Tips til lensmenn: – Nei er nei

Endelig kan vi gå med hvite tøysko på bar asfalt. Endelig er det dugnad i borettslagene, knopper på trærne og vårsol i solveggen. Våren er her, og russetiden er rett rundt hjørnet. Like sesongsikkert som slankepress i januar er middelaldrende menns tips til russejenter mot voldtekt på plass.

I år er det lensmann i Gjesdal kommune, vertskommunen til det store russetreffet i Kongeparken, som er førstemann ut. I Dagbladet denne uken mener han at det er viktig for russejenter å ikke bli overstadig beruset, vase rundt alene og han vil også benytte anledningen til å tipse om å ha sykkelbukse under russedressen. Han understreker at det ikke er et råd, men et tips han har hørt om. Hva som er den store forskjellen på et råd og et tips når en lensmann uttaler seg til media er litt uklart for meg, men en ting er klart: Lensmannen har behov for noen tips til hvordan han kan gi gode råd.

Hvis ikke engang politiet slår fast at det alltid er overgiper som har ansvaret, hvem skal gjøre det da?

Det er på tide at politiet slutter å legge ansvaret over på jenter i stedet for på gjerningsmenn. Og det er på tide å gi russen noen skikkelige råd for hvordan de i fellesskap kan forebygge overgrep. Tips og triks til antrekk er rett og slett utdatert, og ikke tror jeg det fungerer spesielt godt for å forebygge heller.

stop blaming victims

Ansvaret hos overgriper

Jeg vil at hver gang en ansatt i politiet skal uttale seg så må hovedbudskapet være at det alltid er overgriper som har ansvaret. Det er alt for lett å gi velmente tips, og så i farten glemme at de som blir utsatt for voldtekt nesten alltid kommer til å angre på at de ikke gjorde noe annerledes. Hvis ikke engang politiet slår fast at det alltid er overgriper som har ansvaret, hvem skal gjøre det da?

Hva er forskjellen på å ha sex i fylla og angre litt på det dagen etterpå og det å ha blitt voldtatt eller voldta noen i fylla? Det er her de unge trenger råd og veiledning.

flirting is not consent

Snakk med ungdom

Politiet burde kanskje snakke mer med russen om festrelatert voldtekt, istedet for å komme med tips til russejenters antrekk. Kripos har siden 2010 hatt en egen voldtektsgruppe. De siste årene har politiet styrket innsatsen for å etterforske og påtale voldtekter. Dette er veldig bra. Men det er også viktig å snakke med ungdom om hva som er lov og hva som ikke er det. Hva er forskjellen på å ha sex i fylla og angre litt på det dagen etterpå og det å ha blitt voldtatt eller voldta noen i fylla? Det er her de unge trenger råd og veiledning.

russebukse1000_210

Nei er nei

Hvis man som lensmann plutselig skal uttale seg til avisen og skal gi noen tips er det greit å holde seg til det helt sentrale: “Husk at nei betyr nei.” Dette bør både fulle russegutter og lensmenn som får jernteppe når de intervjues av avisen huske på.

Amnestys russekampanje i år handler om nettopp dette, og jeg kan anbefale undervisningsmateriellet både til lærere, lensmenn og russ.

Jeg vil ønske all russ en fantastisk russetid! Dere trenger ikke å bruke sykkelbukse, tape fast penis med gaffatape eller følge andre tips til antrekk for å unngå overgrep. Men inviter gjerne politiet på besøk og sett dere ned med klassen og snakk sammen om hva en festvoldtekt er, hvordan man setter grenser for seg selv og hvordan man forsvarer de grensene.

