Forbrukersamfunnet dreper oss sakte mens det tar pengene våre

Foto: Marieta Oslanec hjemmeside

For fire år siden bestemte jeg meg for å ta et steg som flere har ansett som radikalt. Jeg skrudde av TVen og sluttet å kjøpe moteblader. Grunnen til at jeg tok denne avgjørelsen var i første omgang av ren kjedsomhet. Jeg syntes -og gjør det fortsatt i aller høyeste grad- at TV er himla kjedelig og jeg blir så forstyrret av idiotisk reklame at jeg foretrekker å velge selv hva jeg har lyst til å se på nettet. Når det gjelder moteblader, er meningene mine om de litt i samme gata som TVen men med en liten tvist. Jeg blir fullstendig irritert over reklame som forteller meg hva jeg trenger for å være en ekte kvinne. Det kan godt hende at jeg er født rebell, men når jeg ser reklame om mirakuløse kremer jeg kan kjøpe for at rynkene mine ikke skal synes, eller reklame for at jeg skal ha flat mage eller hvordan høye hæler kan gjøre livet mitt til en ren drøm, tenner jeg på alle pluggene. Jeg nekter å åpne disse tankeløse bladene.

Det var ingen dypere mening med å ta dette steget, men jeg kan forklare nærmere de to største helsegevinstene jeg har hatt som kvinne siden da.

Jeg får tilbake helsa mi, takk!

Den første er at jeg fikk tid til å drive med mine hobbier uten å være avhengig av tidsfrister. Ja, du kjenner mønsteret. Du har kanskje lyst til å skrive romanen du har hatt på hjertet over lang tid men når du først finner roen til å sette i gang med skrivingen ser du på klokka og husker at 30 minutter senere begynner den fantastiske serien som alle i vennekretsen følger med. Hva velger du da?

Min avgjørelse  å skru av TVen har gjort at i den grad jeg har overskudd til å gjøre noe som helst moro på kveldene etter fulltidsjobb og alene med to barn, har det gitt meg energi til å velge helt selv. Uavhengig av energinivå, det viktigste er med å bli TV-uavhengig har gitt meg makten tilbake til å disponere min egen fritid. Jeg blåser i serier som går, jeg kunne ikke bry meg mindre om intervjuer med kjendiser og ikke minst, sparer jeg hjernen min fra å bli fylt opp med hjernedøde – pun intended -reality serier.

Jeg har oppdaget at jeg tør å publisere mine meninger og at jeg har tillært meg ny kunnskap ved å bruke sosiale medier. Jeg har deltatt i diskusjoner og begynt å trene yoga når Twitter fyrer opp på sitt verste. Jeg nyter å lese Rumi og Hafiz i sofakroken mens hele leiligheten er stille. Kveldene har blitt helt mine, jeg disponerer dem som jeg ønsker og jeg nyter det virkelig. Jeg angrer ikke et sekund på at TVen hos meg står til pynt. Og stygg er den, men det er en annen sak.

Den andre, mye dypere, helsegevinsten har vært forholdet til meg selv. Selv om jeg ikke var bevisst reklamens påvirkningen på mitt eget kroppslige selvbilde, må jeg innrømme at jeg har aldri følt meg så bra som jeg gjør nå. Jeg har tenkt veldig mye på det i det siste i forbindelse med min 40 års bursdag. Når jeg ser meg i speilet er jeg klar over at jeg har lagt på meg et par eller tre kilo mer enn før jeg fikk barn. Jeg har fått grått hår og jeg har fått rynker. Men det plager meg overhodet ingenting. Steget for å godta endringer i kroppen er befriende fordi jeg styrer dem selv. Heldigvis.

