Top 10 litterære feministhelter

Dagens lesetips er Maria Turtschaninoffs artikkel på theguardian.com “Top 10 feminist heroes in fiction”. Der beskriver hun feministhelter i litteraturen hun leste i oppveksten. To godt kjente for oss som har vokst opp i Norge er Lille My og Ronja Røverdatter, men ungdomslitteraturen på engelsk kan vise oss mange flere gode eksempler.

Flere av bøkene Maria omtaler er også tilgjengelig på Norsk, så her kommer MadDams norske guide til hennes feminsthelter:

Hun skriver “Hva er en litterær feministisk helt, egentlig? For meg er det en jente som kan være akkurat det hun vil. En jente som ikke bare er “sterk” eller “modig” eller noen av de merkelappene som festes på kvinnelig ledere. En feministisk helte er en helstøpt karakter, med reelle verdier og virkelige feil, hvis historie ikke dreier seg om en mann og hans ønsker. Hun gjør sine egne valg, gode eller dårlige.”

Skjermbilde

Faksimile fra theguardian.com

  1. Sofie Hatter i “Howl’s moving castle” av Dianna Wynne Jones
  2. Lyra Belacqua i “Den mørke materien” av Philip Pullmann
  3. Jentene i “Engelsfors-triologien” av Sara Bergmark Elfgren og Mats Strandberg
  4. Ronja i “Ronja Røverdatter” av Astrid Lindgren
  5. September i “Fairyland-serien” av Catheryn M Valente
  6. Tenar i “Jordsjø-serien” av  Ursula K. Le Guin
  7. Morwenna ‘Mori’ Phelps i “Among Others” av Jo Walton
  8. Prinsesse Eilonwy i “Kampen om landet Prydain” av Lloyd Alexander
  9. Lille My i bøkene om “Mummitrollet” av Tove Jansson
  10. Alanna i “The Song of the Lioness” av Tamora Pierce

Forsidebilde:

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

Comments are closed.