 

 

Bilder:

Politi, Søren Storm Hanssen, (CC BY 2.0)

Stop blaming victims, Wolfram Burner, (CC BY-NC 2.0)

Flirting is not consent, Wolfram Burner, (CC BY-NC 2.0)

Nei er nei, Amnesty

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

7 Comments

 1. babelfisken 12/04/2016

  Hvorfor er det ikke lov til å gi råd til jenter men til omtrent alle andre som blir utsatt for forsettelig og uforsettelige kriminelle handlinger?
  Man gir villig bort tips til turister om hvordan de unngår å bli ranet, hvor man ikke bør gå om kvelden(, så lenge det gjelder begge kjønn) hvordan man skal kle seg som motorsyklist.
  Når ble noen skjelt ut for å tipse gutter om hvordan de skulle unngå grisebank?
  Eller hvorfor man bør gå med refleks?
  Og for ikke å snakke om andre veien: Det er INGEN som oppfordrer voldskriminelle til å la være å slå i media, og antallet oppfordringer til bilistene til være obs på mørklagte fotgjengere er langt færre en oppfordringene til å bruke refleks.

  Men skulle noen gi råd til unge jenter så stakkars den som gjør det. Og hvordan våger man å ikke si ifra til gutta at “nei er nei”?
  Hvorfor er det slik?
  Hvorfor er det helt andre standarder for kvinner som blir utsatt for vold enn omtrent alt annet tilsvarende målbart?

  Når det er sagt har du jo veldig rett i at man må advare gutter på sterkeste mot å nærme seg det annet kjønn når hun er beruset. Unge menn bør nå ha med seg alkotester og sjekke promille og ta opp spørsmål og svar på mobilen når han spør om sex. Noe mindre og han risikerer jo å bli dømt for å ha voldtatt ei jente som er akkurat like full. Den ene er sårbar fordi hun er full den andre er må tillegges en edru dømmekraft fordi…fordi han er mann/overgriper. Det er standarden i rettsalene nå.
  Så advarselen må nok bli litt mer avanser enn “Nei er Nei”.
  Ihvertfall er det slik om man spør profilerte kvinnelige forsvarsadvokater. Så du har helt rett. Lensmann bør advare gutta også, konsekvensene kan være enorme.

 2. Sunniva Author

  Jeg er helt enig i at dette er et komplisert spørsmål og det er selvfølgelig behov for langt flere råd enn at nei er nei. Nettopp derfor oppfordrer jeg politiet til å snakke med ungdom. For det er ikke åpenbart hvor grensene går. Jeg kan forøvrig anbefale denne lille filmen:
  http://www.newsner.com/en/2016/01/when-is-it-okay-to-have-sex-this-brilliant-video-about-consent-is-spreading-like-wildfire/

  Det er likevel ikke til å stikke under en stol at når det gjelder seksuelle overgrep går rådene til kvinner og de handler ofte om antrekk. Det er slik at veldig mange mener at kvinner som har kledd seg utfordrende delvis har skyld i seksuelle overgrep. Slike holdninger kan ikke jeg leve med, og det er utrolig viktig at autoritetspersoner som politiet ikke bidrar til å styrke slike holdninger.

 3. Jo Øiongen 12/04/2016

  Det er ingen oppgående mennesker som mener at offeret har ansvar for å bli utsatt forovergrep. Men, det finnes et element som er oversett av bloggforfatteren. De som ikke hører til vanlige folk. De som er slik vi i dagens Dagbladet kan lese om. Julio Kopseng som er dømt for overgrep mot 17 forskjellige kvinner. Hvordan har en tenkt å få forhindret overgrep fra denne gruppen med “Nei er nei” kampanjer? Det er ikke vanskelig å plassere ansvar der det hører hjemme, men en trenger ikke være blåøyd og naiv og tro at verden bare består av empatiske og reflektere individer.