Poenget er at siden jeg de siste fire årene ikke har vært i kontakt med umulige kroppslige idealer som automatisk gjorde at jeg følte meg tjukk, kort, gammel og stygg, ser jeg meg i speilet og jeg føler meg bra. Det er jo en følelse jeg unner alle mine medsøstre, det å se deg selv i speilet og føle inni deg at du er bra nok som du er. Selvfølelsen min har gode og dårlige dager, men jeg tar vare på meg på en sunn måte og gjennom aktiviteter som gir meg glede. Jeg gir komplett blaffen i hva alle PR-kåte personlige trenere mener om øvelsene jeg burde gjøre, jeg nekter å være med på idiotiske Facebook konkurranser for å få sprett rumpa eller kjøpe mirakelprodukter som skal hjelpe kroppen min å forbrenne fett.

Jeg ønsker deg et balansert forhold til deg selv

Derfor er poenget mitt ganske klar. Bevisstgjøring er første steget til å ta kontroll over ditt eget liv. Vær bevisst på at kvinnene du ser i reklamene ikke eksisterer, de er bare photoshoppede representasjoner av syke idealer. Det spiller ingen rolle hvordan du ser ut, det er du som person som teller. Jeg vet at dette er vanskelig å omsette i praksis som ung kvinne, når du er konstant bombardert av kroppsfikserte, gjentatte beskjeder gjennom reklame.

Men du som leser dette, har makten til å endre på dette. Du har makten til å si nei.

Ved å bli bevisst på hvordan reklamebyråer og media prøver å manipulere oss til å kjøpe deres produkter, har du muligheten til å si nei og føle deg bedre med deg selv. Virker dette som en motsetning? Jeg kan love deg at det finnes mye helse for deg i et nei. Jeg forstår at ikke alle ønsker å skru av TVen og slutte å kjøpe moteblader. Men hver enkelt kan finne en måte å føle seg bedre i hverdagen på ved å kutte beskjeder fra forbrukersamfunnet.

For å hjelpe deg litt på vei og virkelig overtale deg til å få til endringer i hverdagen ved å si nei, inviterer jeg deg gjerne til å se på en film. Ja, du leste riktig. Det er en 45 minutters film som du kan se sammen med kjæresten, tanta eller den nye naboen i blokka.

Filmen heter «Killing us softly 4: Advertising’s Image of Woman» (2010) fra Jean Kilbourne.

http://www.filmsforaction.org/watch/killing-us-softly-4-advertisings-image-of-women-2010/

Ta fram popcorn og dine kritiske briller. Du kan gjerne kommentere når du er ferdig, men du kan gjøre noe enda bedre. Du kan avtale med deg selv hvilke steg skal du ta for å ta kontroll over ditt eget liv, få stemmen din tilbake og ikke la deg påvirke av forbrukersamfunnet lenger.

Er du med på laget for å gjøre det slutt med forbrukersamfunnet? Jeg venter på deg

Vi er kvinner og forbrukere. Jeg har allerede fortalt om helsegevinster for deg som individ i å sette grenser overfor den konstante bombarderingen fra media.

Som gruppe har vi makt til å endre dette systemet om diskriminerer og holder oss nede.

Det er et trist og kjent fenomen at kvinner tjener ca 15% mindre enn menn i samme stilling. Og i en annen linje av forbrukersamfunnet, vit at vi betaler mer for en rekke produkter som media og reklamebyråer selger oss over en lav sko. Vi er daglig utsatt for det som kalles «Pink tax» https://www.listenmoneymatters.com/the-pink-tax/

«Pink tax» er den ektra økonomiske belastning som herjer mot kvinner for produktene de prøver å selger oss for å passe i syke idealer. Dette gjelder alt fra helseprodukter til klær og leker. Du leste riktig nå. Mange selskaper og bedrifter har forskjellige priser for lignende produkter avhengig av kjønnet som er forbruker. Har du lagt merke til det?

Pink tax

Så vi kvinner kan skade disse bedriftene hvor det sårer mest, nemlig lommeboka. Her er noen få forslag fra Emily Crockett (Vox identities) som kan motivere oss på vei til å kjempe tilbake mot forbrukerprofittørene:

Kjøp produkter for menn eller produkter som er kjønnsnøytrale– Det er mange produkter som både menn og kvinner bruker og som er parfymefrie. Alt fra deodorant til fuktighetskremer. Det er mulig å velge noe som utseendemessig kan virke for menn men når du sjekker innholdet og ikke minst enhetsprisen, kan du ta sjansen for å kjøpe en god produkt for en rettferdig penger.

