Mental trening du trenger

I shouldn’t have had the desert, Laura Lewls, (CC BY 2.0)

I shouldn’t have had the desert, Laura Lewls, (CC BY 2.0)

Alle har hatt en venninne eller bekjent med spiseforstyrrelser. Hvis du ikke har hatt det selv, har du kanskje stått foran speilet og tenkt at nå må du ta grep, få kontroll. Du må trene mer, spise mindre, spise bare salat og suppe og knekkebrød i noen måneder. Nei, ikke så mye knekkebrød likvel på grunn av karbohydratene. Vi er en stor gjeng som har stått der og latt tankene vandre i destruktive spor. Men er løsningen å skjerpe seg, spise salat og trene mer? Den mentale folkehelsen til en hel generasjon unge står på spill. Jeg tror vi trenger en annen løsning.

En studie utført ved Gøteborgs universitet viste at det er tre kjennetegn ved ungdom som er fornøyde med sin egen kropp: For det første er de opptatt av hva kroppen kan gjøre, ikke hvordan den ser ut. For det andre er det lite snakk om kropp og utseende hjemme hos ungdommene. Og for det tredje har de et bevisst og kritisk forhold til medias kroppsideal. Det kan virke som om det som trengs er en grundig innføring i hvordan vi kan lære oss å tenke riktig. Kall det gjerne hjernevask eller indoktrinering, men det er sålite hipt. Jeg vil kalle det mental trening. Det bør være den neste trenden.

 

Bøkene som burde fortalt deg hvordan du skal ha et sunt og avslappet forhold til kropp og trening overlesser deg istedet med slankeoppskrifter og treningsprogrammer

 

Selvhjelpsbok

Vi har samlivsspalter i avismagasinene, vi har spalter med psykologer og eksperter på barneoppdragelse som svarer på hva vi kan gjøre for å takle kriser i familielivet. Vi har bøker som forteller deg hvordan du skal tenke for å bli en leder, hvordan du skal tenke som en kriger og hvordan du skal tenke deg  glad. Men bøkene som burde fortalt deg hvordan du skal ha et sunt og avslappet forhold til kropp og trening overlesser deg istedet med slankeoppskrifter og treningsprogrammer for å få den perfekte kroppen.

Selv de mest ideologisk skolerte jentene kan stå ved dagens slutt foran speilet og tenke at nå har de blitt tykke og at de må skjerpe seg

Hvor er boka om mental trening for unge jenter? Hvor er undervisningsprogrammet som lærer unge å tenke de riktige tankene og avsløre de som er gale? Vi trenger en selvhjelpsbok som avslører at det er noen som tjener penger på at du er misfornøyd med deg selv, og som forteller deg hvordan du kan bryte ut av et negativt mønster. (Les mine tips om hvordan du kan trene for å bli bikiniklar.)

Mental patterns, Roy Blumenthal, (CC BY-SA 2.0)

Mental patterns, Roy Blumenthal, (CC BY-SA 2.0)

Treningsøvelser for hodet

Jeg tror vi stort sett vet hva som er sunt og ikke. Jeg tror folk vet at man bør kutte ned på sjokolade og potetgull og bevege seg litt hver dag. Det vi trenger er treningsøvelser for hodet. Folk burde være mer opptatt av riktig tanketeknikk når vi står foran speilet, og litt mindre opptatt av riktig teknikk i knebøy og markløft. Tabloidavisene kan gjerne ta dette som en oppfordring.

 

Hva sier du til deg selv foran speilet?

Kroppshysteri og psykiske lidelser er et samfunnsproblem og ansvaret kan ikke lempes på hver enkelt. Men det er for mye å forlange at en jente på 14 skal bekjempe både patriarkatet, kapitalismen og skjønnhetstyranniet før hun kan føle seg fri. Selv de mest ideologisk skolerte jentene kan stå ved dagens slutt foran speilet og tenke at nå har de blitt tykke og at de må skjerpe seg. Hva gjør du når du står der foran speilet og angrer på sjokoladekaken du spiste? Hvilke mentale grep skal du ta og hva skal du si til deg selv?

 

Den selvhjelpsboka skulle jeg ønske at noen skrev, og at den ble en skikkelig kioskvelter. Her er mine ideer til kapitler. Flere forslag?

 • Faresignalene du må se etter, tankene du bør stoppe.
 • Hvor sunn er sunn nok?
 • Fett på kroppen er normalt og sunt.
 • Trening skal styrke kroppen og helsa, ikke endre utseendet ditt.
 • Ikke angre på mat du har spist.
 • Mat skal være sosialt.
 • Kildekritikk er viktig når man leser om kosthold og trening.
 • Utseendet ditt avgjør ikke hvordan du er som menneske.

 

PS:

Det finnes heldigvis en god nettside: www.ung.no

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

3 Comments

 1. Jo Øiongen 16/02/2016

  Det er ikke så vanskelig. Legg ned alle moteblader for kvinner, og meld alle inn i Turistforeningen. Og, slett Facebook-kontoen.

 2. Sunniva Author

  Eller bare bekjemp kapitalismen, partiarkatet og skjønnhetstyranniet. Gjort i en håndvending! :)

 3. Jo Øiongen 17/02/2016

  Patriakiet er i denne sammenheng en illusjon, skjønnhetstyrraniet kommer fra typiske kvinneblader og uten en viss mengde kapitalisme kan en vinke farvel til en kaffe latte sammen med venner på kafé.

  Målet med artikkelen er nobelt nok, realismen i tiltakene dessverre lite realistiske.