Maddams 8.mars-guide

feminist

 

Gratulerer med Den Internasjonale kvinnedagen!

Kampen om kvinners rettigheter i samfunnet må fortsette. Både lokalt og internasjonalt har vi en vei å gå. Over hele verden opplever kvinner vold og undertrykking på grunn av sitt kjønn. Jenter har mange steder ikke lik rett til utdanning. Kvinnedominerte yrker verdsettes ikke like mye som mannsdominerte yrker. Toppledere i næringslivet og styrerom domineres av menn.

Vi håper mange, både kvinner og menn, vil gå i tog i dag for å vise solidaritet og for å vise at ingenting kommer, eller består, av seg selv.

Maddam har laget en oversikt over noen av arrangementene rundt i landet.

 

Trondheim

Fra 8.mars-komiteens egen side i Trondheim:

14.00 – 16.15

Kjønnsforskerstafett i Rådhussalen i Folkebiblioteket. Her blir det timinutters innlegg fra kjønnsforskere ved NTNU. Det er mulig å overvære hele stafetten, eller høre innleggene som interesserer deg mest. Lenke til Facebookarrangement her.

16.00 – 17-00

Bæring av paroler fra feministhuset til torget

17.00: Markering på Torget. Her blir det appeller ved verdaling og samfunnsdebattant Fatima Almanea, hovedtillitsvalgt Mona Berger fra FO og Berit Waal fra Bestemødre for fred. Det blir kulturelle innslag fra Panter Tanter og Tiger Onklene, og Storslegga Trommekorps fra Norsk Sykepleierforbund.

Etter arrangementet på Torget blir det tog som følger ruten Torget – Munkegata – Dronningensgate – Jomfrugata – Thomas Angells gate – Nordre gate – Kongens gate – Torget. Lenke til facebookarrangement her.

18.00: Etter toget blir det festmøte for alle som vil fortsette feiringen av kvinnedagen i vinkjellerlokalene til ME i Dronningensgt 15. Det er gratis inngang, og mat og drikke kan kjøpes i baren. Det blir videoforestilling ved Kate Pendry, diktopplesning ved Asieh Amini og foredrag om kjønn og ukjønn ved Kristin Fridthun. Se facebookarrangement her.

 

Bergen

(tatt fra arrangementets facebookside som du finner her:

Kl 17.00

Programmet for årets internasjonale kvinnedag starter på Torgalmenningen. Årets hovedtema er kvinner på flukt. Veman Abdulaziz, fra Kurdistan Student Union ved UiB, skal holde appell om kurdiske kvinner på flukt. Et annet hovedtema er kvinner og arbeidsliv. Her er forbundsleder Trine Lise Sundnes fra Handel og Kontor og Likestillings- og diskrimieringsombud Hanne Bjurstrøm appellanter. Sara Wolff er ungdomsappellant om temaet festvoldtekt. Musikk av Rebecca Staurset og 9 grader nord.

17.30

8.mars-toget går fra Torgalmenningen til Hotell Scandic i Håkonsgaten, hvor markeringen og feiringen fortsetter frem til kl 20.00. Program for innearrangementet kommer! Den rød tråden for programmet vil være interseksjonalitet. Mer info kommer!

Fagmøte om helsepersonells utfordringer i møte med vold i nære relasjoner arrangeres av Norsk Sykepleierforbund på Kvinneklinikken, Haukeland sykehus kl 13.00.

Det skjer også mange ting i Bergen i hele mars, her finner du informasjon om Kvinnefestivalen.

 

Bodø

Lunsjseminar ved Nord Universitet

8. mars 11.15-12.30 på Vebjørn Tandberg (Aud 7), Nord Universitet
Velkommen, med kaffe og noe å bite i.

«Herregud, du er så flink!», ved Mari Helenedatter Aarbakke, KUN.

Kvinner og barn i livbåtene? Asylpolitikkens likestillingskonsekvenser ved

Helga Eggebø, KUN.

Integrering i et frivillighetsperspektiv, ved Lotte Grepp Knutsen, initiativtaker til «Refugees welcome to Bodø».

Gudstjeneste

16:00 i Bodø Domkirke i programmet

8. marstog

16.45, Domkirken til Kunstforeningen

8. mars-komiteen ønsker Bodøs befolkning velkommen til feiring av 8.mars 2016. Dette er femte året denne komiteen arrangerer feiringen av kvinnedagen og vi håper at vi klarer å lage tidenes lengste tog! Det blir appeller både før og etter toget.

