Menn som stopper vold
“Jeg mistenker at han vil voldta henne”, sa Martin til vennen sin da han så en mann og en kvinne krangle på Solsiden. De var på vei hjem etter en natt på fest. “Vennen min spurte meg hvorfor jeg sa slikt tull” sier Martin, som forklarer at alt skjedde svært raskt.
“Hun var ikke mer enn rundt tjue år. Hun så brydd ut. Hun ville ikke at mannen skulle ta på henne”, forteller Martin. Han ignorerte kommentaren fra sin venn og gikk mot dem for å spørre hva som foregikk. “Jeg gikk rett til mannen og spurte ham hva foregår her, mens vennen min snakket med jenta. Mannen sa ingenting til meg, bare løp”. Han var mellom 25-30 år og var godt kledd.
Martin husker at etter at mannen var borte, nærmet jenta seg for å takke ham. “Hun var vettskremt” forteller Martin. Han sier at hvis det hadde vært en politimann i nærheten hadde han anmeldt ham. “Jeg var åpen for å bli et vitne”, sier han uten tvil. Martin kan ikke forklare hvorfor han mistenkte at mannen ville voldta henne. Kanskje det kan forklares fordi han jobber som bartender og har sett forskjellige situasjoner. “Noen menn venter til kvinner blir beruset, for deretter å ta på dem. Det er så irriterende”, sa Martin. Han vil at “dette problemet blir snakket om i offentligheten”.
Vennen hans var masete og tok henne med seg. Dagen etter fikk Sondre en telefon fra politiet. “De fortalte meg at en ung kvinne hadde anmeldt en voldtekt kvelden før”
En annen historie er om Sondre. Han ville passe på kollegaen og venninna si som ble overstadig beruset på lønningspils. “Vi var på nachspiel på et hotellrom, hvor en annen kollega skulle overnatte. Vi var sultne. Jeg gikk til Burger King for å kjøpe hamburger til alle. Da jeg kom tilbake opp på hotellrommet var nesten alle gått. Det var porno på Tven. Venninna mi lå midt i senga, så ut som hun sov. Kompisen min sto ved TVen sammen med en kamerat av seg som ingen av oss andre kjente. Han så ut som en motorsykkel-fyr, kraftig mann i 40-50-årene, en litt truende framtoning”, forteller Sondre som husker at han følte at noe ikke stemte. Kanskje fordi han opplevde en lignende historie for noen år siden. Han, vennen hans og en kvinne var på nachspiel. Hun var beruset og Sondre tenkte at det var bedre at hun sov hos ham. Men vennen hans var masete og tok henne med seg. Dagen etter fikk Sondre en telefon fra politiet. “De fortalte meg at en ung kvinne hadde anmeldt en voldtekt kvelden før og lurte på om jeg kunne komme og forklare hva jeg hadde sett og opplevd”, husker Sondre. Han sier han får vondt i magen hver gang han tenker på saken.
Ble ikke trodd av politiet
På grunn av at han husket den forrige historien ville Sondre hjelpe venninna si å ta en taxi, men de to mennene ville at hun skulle bli på hotellrommet. “Slapp av, bare dra hjem du. Hun kan sove over her. Jeg skal ta vare på henne”, sa de til Sondre. Men Sondre fikk en dårlig magefølelse. Sondre forsøkte å ta kontakt med venninna si, men forgjeves. Det eneste som skjedde var at kollegaen ble aggressiv. “Jeg drar ingensteds uten venninna mi”, sa Sondre. Plutselig får han en knyttneve i fjeset. Sondre slo ikke tilbake. Da kommer flere slag og et par skikkelige dytt.
Sondre gikk til resepsjonen og ringte politiet. Han ville være sikker på at venninna hans var trygg. Politiet gikk til rommet. “De kom tilbake uten venninna mi. De lukker døra bak seg, og kommer gående rolig mot meg. De begynner å forhøre meg og sa ‘Jaha..hun ville altså være igjen der på festen, så hvem i helvete er du? En sjalu eks?’. Jeg blir paff og svarer ‘Hva? Nei, vi er bare venner, vi er arbeidskollegaer’. Politiet sa ‘Jaha? Vel, hun sa at hun ville fortsatt være på festen’, forteller Sondre som visste at noe var feil. Hva kunne han gjøre for at politiet skulle stole på ham? Etter noe diskusjon sa den ene politikonstabelen til Sondre “Ta og kom deg til helvete bort herfra ellers skal jeg faen meg sørge for at du angrer”, forteller Sondre som husker at venninna hans gikk fra rommet noen minutter etterpå. “Hun sa til meg at hun våknet av lyset fra ei lommelykt i ansiktet og at hun trodde hun hadde gjort noe feil. Hun sa at alt gikk bra. Da de gikk fra rommet merket hun at hun var alene med to menn og hun ville gå ut. Hun takket meg for det jeg gjorde”, forteller Sondre, som er glad for at han ikke ga seg.
