Rydd plass på leselista
Oi, oi, oi så mange bra bøker som ble skrevet i 2015! Mange flere enn du rekker å lese. Årest temaer er forholdet mellom mennesket og naturen og mellom foreldre og barn. Men det er også mye annet spennende!
Når det skal deles ut ”årets”-titler og priser, har flere av disse en tendens til å være tapetsert av menn. Jeg er enig med kronprinsessa (og mange flere); kvinnelige forfattere (og lesere) har en tendens til å undervurderes! Dette til tross for at kvinner leser vel så mye som menn. Maddam har derfor trommet sammen et lite panel som gir deg noen heite tips om bøker du ikke bør gå glipp av. Noen av de har fått mye omtale – andre har gått under radaren.
Kjønn, makt og vold
Kristina Leganger Iversens skriver om identitet , kjønn og makt i romanen I ringane. Den handler om kropp på en fysisk måte, for eksempel en beskrivelse av en abort og gjennom et voldelig forhold. Den handler også om blod og vold, og fortatteren opptatt av kroppslige erfaringer som mensen og amming og tabuer knyttet til dette, som har vært diskutert i det siste.
Lev vel, alle, av Hilde K. Kvalvaag tar for seg en reise til Canada, som skal være et vendepunkt etter at sønnen har vært en del av en alvorlig voldsepisode på skolen. Et fra før komplisert forhold mellom mor og sønn settes på prøve. Boken utfordrer kjønnsroller og kjønnsrollemønstre.
Din, alltid av Gøhril Gabrielsen ble skamrost av anmelderne. Romanen handler om roman om hvordan skyldfølelse kan påvirke valgene i et liv, men også forstyrre forståelsen av virkeligheten. Det er en fortelling om makt og avmakt, tiltrekning og frastøtelse – og en livslang lengsel etter frikjennelse.
De urolige er nok en roman om forholdet mellom foreldre og barn. Linn Ullmann er en erfaren forfatter med en fascinerende historie i ryggsekken. Boken har en litt ubestemmelig sjanger med en blanding av selvbiografi, biografi om foreldrene og fortelling. Nominert til P2-lytternes romanpris.
Dessertgenerasjon, tiltaksløshet og skadeskutte mennesker
Vingebelastning av Helga Flatland handler om dessertgenerasjoner – her forkledt som velykkede Andreas med krav til selvrealisering og skyhøye forventninger. Når Andreas litt tilfeldig fanges opp av psykiatrien, omfavner han livet som sykemeldt med en diagnose. VGs anmelder omtaler boken som utsøkt skrivekunst om å komme i ubalanse.
Amalie Kasin Lerstang er ung og sint, og ganske fornøyd med det. Hun har i tillegg fått Vesaas debutantpris for boken Europa. Boken kom riktig nok i 2014, men jeg tar den med likevel fordi jeg ikke har fått den med meg før nå. Romanen handler om skadeskutte mennesker og et Europa i krise. En ung kvinne drar ut når hun nekter å konfrontere omstendighetene hjemme. Hun skjener rett ut i et kontinent der mennesker og økonomi er skakkjørt. Hovedpersonen beskrives ikke gjennom tanker og følelser, men de konkrete beskrivelsene av det som skjer og den lavmælte, korte rytmiske måten å skrive på gjør likevel følelsene tydelige.
Kvinneliv
Laila Stien har ikke bare blitt æresdoktor ved Universitetet i Trømsø, og hun har også utgitt novellesamlingen Over elva. Novellene handler om ulike faser i et langt kvinneliv. Boken gir assosiasjoner til Alice Munro, blant annet gjennom det enkle i fortellingenes ytre. Samlingen er nominert til Ungdommens kritikerpris. Her får jeg assosiasjoner til en av de store internasjonale snakkisene, Lucia Berlin. Hun omtales som en av de beste forfatterne du aldri har hørt om, og mange lesere har latt seg blende av novellesamlingen Håndbok for vaskedamer. Boken har ikke mindre enn terningkast seks hos bokelskere.no.
