Maddam 2015

Kjære leser – takk for 2015!

Her er noen av høydepunktene fra året som har gått! Om du har en favoritt i året som har gått, del den gjerne under innlegget.

blog

Økonomi og arbeidsliv

Det mest leste innlegget, med nærmere 50.000 sidevisninger er innlegget Helgefri, er det så viktig? Og vår egen sykepleier Gro vet alt om hvor viktig det er. I innlegget Hvordan har dagen din vært, kan du også lese mer om livet som sykepleier.Ei heller for de jussutdannede kvinnene er arbeidslivet en lek. Det finnes fortsatt folk som mener at kvinnenes fører til et lavere faglig nivå i domstolene og at menn lar være å søke stillingene. Men kanskje kan kvotering bidra til å øke det faglige nivået?

Det finnes utrolig mange argumenter forat kvinner skal tjene mindre enn menn og til at kvinner ikke blir toppledere. De fleste av disse er vikarierende. Les mer i innlegget Fordi du fortjener det

Å være kvinne er ikke akkurat en økonomisk godbit som det er. Om man i tillegg har svak tilknytning til arbeidsmarkedet eller er midlertidig ansatt, blir man en av samfunnets usynlige klasser der kvinnene og deres barn er en del av et ikke-organiserte arbeidslivet som er ringevikarer, som er uføretrygdet og som nærmest urepresentert i den offentlige debatten. Malin har skrevet om de klasseløse. Gjesteblogger Åshild Pettersen skriver om hvordan arbeidsbetingelsene har endret seg fra hennes mormor vasket til dagens renholdsarbeidere; det er rett og slett et uanstendig regnestykke.

Vold og voldtekt

Vold og voldtekt er dessverre i år igjen et aktuelt tema, og tallene tale er dyster lesning. 13 prosent av jenter i den videregående skolen i Sør-Trøndelag forteller at de har blitt voldtatt. Vår egen lærer Åshild har heldigvis tatt grep. Hvordan kan du lese om i innlegget om hennes opplegg for seksualundervisning. Gjesteblogger Ingvil har skrevet om å anmelde voldtekt.

En ny rapport viser at det i forkant av 70 % av partnerdrap de siste årene har vært utøvd vold og Gro har skrevet om vold i nære relasjoner i innlegget Vi har det jo så fint bare du slutter å provosere.

Hjemmefronten

Innlegget om den, sure og bitre alenemora fikk mange lesere. Kanskje fordi det er mødrene som lever med skammen over å ha et barn som ikke fungerer og som ikke klarer å oppføre seg? Og det er ofte damer som sliter seg ut som dobbeltarbeidene.  For husmora må velge mellom å å være utslitt og dobbeltarbeidende eller en masete kjeftesmelle. Og ingen av delene er særlig attraktivt. I jula skrev Susanne om høysesongen for mislykka feminister.

Helse

Og om du blir syk, er det langt mer stuereint å ha en fysisk sykdom enn en psykisk. Angst og depresjoner er rett og slett lavstatus, også innenfor sykdomsverdene. Mellom 6 og 12 % av befolkningen lider av depresjoner til enhver tid.  Kvinner lider oftere av psykiske lidelser enn menn, og rundt en fjerdedel av den norske befolkningen vil i løpet av livet rammes av en angstlidelse. Les om i innlegget Psyk nok.

Og apropos hjemmefront; i år har det vært en skikkelig babyboom blandt Maddams skribenter. Ingrid spør om fødsel og svangerskap er et nedprioritert helseområde i helse-Norge. Ane etterlyser likestilling i helsevesenet i innlegget Tid for en eggløsning.

Interseksjonalitet og integrering

Sofie har intervjuet Fanna Ndow Norrby, som står bak instagramkontoen og boken Svart kvinna. Det er en bok om den  interseksjonelle feminismen og antirasismen, og er en tekstsamling fra ulike skribenter som er tonegivende i dette spørsmålet.

