denne uken la hun ut en statusoppdatering som jeg kjente meg veldig igjen i.

Skjermbilde 2017-01-29 kl. 20.16.30

Denne følelsen av fellesskap har gitt meg mer pågangsmot. Faktisk så mye at jeg nå skal kaste meg utpå og være så freidig og dele noen tanker om hva vi burde gjøre. For i dag leste jeg en artikkel der den amerikanske lingvisten George Lakoff forklarer hvordan demokratene hjalp republikanerne med å få Trump valgt. Så kjære alle sammen, i ekte mansplaining stil, la meg fortelle dere om noe jeg har lest (slik at jeg fremstår som smart når jeg gjenforteller det):

Dropp det logiske beviset for at de tar feil

Lakoff generaliserer og sier at en feil mange på venstresiden gjør er å studere statsvitenskap, samfunnsøkonomi, historie og slike ting istedet for markedsføring og kognitiv neurovitenskap. Det gjør at vi blir opptatt av fakta og å bevise at høyrepopulistene tar feil og at det de mener er ulogisk, heller enn å være opptatt av hvordan vi rammer inn, og selger, budskapet vårt. Vi ender opp med å snakke om hvor ulogisk og feil Sylvi tar, og ender opp med å få folk til å tenke på Sylvis budskap og ikke vårt eget. Når vi skal motbevise noe og si at det er feil, må folk først tenke på det som er feil. Og da styrer vi tankene i motsatt retning av det vi vil. For hva tenker du på hvis noen sier “ikke tenk på en elefant”? Nettopp, en elefant. Hovedpoenget til Lakoff er at vi må snakke om verdier, våre egne verdier. Ikke om hvorfor de andre tar feil når de snakker om sine verdier.

Forklar hvorfor fellesskap fungerer

Venstresiden i Norge har mye å forsvare og dermed mye å tape, men kanskje har vi begynt å ta det for gitt og sluttet å ta æren for det? Jeg tror det, og etter å ha lest intervjuet med Lakoff tenker jeg det enda sterkere. Det er venstresiden som systematisk har kjempet frem den norske modellen med en sterk velferdsstat, offentlig eierskap og et organisert arbeidsliv gjennom trepartssamarbeidet. Men nå er alle partier for velferdsstaten og høyresiden har fått ta eierskap til frihetsbegrepet. Venstresiden har mistet litt av den ideologiske piffen og blitt defensive. Vi bruker alt for mye tid på å angripe høyresiden for å bygge ned velferdsstaten og uthule arbeidsmiljøloven, i stedet for å bruke tid på å snakke om hvorfor det er fagforeninger, vern gjennom lover og offentlige investeringer som gir ekte frihet for folk og sikrer velferd. Vi tror at dette er noe alle vet og forstår, men det er det ikke.

Skjermbilde 2017-01-29 kl. 23.10.55

Gjenta budskapet

Lakoff forklarere hvordan Trump er en smart selger som har lært seg hvordan han bruker folk sine hjerner mot dem. Twitterkontoen hans er en forestilling i hvordan man snur på fakta ved å fortelle sin historie først før journalistene. Eller hvordan man kan vri oppmerksomheten vekk fra noe ømfintlig og over på noe annet ved å angripe noen helt andre. Eller hvordan man kan teste ut politikk ved å sende ut prøveballonger og se hva responsen blir før man fortsetter.

Men hva er det smarte selgere gjør? Jo, de gjentar og gjentar budskapet sitt. Det folk hører mange nok ganger, det tror de. Og de bruker ord bevisst for å skape bilder i folk sine hoder. Når Trump snakker om radikale muslimske terrorister sier han ikke at alle muslimer er terrorister, men han skaper det bildet i folk sine hoder. Eller slagordet “Make America great agian”, som må smart vis spiller på folk sin nostalgi og at “alt var bedre før”. Jeg tror venstresiden må bli enda flinkere til å fortelle  overbevisende historier som skaper bilder i folk sine hoder, og så må vi gjenta budskapet om og om igjen.

Hovedpoenget til Lakoff er at vi må snakke om verdier, våre egne verdier.

Snakk om verdier og gjør det nært folk

Innenfor det konservative, og også høyrepopulistiske tankegodset, er det sterkt samhold mellom folk. De jobber ikke for fellesskapsløsninger og gratis, universell velferd til alle i samfunnet, men de gir penger til den lokale kirken som har gratis tilbud til barn og fattige. Og når lokalsamfunnet rammes av flom eller brann stiller de opp som frivillige. Lakoff trekker frem dette som eksempler på ekte omsorg, som vi kan appellere til. Jeg er helt enig i at vi har mye å hente på å trekke frem konsekvensene for folk og nabolag, og spesielt i helse- og miljøpolitikken. Ingen vil ha gift i maten, puste forurenset luft, få huset ødelagt av ekstremvær eller kjøpe medisiner som ikke har blitt testet skikkelig. Vi må kanskje bli flinkere til å snakke om det på en måte slik at det handler om verdier, frihet og et bedre samfunn.

Bilde: Cangemaker Norge, Demonstrasjon utenfor Stortinget, (CC BY-SA 2.0)

Bilde: Changemaker Norge, Demonstrasjon utenfor Stortinget, (CC BY-SA 2.0)

Jeg er lokalpolitiker selv og skal være med og dra lasset på vegne av venstresiden, og jeg merker at jeg ble mer fylt av pågangsmot og initiativ etter å ha lest denne artikkelen og skrevet denne oppsummeringen. For det første er jo ikke dette noe revolusjonerende nytt, det er mye vi gjør allerede. Det jeg liker best med politikk er ikke å angripe Høyre og FrP med logikk for å forklare hvorfor de tar feil. Jeg liker å snakke om mine verdier, hvorfor jeg mener det er viktig å forandre verden og hva jeg mener vi bør gjøre. Det skal jeg bruke mer tid på fremover. Trikset blir å gjøre det slik at det fungerer. Jeg tar gjerne imot litt manssplaining på hvordan man får til det.

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Jo Øiongen 31/01/2017

    Venstresiden lider under å fortelle folk hvordan verden skal være, i stede for å lytte til hvordan folk opplever verden. Hva som er fakta er ikke så interessant til syvende og sist, det som betyr noe er hvordan folk oppfatter og føler at de faktisk har det.

    Det er et tips å komme med, som er universelt og som bryter med venstresiden sin feilslåtte grunnleggende filosofi. Folk er opptatt av seg selv først, så er de opptatt av familien, så er de opptatt av nærområdet, så er de opptatt av regionen, så er de opptatt av landet sitt og så er de opptatt av verdensdelen de hører til. Hvis det som står først på lista ikke oppleves som trygt, harmonisk og tatt vare på, da er ikke resten interessant. Innse at mennesker først og fremst er egoister, så kan en etterpå se om det finnes en måte å endre det som skjer i verden.