Menn er problemet og løsningen
Vold mot kvinner er ikke et kvinneproblem. Det er et mannsproblem. I følge en kartlegging av rettsdokumenter lagd av TV2 vises det at 399 personer ble dømt for seksualforbrytelser i Norge i 2015. Av dem var 389 menn. I følge Oslo Justis- og beredskapsdepartement er det mellom 75 000 og 150 000 personer som har opplevd vold i parforhold. En annen forskning fra STIR som omfatter ungdommer i alderen 14-17 år viser at 28 prosent av de spurte norske jentene har opplevd seksuelle overgrep. De fleste unge rapporterte å ha blitt presset, mer enn tvunget. Flertallet rapporterte at dette hadde skjedd ansikt til ansikt, eller både ansikt til ansikt og online.
Martin Luther King sa at tragedien i verden ikke er undertrykkelsen og grusomhetene fra onde mennesker, men stillheten fra de gode. Sondre og Martin ville gjøre en forskjell. De skjønner at vold mot kvinner ikke er en privatsak, men et samfunnsproblem og menn må bli med å ta ansvar. Begge sier at de ville gjøre det igjen. “Man må gjøre noe når man ser urettferdighet”, sa Sondre.
Menn trenger en plass for å snakke om maskulinitet, seksualitet og samtykke. Menn trenger å se at det finnes menn som nekter å bruke tvang ovenfor kvinner. Menn trenger å se at det fines menn som bryr seg og vil gjøre en forskjell. Patriarkalsk maskulinitet har ikke noe plass i et egalitært og demokratisk samfunn som Norge. Det er tid for forandring. Menn kan stoppe vold.
Gjesteblogger Jeanette Mauricio er en Spansk-peruansk frilansjournalist som synes at man ikke kan gjøre journalisme uten feminisme. Holder workshop om media, kjønnsroller og likestilling. Tar nå en mastergrad i likestilling og mangfold ved NTNU. Liker å reise , bli kjent med folk og nyte mat fra hele verden.
Bilde: Nei er nei, Amnesty
…og det kan kvinner også! Hvorfor er det bare menn som skal gripe inn, spille helt? Hvorfor er det bare menn som skal risikere å bli banket opp, lemlestet og drept for å verne om en annens sikkerhet? Hva forhindrer kvinner fra å passe på hverandre på samme måte?
Dette er den klassiske forestillingen om at menn skal ofre seg for kvinner, tre inn i kvinners selvråderett og beskytte kvinners ære – “the disposable male”.
I sannhet en sementering av skadelige kjønnsroller hvor kvinner forutsettes å ikke kunne ta vare på seg selv og ansvaret overlates menn.
Når vi først er inne på statistikk, er sannsynligheten for at en mann blir angrepet og alvorlig skadet eller drept i en slik konfrontasjon mye større enn om en kvinne gjør det.
Blant annet derfor ansetter mange kvinnelige dørvakter, for det er ikke “tøft” å angripe en kvinne i en slik situasjon, men en stor mann, derimot…. Det er helt “etter boka” at menn konkurrerer om kvinner i slike settinger, og en svært stor andel av slåsskamper på byen er mellom menn som konkurrerer om en kvinne. Sannsynligheten for at andre vil gripe inn er derfor forsvinnende liten sammenlignet med hvis man ser en stor mann gyve løs på en kvinne.
Så tillater jeg meg å tvile på gjenfortellingen av politiets reaksjon. Det er hverken slik norsk politi agerer eller snakker.
Vet ikke om dette er noe skribenten har fra sitt hjemland, men det rimer veldig dårlig med holdningene i norsk politi.
“Menn trenger å se at det finnes menn som nekter å bruke tvang overfor kvinner. Menn trenger å se at det finnes menn som bryr seg og vil gjøre en forskjell.”
Det er mulig slike menn er unntaket hvor skribenten kommer fra, men her i landet er dette den åpenbare regelen.