Solidaritet med våre polske medsøstre

I Polen har nasjonalforsamlingen stemt gjennom en lov som vil gjøre fare for liv til den eneste gyldige grunn til å ta abort. Kvinner som tar abort risikerer opptil fem års fengsel. Lovforslaget er nå sendt til en arbeidsgruppe som skal se nærmere på det.

Landet har allerede en restriktiv abortpolitikk. Kun 2000 lovlige aborter gjennomføres årlig, men kvinneorganisasjoner anslår at det gjennomføres ytterlige 100 000 ulovlige aborter. På lørdag vil det være demonstrasjoner i Polen, og støttemarkeringer over hele verden, blant annet i Oslo.

Den katolske kirken hindrer kvinners frihet

I den vestlige delen av verden er det den katolske kirken som er det største maktapparatet som jobber mot selvbestemt abort. I tillegg til Polen, har abortloven i Spania også vært under sterkt press fra det konservative partiet de siste årene. Portugal fikk ikke selvbestemt abort før i 2007. Før dette var det kun tillatt å ta abort på grunn av helsemessige årsaker eller voldtekt.

Det europeiske landet som har den mest restriktive abortloven er Irland. I det katolske landet er abort kun tillatt hvis det er fare for kvinnens liv.

Hvis hun ikke har råd eller mulighet til å reise til et land der det kan utføres trygt og lovlig, er hun i fare.

 

Hvert tiende minutt dør en kvinne

Kvinner tar abort, også i land der dette er kraftig regulert eller ulovlig.
Ifølge WHO tar 21.6 milloner kvinner utrygge aborter hvert år. 18.5 av dem i utviklingsland. 47 000 kvinner dør som følge av dette hvert år. Det tilsvarer en kvinne hvert tiende minutt. Hvis hun ikke har råd eller mulighet til å reise til et land der det kan utføres trygt og lovlig, er hun i fare.

Oversikt over hvor abort er lovlig. Kilde: womenonwaves.org/ center for reproductive rights

Oversikt over hvor abort er lovlig. Kilde: womenonwaves.org/ center for reproductive rights

Støtt våre medsøstre i Polen og andre land

Rød Ungdom har innsamlingsaksjon for organisasjonen Women on waves, som blant annet utfører aborter i internasjonalt farvann for kvinner som bor i land der selvbestemt abort enten er sterkt regulert eller ulovlig. Du kan finne informasjon og kontonummer her.

Jeg håper alle som kan møter opp på demonstrasjon på lørdag. Demonstrasjonen kalles for ”den svarte protesten”, og det oppfordres til å kle seg deretter. I tillegg kan man ta med kleshengere, som et symbol på utrygge aborter. Info om demonstrasjonen kan du finne her: https://www.facebook.com/events/949607091835360/

 

 

 

Om forfatteren

Nora Warholm Essahli

Nora Warholm Essahli

Visit Website

Comments are closed.