Valg 2017: Tillitt på likestilling?

Det nærmer seg valg, og fylkeslag over hele landet holder på å nominere eller har nominert kandidater til stortingsplasser. Har du tillitt til årets kandidater på likestilling?

I media og på facebook diskuteres det. Hvilke kandidater er best til å representere fylket? Hvem har legitimitet i fagbevegelsen? Hvem tilhører homonettverk? Hvem har mest relevant bakgrunn? Er vi så likestilte at vi ikke trenger kandidater som er særlig opptatt av dette?

Likestillingsåret 2016

Jeg trenger vel ikke minne noen om Hemsedalsaken og hvordan en ung dame ble behandlet av vårt rettsvesen. Vi har akkurat markert FNs internasjonale dag for vold mot kvinner. Til tross for at kvinner studerer vel så mye som menn, er lønnsstatistikken like skjev og kvinner er nesten like dobbeltarbeidende som i fjor. Presset på utseende og dagens trange kvinneroller (ja, for du kan jo velge om du vil være en vellykket husmor eller en velykket karrierekvinne!) ser ikke ut til å avta med det første. I et globalt perspektiv er det fortsatt alt for mange kvinner som blir syke, voldtatt, lider og dør på grunn holdninger i partiarkalske samfunn. Og det var vel flere enn meg som med sjokk og vantro så hvordan Trumph med sine holdninger til kvinner fikk tilstrekkelig stemmer til å innta det hvite hus.

Hvem har tillitt i likestillingsspørsmål?

Så hvorfor lurer vi ikke på hva våre representanter på det kommende Stortinget har tenkt til å gjøre med dette? Et sted å begynne er at vi må spørre: Hvilke kvinneorganisasjoner- eller nettverk de har engasjert seg i? Har de tidligere engasjert seg i kvinnepolitiske saker? Hva har de tenkt til å gjøre for å sikre kvinners menneskerettigheter?

La Trumphs 2016 bli til et feministisk 2017!

For det er noen gode nyheter. I alle partier er det enkeltpersoner som engasjerer seg i kvinnepolitiske saker. Sannsynligvis vil dette arbeidet drukne i alle de andre sakene vi er opptatt av i valget. Derfor må vi etterspørre og synliggjøre dette! For dette trenger ikke bare bli året Trump ble valgt til president eller der det norske rettsystemet igjen feilet i dømme voldtektsmenn i stedet for kvinners moral. Om alle spør kandidatene hva de har tenkt til å bidra med for å sikre kvinners rettigheter, finner vi ikke bare frem til disse kandidatene – men kanskje kan vi også gjøre kvinnesak til et viktigere tema både i og etter valget. La Trumphs 2016 bli til et feministisk 2017!

Bilde: Woman| Ma LiEs | CC BY-NC-ND 2.0. Bildet er kuttet.

 

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

Comments are closed.