SV står ovenfor et politisk veivalg

ingvild reymert

Bilde: Ingvild Reymert er innstilt som førstekandidat til Stortinget for Oslo SV. I dag holder Oslo SV nominasjonsmøte hvor medlemmene skal velge hvilke kandidater som skal stå på listen.

Da jeg våkna morgenen 9. november var det mørkt ute, men også bekmørkt på TVen. Den rasistiske, sexistiske og selvopptatte overklassegutten Donald Trump var valgt til president i USA.

Den morgenen ble jeg liggende å tenke på hvilken verden det er døtrene mine skal vokse opp i? En verden hvor millioner er på flukt, men hvor vi stenger grensene? Hvor klimagassutslippene og temperaturen øker, mens feige politikere står og ser på? En verden hvor stadig flere ressurser samles på stadig færre hender, men hvor vi likevel må kjempe for arveavgift og formueskatt?

Det er på tide å ta kampen om framtida!

Aldri før har det vært mer behov for politikere som evner å mobilisere bevegelsene: fagbevegelsen, miljøbevegelsen, solidaritets- og fredsbevegelsen, kvinnebevegelsen.

I dag samles Oslo SV for å velge de som skal representere SV på Stortinget. Aldri før har det vært mer behov for politikere som evner å mobilisere bevegelsene: fagbevegelsen, miljøbevegelsen, solidaritets- og fredsbevegelsen, kvinnebevegelsen. Den rødgrønne valgseieren i 2005 kom ikke fordi Arbeiderpartiet eller SV hadde de beste onelinerne eller de peneste menneskene, men fordi venstresidas partier klarte å mobilisere noe mer enn dem selv – bevegelsene, og da i særdeleshet fagbevegelsen. Det er bare hvis vi går til valg på et politisk program som mobiliserer disse kreftene at vi vinner valget i 2017 og får gjennomslag for vår politikk.

Boligprisene i Oslo har økt med 21,7 prosent, og gjør at flere unge og lavtlønte ikke kommer inn på boligmarkedet. Det deregulerte boligmarkedet øker klasseforskjellene for hver dag som går. Boligpolitikken må løftes som en av de viktigste sakene for SV, hvis vi skal vinne valget. Det er på tide å ta på alvor de problemene vanlige folk i Oslo og i Norge i dag sliter med.

Antallet midlertidige ansatte øker, arbeidsledigheten øker, og over 92 000 barn lever i fattigdom. Samtidig har vi en blåblå-regjering som prioriterer skattelette til de aller rikeste. Dette er en politikk som skaper klasseforskjeller. Et solidarisk arbeidsliv, med hele og faste stillinger, en sterk velferdsstat og en solidarisk skattepolitikk bygger ned klasseskillene.

Å få LO på miljøbevegelsen side, vil være et taktskifte i norsk klimapolitikk.

Skal vi få gjennomslag for det grønne skiftet må vi ta et oppgjør med ideen om at økonomiske hensyn, frihandel og oljenæringas interesser er noe som gjør det umulig for politikere å stake en klar kurs i retning av en bærekraftig politikk. For å klare det må vi bygge bredere allianser og bevegelser.. At samtlige kommuner i Lofoten nå har gått imot oljeboring er tegn til endring.

Men fremdeles har miljøbevegelsen og miljøpartiene i Norge for liten oppslutning til å skape den endringen som trengs. Derfor må vi skape større allianser for den politikken vi vet fungerer. LO-kongressen til våren kan være en gamechanger i så måte. Å få LO på miljøbevegelsen side, vil være et taktskifte i norsk klimapolitikk. For vi veit at høyresida ikke lar seg overbevise av gode argumenter aleine.

Norge er en av verdens største våpeneksportører. Det må være en selvfølge at vi ikke skal selge våpen til regimer som bryter menneskerettigheter.

Verden har ikke gått fremover denne høsten. Klimakrise, flyktningkrise og økende forskjeller fyrer opp under en høyrepopulisme på fremmarsj. Det har aldri vært viktigere enn nå med en utenrikspolitisk opposisjon på Stortinget og at fredspartiet SV tør å vise en alternativ vei i utenrikspolitikken. Det er både i Norge og verdens interesse at vi vi kan ha en utenrikspolitikk som er uavhengig USA og EU, sier nei til NATO, nei til kjøp av flere kampfly og nei til amerikanske soldater på Værnes.

I stedet må vi si ja til en selvstendig og konfliktdempende fredspolitikk. Norge er en av verdens største våpeneksportører. Det må være en selvfølge at vi ikke skal selge våpen til regimer som bryter menneskerettigheter. Norge må være tydelige mot bombing av sivile, og reagere kraftig på bombing av sykehus slik vi ser i Syria i dag, hvor regimet allierer seg med blant annet Russland for å bombe sitt eget folk.

Vi må igjen løfte utviklingspolitikken – som hos de blåblå går i retning av å sikre Norges egne nærings- og sikkerhetsinteresser fremfor å ta utgangspunkt i mottakernes behov.

I dag velger ikke Oslo SV bare det laget som står sterkest for fordeling og miljø. Vi kan velge et slagkraftig lag som tar kampen mot klasseforskjellene, gjenreiser fredspartiet og som bygger bevegelser rundt miljøpolitikken vår.

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

Comments are closed.