 4. babelfisken 12/04/2016

  Akkurat det siste der kan vi være helt enige i.
  Uten å ta stilling til hvor effektivt sykkelbukse-trikset er så oppfattet jeg det mer som en forsvarmekanisme mer enn et råd mot utfordrende klesstil. På linje med pengebelte.
  I den grad man overhodet skal gi råd om klesstil (enig i at det neppe hjelper) er jeg enig i at man i isåfall også bør minne alle på hvem som har det hele og fulle ansvaret.
  Når det er sagt tviler jeg på at formaninger mot gutter/menn hjelper så mye heller. Ekte voldtektsmenn er ikke nevneverdig opptatt av ansvar.
  Formaninger der blir hult og lite meningsfylt synes jeg. Alle vet at det ikke er lov til å voldta på samme måte som alle vet at det ikke er lov til klinke ned tilfeldig forbipasserende.

 5. Thomas Johansen 12/04/2016

  Det kan se ut som om det er om å gjøre å fôre psykopater som Kopseng med så mange lette ofre som mulig. Sunniva skriver:

  «Det er alt for lett å gi velmente tips, og så i farten glemme at de som blir utsatt for voldtekt nesten alltid kommer til å angre på at de ikke gjorde noe annerledes.»

  Altså er det viktig at ingen tar lærdom av de voldtektene som skjer. Offerets følelser skal ivaretas ved å oppfordre andre til å gjenta de samme feilene.

  Det er bør-til-er-tenkning vi ser her. Det bør være slik at man ikke risikerer å bli voldtatt uansett hvor lite omtanke man viser til egen sikkerhet, og derfor skal det også være slik at man ikke skal ta slike hensyn.

  Enhver bør selv velge hvilket forhold mellom frihet og trygghet en ønsker å leve etter. Slike valg bør imidlertid tas på korrekt grunnlag. Feminister snakker usant om forholdet mellom frihet og trygghet, hvilket fører til at folk ofrer trygghet på bekostning av en frihet som egentlig ikke var viktige for dem, men som var viktig for feministene som ga dem rådene de uvitende ofret tryggheten på grunnlag av.

  Jeg oppfordrer folk til å tenke kritisk for å unngå å bli ofre for feministisk ideologi. Samtidig er jeg alltid klar på at skylden, i form av ansvar, alltid ligger hos overgriperen. Det gjelder både seksualforbryterne og de som begår ideologiske overgrep mot unge jenter, og andre, ved å legge til rette for at de uvitende skal utsette seg for unødvendige farer.

 6. Sunniva Author

  Det er faktisk en del oppegående mennesker, for å bruke dine ord, som mener at offeret har delvis skyld i overgrep hvis man har vært beruset og har gått lettkledd. Politiet skal være svært forsiktig med å nøre opp under disse holdningene. Det er riktig at overfallsvoldtekter og serie-voldtektsmenn er et problem som vi må ta på alvor. Jeg mener likevel at sykkelbuske under klærne er et dårlig tips mot dette. Her kan selvforsvarskurs være mer treffsikkert. det mener jeg at vi burde hatt på alle ungdomsskoler for jenter. Men det jeg egentlig forsøke å snakke om i innlegget er hva vi kan gjøre med alle de voldtektene som er festrelaterte der offer og overgriper kjenner hverandre. Her tror jeg at holdningsbyggende arbeid blant unge om hvor grensene går, hva som er greit og ikke, er viktig.

 7. Jo Øiongen 13/04/2016

  At du definerer disse personene som oppegående får stå for din regning, jeg gjør ikke det. Ellers lurer jeg hvordan en ellers har tenkt å folk til å også å bruke innsiden av hodet og ikke tro at vi lever i Kardemommeby. Ha i mente at som regel så er det første en lærer når en tar opp kampsport at det smarteste en kan gjøre er å sørge for at en aldri får bruk for sine ferdigheter. Å tro at et selvforsvarskurs vil ha stor hjelp om en skulle bli overfalt er naivt. En stor sterk mann, mot en liten spinkel kvinne er rått parti nesten uansett. Skal en ha utbytte av kunnskap om selvforsvar så må en trene aktivt og ha et mentalt bevisst forhold til å måtte slåss på ordentlig. Det lærer en ikke på et kurs i en gymtime.