Marte Huke har tidligere utgitt diktsamlinger. Naturhistorie er hennes første roman. Boken er en lavmelt, poetisk roman om en 19-åring på vei ut i voksenlivet og på vei til å bli seg selv.
I Håpet og festen av Kjersti Rorgemoen kan du følge en 35-åringen som bor på studenthybel og jobber som mellomleder på makuleringssentralen til Fretex. I konkurransen om arbeid og eiendom har andre vunnet og ”alle andre” gifter seg, får barn og har forrykende karrierer. Boka er nominert til Undommens kritikerpris, og er på listen over årets beste bøker hos både Morgenbladet og Klassekampen.
Lena Andersson ble favoritt som våre svenske naboer omfavnet før også norske lesere og anmeldere gjorde detsamme Rettsstridig forføyning om Ester Nilssons håpløse kjærlighet til Hugo Rask er en enkel fortelling på overflaten, men inneholder også noe mer universelt. Dessverre får man kanskje si – det kan nemlig bli litt flaut. Unansett, nå er Ester Nilsson tilbake og hun har ikke lært noe siden sist i Uten personlig ansvar.
Marit Eikemo bruker humor på grensen til satire. I følge anmelderkorpset er hun likevel en av samtidslitteraturens skarpeste stemmer og Alt inkludert er en pageturner. Romanen handler om en alenemor som forsøker å etablere seg i et småborgerlig byggefelt der hun i tillegg til barna i gata blir kjent med en mammablogger, politimann, organist og jusstudent. Lite penger, men desto riktere fantasi bidrar til noen utfordringer i det det nærmer seg skolestart for datteren. . Boken ble nominert tiil P2-lytternes romanpris.
Mennesket og naturen
Eirin Gundersens diktsamling Du er menneske nå handler om å finne et annet menneske og klamre seg fast, om å prøve å lete etter mening og sammenhenger, om å komme seg ut av ensomheten og om å forsøke å se andre enn seg selv. I følge forlaget handler jakter forfatteren på en slags rød tråd fra urtid til nåtid til fremtid. Her får jeg assossiasjoner til Havboka av Morten Strøksnes. Men dette er først og fremst en bok om sorg som treffer mange på bokelskere.no og goodreads.com.
Årets bokhandlerpris gikk til bokdebutant Maja Lunde for boken Bienes historie. Boken handler om bier, eller fravær av bier. Viktigst av alt er det tre historier om relasjoner mellom foreldre og barn og om sårbarhet, som også traff anmelderne. Også Ingeborg Arvola har skrevet om forholdet mellom far og datter i Neiden, 1970. Den kvenske bygda Neiden i Øst-Finmark er konteksten for en historie om arvesynd, alkoholisme, fylleangst, glede, tilhørighet og flid. Romanen har ikke fått så mye oppmerksomhet, men er godt likt på både bokelskere.no og goodreads.com.
Også Fortellinger om øde tar for seg spenningen mellom menneskene og naturen, men på en humoristisk måte. Ida Hegazi Høyers roman handler om et mikrosamfunn preget av konflikter. Boken er nominert til P2-lytternes romanpris, ble året til Årets beste bok av Natt & Dag og har ellers fått anmelderne til å trille både femmere og seksere på terningen.
Skandinavias Virginia Woolf
Josefin Klougart er en dans forfatter som tidligere er nominert til Nordisk råds litteraturpris og som ses på som en av Danmarks litterære stjerner. Hun er blant annet omtalt som skandinavias Virginia Woolf, og det er jo ikke små sko å fylle. I 2015 kom romanen Om mørke, som beskrives som både en undergangsfortelling og en skapelsesberetning. Boken er tidvis noe abstrakt og har fått en litt mer blandet mottakelse enn Klougarts tidligere bøker. Likevel en forfatter jeg vil sette høyt opp på min leseliste!
Takk til Aina, Karen og Sofia!
Bildene er lastet ned fra forlagenes sider. Forsidebildet er fra flicr.com: Reading | Paul Bence | CC BY-NC 2.0
Mange gode tips, blir særlig interessert i noen som er en skandinavisk versjon av Virgina Woolf.