Netflix-tips på en onsdag

sbwsa_TT_Red

www.shesbeautifulwhenshesangry.com

Gratulerer, du er halvveis i skoleårets første uke. Enten du er elev, student, eller forelder, så har du fortjent en liten pause.

Feminisme er ikke alltid noen feel good-aktivitet. I det siste har debatten om voldtekt blitt villere og villere, og menn med viktige stillinger har åpent  fremmet grumsete holdninger. Men ikke fortvil! Kvinnekampen har en lang og ganske fantastisk historie. På Netflix finner du historien om de amerikanske kvinnenes likestillingskamp.

She´s beautiful when she´s angry er en ambisiøs dokumentar som prøver å ramse opp alt det utrolige arbeidet amerikanske feminister gjorde fra sekstitallet og fram til rundt 1980. Du møter damene bak “Our bodies, our selves”, får et innblikk i abortkampen, kampen for barnehager, de fargede feministenes kamp, homokampen, bittelitt klassekamp og mye mye mer. Nøkkelpersoner fra denne perioden forteller, akkompagnert av masse bilder og videomateriale fra gode gamledager.

Damene som kom før oss fikk til mye, men møtte også motstand. Det legges det ikke skjul på i denne dokumentaren.

Kvinner som aldri hadde snakket om sex, ikke visste hvordan sin egen kropp fungerte, og hadde gått rundt med en følelse av å være utilstrekkelig og mislykket møttes, og fant ut at det personlige er politisk. “Jeg oppdaget at det var flere kvinner som hadde de samme problemene som meg. Det betyr at det ikke var mine personlige problemer, men samfunnsproblemer. Jeg følte meg utrolig lettet” (kjapt oversatt) er et av utsagnene som oppsummerer hvorfor andrebølgen ikke bare var politisk viktig, men også endret mange kvinners liv underveis.

Jeg prøvde å notere mens jeg så, men det ble umulig, da interessante ting dukket opp med få sekunders mellomrom. Damene som kom før oss fikk til mye, men møtte også motstand. Det legges det ikke skjul på i denne dokumentaren. Men allikevel ble jeg både rørt og glad. Det enorme arbeidet, tusenvis av aksjoner og demonstrasjoner, mangfoldet i bevegelsen, og engasjementet inspirerer.

Ha en fin Netflix-økt folkens!

Om forfatteren

Nora Warholm Essahli

Nora Warholm Essahli

Visit Website

Comments are closed.