Klag over prisforskjellene både i offentligheten og privat– Det er ingen vits å forbli stille når du oppdager at lignende produkter har forskjellige priser for menn og kvinner. Du kan for eksempel levere en klage til daglig leder på butikken eller sende et brev til selskapet som lager produktet. Du kan også fortelle dine venninner om hvilke produkter er dyrere for dere og det er lurt å skrive i sosiale medier om prisforskjellene. Kun ved bevisstgjøring og klare nei kan vi snu denne trenden.

Kjøp kjønnsnøytrale leker– Enten det er for din egen datter, kusine eller nabojenta, sjekk prisene på lekene før du kjøper. Skal farge bestemme prisen? Er ikke det å ha det gøy det viktigste? Gjør lommeboka di og kommende jentegenerasjoner en tjeneste og velg leker etter interesse eller moronivå, ikke etter farge.

Kjøp gjenbruksvare for menstruasjonen– Noen produkter er vi nødt til å kjøpe månedlig og menn rett og slett slipper. Slik er det. Samtidig som vi bør være stolte over vår natur, kan vi velge produkter som er snille mot miljøet, kroppene våre og lommebøkene også. Det går an å skifte fra tamponger og bind til stoffbind og mensenkoppen. Enkelt og greit.

Til slutt kan jeg bare ønske deg som leser en pangstart på uka med massevis av bevisstgjøring og stor lyst til å si nei til hensiktsløs bombardering fra media og at du samtidig kan sette grenser overfor helseskadelig reklame. Det er realistisk å tenke at vi ikke kan endre systemet i løpet av en dag, men i dag er det en god dag til å ta første steget mot endring. Fordi nå er det nok av å la oss styre av et kvinnefiendtlig forbrukersamfunn. Vår helse og vår økonomiske selvstendighet er gode grunner til kamp.

Om forfatteren

Sonia Muñoz Llort

Visit Website

6 Comments

 1. Tosh83 21/03/2016

  “Det er et trist og kjent fenomen at kvinner tjener ca 15% mindre enn menn i samme stilling.”

  Du burde skrive om dette. Den siste delen av setningen er direkte feil. Men kanskje også den første.

  Du sier jo at man må si nei, og ha en sunn avstand til ting slik at markedet og omgivelsene styrer hvilke valg man tar. Hva om kvinner har muligheten til å si nei til lønnsjaget og karrierejaget i mye større grad enn menn? Kvinner lever lengre enn menn og menn har generelt større utfordringer når det f.eks. kommer til å stifte familie. Lønn, arbeidsforhold og karriere er ikke nødvendigvis de største grunnene til trendene man ser, men de er definitivt store faktorer.

  For mye arbeid er jo ikke bra for mental eller fysisk helse og man får mindre tid til det sosiale sammen med venner og familie. Så kanskje er det ikke så trist med mindre lønn allikevel.

  Selv jobber jeg idag deltid og tjener ca en tredjedel av hva jeg gjorde i min forrige jobb. Allikevel har jeg det fint, er i bedre fysisk form, har bedre jobbsikkerhet, mer tid til å komme meg ut, mindre stress, osv.

 2. Jo Øiongen 21/03/2016

  Kjøp leker som barna som mottar dem faktisk leker med. Alt annet er jo å kjøpe avfall.

 3. Johannes Åpenbareren 29/03/2016

  Wow! Her var det mye feil (eller kanskje løgn?)

  1) “Det er et trist og kjent fenomen at kvinner tjener ca 15% mindre enn menn i samme stilling.”

  Kan du vennligst vise meg undersøkelsen som viser at en mann med samme utdannelse og samme yrke tjener MER enn en kvinne som jobber like mye? Lykke til med den! Denne myten har blitt tilbakevist så mange ganger at jeg vil tro du her bevist lyger!
  Og OM du faktisk tror dette er sant: hvorfor ansetter ikke firma da kun kvinner? De kunne jo spart 15% av lønnsutgiftene sine! Det er jo enormt mye! Eller kanskje du faktisk lyver, og kanskje det faktisk er slik at kvinner og menn tjener akkurat like mye…..

