Feministisk påskesnadder

2016-03-22_13.05.48

Påskekrim med all ære (bortsett fra den endeløse strømmen av nakne drepte kvinner i omtrent alle bøker), påskeferien kan også bli brukt til å se i kapp alle tv-serier man har gått glipp av, lese noen av de romanene man aldri har fått tid til og bare fylle på med allment pepp og bra kunnskap. Her kommer noen ekstra bra feministiske påske-tips: 

Processed with VSCO with f2 preset

Når forfatteren Rebecca Solnit var på en fest i Aspen traff hun en mann som skulle fortelle om en fantastisk spennende bok som nettopp hadde blitt utgitt. Saken var den at, det var Solnits bok, men når hennes venn påpekte det for den eldre herren, var han ikke interessert, men fortsatte å forklare hva boken handlet om. Det resulterte i teksten Men explain things to me. Den ble spredt som ild i gresset og blir ofte creddet for å ha inspirert uttrykket “mansplaining”. I boken med samme navn kan man lese den nevnte teksten, men også andre helt fantastiske essayer om hvordan kampen om likestilling og kvinners rettigheter ikke kan stoppes, hvordan kvinner og alle andre grupper utenfor normen blir tiet ihjel og bokstavelig talt utradert, språkets makt og hvordan transpersoner, ikke-hvite, queer og homoseksuelles kamp betyr frigjørelse for oss alle. Stryk-under-og-skriv-i-margen-vennlig.

Liv och Caroline foto Emil Nordin_0_-2

Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist.

Tegneserieskaper Liv Strömquist er nærmest et feministisk ikon i Sverige. Hennes tegneseriebøker er en must og har blitt dramatisert på de største teatrene – akkurat nå oppføres Blod och eld i Malmö, et stykke som handler blant annet om kulturens hatede stemødre og samfunnets harde behandling av eldre kvinner. I podcasten En varg söker sin pod treffes hun og vennen Caroline Ringskog Ferrada-Noli og prater om alt fra kultur til private opplevelser. Visse deler handler om spesifikt svensk debatt eller kultur, men det handler også om mere allmenne emner og internasjonale hendelser. Det er bare så sykt herlig å høre på deres kompromissløse, smarte og beleste pod. Ingen teit guttehumor (halleluja!) så langt som øyet når.

rumpefeiden lav-500x500
Det er lett å bli matt når man leser norske aviser – få den mest sexy kroppen her, kvinnekupp der. Journalisten og forfatteren Marta Breen og tegneserietegner Jenny Jordahls nye bok Den store rumpefeiden setter et morsomt og svært etterlengtet søkelys på medias besettelse med å skildre kvinner som objekter. Pass på å lese eller gi bort deres prisbelønte bok F-ordet til alle som er nysgjerrige på feminisme.

10250124_10156770655630193_1676617142719659977_n
Dokumentaren What happened, Miss Simone?, skildrer den komplekse, brilliante artisten som lykte helt med å finne sin plass i sin samtid. Hun var svart, kvinne og markerte sin posisjon tydlig i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen – noe som straffet seg.

Det beste med dokumentaren er at den unnviker alle klisjeer som ofte dykker opp når man skildrer en kunstner som tilfeldigvis er en kvinne. Nina Simone får lov til å være vanskelig, motstridig, til tider en dårlig mor – og brilliant. Ligger på Netflix.

solanas-2
På min topp tre liste av beste bøker: Sara Stridsbergs Drömfakulteten. Den ble utgitt i 2006 og er akkurat like glimrende nå som den var da. Det er en fiktiv fortelling som bygger på den radikale amerikanske feministen Valeri Solanas liv. Hun er mest kjent som kvinnen som skjøt Andy Warhol, men skrev også det berømte SCUM-manifestet. Det er poetisk, skakende og en grenseløst begavet fortelling om en kvinne som aldri hadde en sjanse i en verden der maskulinitet, vold og menns enerett på kulturen alltid vinner. Boken er oversatt til flere språk, inklusivt norsk, og sees som en av 2000-tallets aller fremste svenske romaner.

Christine and the Queens er en 27-årig fransk artist som skaper minimalistisk uimotståelig pop. Hun har åpnet for Lykke Li, elskes av Lorde og Madonna og hennes musikk kan bli hørt i den nyeste sesongen av GIRLS. I tekstene hennes og i på scenen leker hun med kjønnsroller og normativ seksualitet og hun fikk nettopp en glimrende anmeldelse i The Guardian for sin konsert i London.

Flere tips: Mad Max: Fury Road, Den dag jag blir fri: En bok om Katarina Taikon, av Lawen Mohtadi, Kvinnenes historie, NRK, Suffragette, Unge lovende, NRK, M train av Patti Smith, Full Patte, SVT, Kulturmannen och andra texter, av Ebba Witt-Brattström, Yayoi Kusama-utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Oslo, Jessica Jones, Netflix.

 

Bilder:
Easter chick hunt, Willow Gardeners, tilgjengelig under CC BY 2.0
Pressfoto: Kära Liv och Caroline, Natur & Kultur, Fotograf: Emil Nordin
Den store rumpefeiden, Manifest Forlag, Illustration: Jenny Nordahl
Drömfakulteten, Albert Bonniers Förlag

Om forfatteren

Sofia

Sofia

PK kulturjournalist från Stockholm. Kaffedyrkare, klassresenär och läshuvud.

Visit Website

Comments are closed.