Kvinnelige kunstnere

17:45 Mingling med Bodø kunstforening.

Møte med samiske kvinnehistorier

8. mars kl. 18.30, Stormen bibliotek i Bodø, første etasje.

Foreninga Røst AiR og Árran lulesamisk feirer den internasjonale kvinnedagen med å lytte til fortellinger om samiske kvinners historie i Nordland før og nå!

Plateslipp
20.00 på Sinus

Konsert og plateslipp med Bodøs egen jazzdronning England Brooks.

Konstert med Ylajali

20.00 i Bystyresalen

Ylajali holder konserten “Kvinnestemmer”.

 

Svolvær

19-21 Kantina, Aust-Lofoten videregående skole, Svolvær

Svolvær Sanitetsforening, Svolvær Soroptimistklubb og frivillige enkeltpersoner inviterer nok en gang kvinner fra alle land til feiring av 8.mars, den internasjonale kvinnedagen.

 

Nesna

Utdanning for jenter

8.mars kl. 19.00 til 21.30 Studentkjelleren, Nesna.

Hovedtema for dagen: Utdanning av jenter/kvinner i et internasjonalt perspektiv, ved Susan Rakhsh.

 

Kristiansund

I Kristiansund blir det tverrpolitisk 8. marsarrangement i kantina på Rådhuset kl. 18.00. Hovedinnleder er Torild Skard, som blant annet var den første kvinnelige stortingspresidenten i Norge. Hun har og har hatt et langt engasjement både i politikken og for kvinnesaken. Skard skal holde foredrag om kvinner og makt.

 

Stavanger

Oppvarming før 8. marstoget fra klokka 16. i Kulturhuset:

Ingvil F. Hellstrand fra UIS samtaler med forfatter Ellisiv Lindkvist om forventninger til kjønn, identitet og makt.
Elisabeth Dyvik fra ICORN intervjuer Nawal Ghanem og Afrah Ghalion om kvinners situasjon i Syria og Jemen.
Musikalsk innslag med årets Stavanger-kunstner Hanne Vasshus.

8. marstoget i Stavanger: Samling i Byparken kl. 17:30. Det blir hovedtale og appeller før kvinnekamptoget går med følgende hovedparole: Kamp mot all kvinneundertrykking – for full kvinnefrigjøring.

 

Oslo

8.mars-arrangementet på Youngstorget med påfølgende tog kl. 18.00. Hovedparolen er “Feminismen er grenseløs – Gi vern til kvinner på flukt.” Appellantene er Karin Beate Theodorsen, Rameen Sheikh, Madeleine Schultz, Eli Gunhild By og Haim Al-Chirout.

FAFO-seminar: Rengjøring eller direktør – felles likestillingskamp? På Fafo-TV fra 14-16.

Ladyfest Oslo 2016: Festival for feminister av alle kjønn, i solidaritet med kvinner på flukt. På selve 8. mars holdes DEN STORE KVINNEDAGSFESTEN på Parkteateret fra. kl. 19.30. med artister og appeller.

8. marsarrangement på Litteraturhuset: Samtale med de nynorske forfatterne Marit Eikemo, Mette Karlsvik, Anna Kleiva, Ruth Lillegraven, Olaug Nilssen, Agnes Ravatn og Gunnhild Øyehaug kl. 19.

Pølser & politikk arrangert av Oslo SVs kvinnegruppe kl. 16.30. Appell ved ordfører Marianne Borgen, før felles avgang til 8. marstoget.

Den blå-blå likestillingspolitikken – på vei mot full forvitring? – Paneldebatt ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo. Fra kl 15-17 i kjelleren på Litteraturhuset.

Bilde: Tegning laget av Jenny Jordahl

 

Om forfatteren

maddam

maddam

Maddam er et feministisk bloggkollektiv bestående av en gruppe samfunnsengasjerte kvinner som blogger om politikk, samfunn, kultur og likestilling.

Visit Website

One Comment

  1. Kjersti Hellesøy 08/03/2016

    Her er det som skjer i Tromsø: https://ladyfestnorge.wordpress.com/kulturelt-program/