  2) “Pink Tax”
  Dette er også en myte. Produkt for kvinner og menn har ofte ulik pris siden de skal brukes til ulike formål…. (som du sikkert vet så er vi jo litt forskjellig). Ta f.eks barberhøvler: menn bruker sin barberhøvel til skjegg, kvinner bruker sin til intimområder, legger osv. De har ulike bruksområder og må derfor formes ulikt. Forskningen vil da ha ulik kostnad, det vil også produktutvikling ha og materiell til høvelen.
  Det blir som ett besök hos frisøren: kvinner betaler mer enn menn siden de generelt har mer hår, skal ha flere produkter i hårstylingen, bruker mer tid osv. Det har INGENTING med at menn tenker “hmm skal vi ta og slenge på litt ekstra kostnader på jenteting?”. Eller tror du virkelig det? Om kvinner virkelig synest at utstyr for menn er like bra, så er det jo bare å kjøpe i vei.

  Så her er utfordringen: vis meg undersøkelser fra Norge som viser at menn tjener mer enn kvinner for samme jobb, med samme utdannelse og med likt antall arbeidstimer. Og vis meg produkter for menn og kvinner som er helt like, men som koster forskjellig.
  Du skriver du gjerne vil ha kommentarer på dette, men jeg tipper du galant vil unnlate å svare.

 4. Author
  Sonia Muñoz Llort 30/03/2016

  Takk for kommentaren. SSB er ganske klart i deres lenke om likestilling https://www.ssb.no/befolkning/nokkeltall/likestilling hvor det påpekes: “Kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 86,1 prosent av menns månedslønn i 2015. Denne forskjellen har vært relativt stabil
  de siste 20 årene.”
  Når det gjelder “Pink tax” du viser selv til bakgrunnen til forskjellene, men jeg står fortsatt på at flere av disse er skapt av industrien for å tjene ekstra penger. Tradisjonell sett har kvinner blitt sett som forbrukere for å kunne oppretthlde skjønnshetsidealer, og dermed er det vanlig med prisforskjeller. Det er fint at du oppfordrer til å kjøpe mannsprodukter, det samme oppfordret jeg i teksten.
  Ha en fin kveld videre!

 5. Author
  Sonia Muñoz Llort 30/03/2016

  Takk for kommentaren. SSB følger med tendensene i arbeidslivet når det gjelder lønnsforksjeller, det kan du se på lenken https://www.ssb.no/befolkning/nokkeltall/likestilling
  Poenget ditt om å jobbe derimot, er jeg helt enig i. Det har begynt å florere i Norge forslag om 6 timersdag og jeg støtter ordningen for de fleste arbeidsplassene. Sverige har kommet et stykke på vei og som du selv har erfart, det gir helsegevinster i ulike former. Det er veien å gå, og det er veldig gledelig at du er konsekvent og har tatt grep for et bedre liv for deg.
  Ha en fin kveld videre!

 6. Johannes Åpenbareren 31/03/2016

  Så du påstår at SSB viser at menn tjener mer for nøyaktig samme stilling, med samme utdannelse og like mange arbeidstimer? Kan du vise meg hvor dette står i undersøkelsen? De har sammenlignet på generelt grunnlag, og konklusjonen om at menn tjener mer enn kvinner blir da helt feil. En ingeniør og en sykepleier vil ha helt ulik lønn, men betyr det at samfunnet er urettferdig?

  Du kommer altså med INGEN bevis for dine påstander. Du henviser bare til en side med statistikk og sier “finn det selv”?
  Jeg ba om noen eksempel på produkt der kvinner betaler mer for nøyaktig samme produkt som menn. Slik som du skriver så skulle jo dette være verdens enkleste ting. Eller skriver du ut ifra personlige antakelser og uten å gjøre forskning på temaet?

  Takk for svar! Det var overraskende, og svært positivt! Ha en fin dag videre du også :)