Boksommar

2498786282_65542d9eeb_z

Att hitta bra böcker inför sommaren kan vara ett projekt i bokbutikerna, som gärna säljer aktuella och nya titlar som förlagen vill pusha, så här kommer en tipslista med extra bra sommarlitteratur – både ny och gammal (Några av titlarna finns bara på svenska, men alla går att köpa i norska butiker).

Stål – Silvia Avallone
Om man gillar Elena Ferrantes böcker om 1940- och 50-talets Italien, så borde man läsa Silvia Avallones Stål. Det blir som en modern bild av samma tematik; arbetarklassens villkor, vänskap, kvinnlig erfarenhet och konservativa könsrollers hårda grepp om friheten att få leva som man vill.

Bossy Pants – Tina Fey/Yes Please – Amy Poehler
Bästa vännerna Tina Fey och Amy Poehler, båda med med bakgrund i Saturday Night Live, har lyckats bli några av de riktigt stora namnen i den amerikanska humorvärlden. Båda böckerna handlar om uppväxten, hur de kom in på improvisation (och träffade varandra). Det är vasst, elakt och fantastiskt kul om att vara kvinna och komiker i en extremt mansdominerad humorvärld.

Kärlek i Europa och Alla Vilda – Birgitta Stenberg
Att de här böckerna inte finns översatt på norska är ett mysterium. Birgitta Stenberg är en respekterad författare och en feministisk ikon i Sverige och i de två, löst sammanhängande och självbiografiska böckerna skildrar hon det bohemiska livet hon levde i Europa under 1950- 0ch 1960-talet. Allt hon ville var att bli författare, men allt som förväntades i det grå Sverige var att hon skulle finna en redig karl att gifta sig med. Kärleksaffärer med kvinnor och män, droger, skrivande, längtan, prostitution och drömmar runt om i ett Europa som inte finns längre. Den absolut bästa skildringen om att ge sig ut på vägarna – droppa Jack Kerouac och läs Stenberg i stället.


Alla vilda – dokumentar om när Birgitta Stenberg reser tillbaka för att träffa sina gamla vänner, älskare och älskarinnor.

SPQR, a history of ancient Rome – Mary Beard
Något så ovanligt som en page turner om antikens Rom. Mary Beard, professor vid universitetet i Cambridge, berättar om hur den lilla byn vid Tibern blev till ett av historiens största maktcentrum. Det bästa med Beards sätt att berätta är att det inte bara är ett uppradande av de stora männen och allt de gjorde, utan hon tittar på saker från sidan, ifrågasätter cementerade bilder av historien och har alltid de marginaliserades, barn, kvinnor, slavars, situation med i bakhuvudet när hon skriver.  Mary Beard omtalas ofta som en av samtidens mest originella antikforskare.

Processed with VSCO with f2 preset

My Life on the Road – Gloria Steinem 
Världsberömda amerikanska feministen och journalisten Gloria Steinem, ett av ansiktena för andra vågens feminism under det sena 1960-talet och tidigt 1970-tal, skriver om sitt fascinerande liv och allt hon upplevt under den moderna feminismens framväxt.

Heroines – Kate Zambreno
Boken har blivit kultförklarad i USA och författaren försöker ta reda på sanningen om “modernismens galna kvinnor”, kreativa, skapande konstnärer och kvinnor som levt i skuggan av sina kända konstnärsmän och sedan glömts bort eller förminskats. Zambrano skriver: ”Det som betraktas som ett tecken på stort Konstnärskap hos en man ses som en varningsklocka i en kvinnas beteende”.

Det finns ingenstans att fly – Ester Eriksson
Svensk, genialisk serietecknare som skildrar psykisk ohälsa. Har också ett helt fantastiskt instagramkonto där hon lägger upp sina bilder av knarkiga, såriga Disney-figurer.

Snip20160721_105

Från Ester Erikssons Instagramkonto


Skyggeserien
– Maria Gripe

Det är många år sedan Maria Gripe dog, men hennes ungdomsböcker är tidlösa. Förutom Tordivelen flyr i skumringen och Agnes Cecilia, skrev hon också Skyggeserien, fyra böcker som utspelar sig under åren 1912-1914 och skildrar relationen mellan överklassflickan Berta och familjens tjänsteflicka Caroline. Komplexa kvinnoporträtt, suggestiv handling och banbrytande ungdomslitteratur.

 

Bilder: 

Summer read, LWYang, CC BY 2.0
Bild från Ester Erikssons Instagramkonto

Om forfatteren

Sofia

Sofia

PK kulturjournalist från Stockholm. Kaffedyrkare, klassresenär och läshuvud.

Visit Website

Comments are closed.