Maddamene er også opptatt av integrering av ulike slag, og mange har lest Sunnivas ønske om bedre integrering av de rike nå! Mona har sammenliknet norske amerikafarere med dagens flyktninger. Amerikabrevene fokuserte ofte på det positive i Amerika, og folk “glemte” å ta med vanskelighetene som de hadde vært gjennom. Dårlige forhold på asylmottak  i Norge fører ikke til færre asylsøkere. Kummerlige forhold sinker integreringen når asylsøkerne ikke har råd til å leve normale liv og delta i lokalsamfunnet de en gang skal bli en del av.

Internasjonalt

Sheida har selv erfart obligatorisk hijab i Iran, som ble innfør med den islamske revolusjonen i 1979. Iranske kvinner alltid har ønsket å fjerne obligatorisk hijab. Nå har verden forandret seg og informasjonssamfunnet og sosiale medier har åpnet nye dører, og Facebooksiden ”My stealthy freedom” eller ”min skjulte frihet”, etter initiativ fra journalisten Alinejad, har satt spørsmålet om obligatorisk hijab i Iran på dagsorden.

Enten du er av de som blir litt motløs av større internasjonale prosesser og som har hørt om forkortelsene TTIP og Tisa, men tenkt at dette er noe som sikkert ikke angår deg, og at du kan lese deg opp på det senere? Ingrid gir deg svaret på hva dette er og hvorfor det særlig angår deg som kvinne. TTIP står for “Transatlantic Trade and Investment Partnership” og er et slags monster-EØS, hvor EU og USA forhandler om felles rammeverk for frihandel. Tisa står for “Trade in Services Agreement” og er en avtale for frihandel i tjenester, i praksis også offentlige velferdstjenester. Malin forteller deg hva FNs nye bærekraftsmål betyr for kvinner og fattige i Norge.

Valg og media

Så hvordan går det med likestillingen i Norge i dag? Trine er ikke imponert over regjeringens prioriteringer, og det er heller ikke kvinneorganisasjonene. Malin syntes det var mye flørting og lite likestilling i årets valgkamp. Ane er heller ikke overbevist om regjeringens tiltak for fattigdomsbekjempelse. I mai lanserte  regjeringen  sin egen strategi mot barnefattigdom med brask og bram. Prislappen på strategien er satt til ca 100 millioner kroner. Samme uke budsjetterer de med å kutte enda mer i ett treffsikkert tiltak rettet mot enslige foreldre, nemlig overgangsstønaden. Innstrammingen vil gjøre at regjeringen sparer 250 millioner. På Maddam lar vi oss derfor bedra av «kulturmarxistisk» propaganda i håpet om en litt bedre verden fremover. Som Kari skriver i innlegget Juleindoktrinering: “Jeg vet ikke hvilket verdens land og kongerike Listhaug har vært den siste tida, men om det er en mare som ridd Norge som har skremt meg bittelitt mer enn «godhetstyranniet», så er det vinden av høyreekstreme som tenner på asylmottak hvor foreldreløse barn oppholder seg”.

Harald Eia vil heller ha komplimenter fra menn enn damer, og det har ført til både begeistring og raseri. Ingvild gir Eia karakter, og hun og Kari gir han også sjansen til å snakke seg litt opp på muntlig etter at han klaget på karakteren.

I 2015 var det kommunevalg, og flere fra maddam stod på valgslistene. Det gikk fint, og både Sheida og Sunniva er valg inn i kommunestyret. Og det ble mange personstemmer på maddammene og siden vi mistenker at en del av de skyldes våre lesere: Tusen takk!

Både Gro og Kari har faste spalter i Klassekampen. Malin har vært en gjenganger hos selveste nrk, blandt annet som gjest hos Nina Stensrud Martin i Selskapet. I tillegg har du kunnet høre maddammer både på radio og i diverse aviser.

I 2016 vil vi få flere nye skribenter, så du kan se frem til både mer av det samme og noe nytt! Vi håper 2016 kan dra oss i riktig retning med likelønn på dagsorden, effektive tiltak mot vold og at det presset særlig kvinner utsettes for om å se superfresh og lykkelig ut til enhvert tid tas på alvor. Har du noe du har lyst til å blogge om eller har du skrevet ett innlegg? Vi ser frem til mange gode gjesteinnlegg på Maddam i 2016 også! Send epost til hei@maddam.no.

Bilde:

BLOG| Thomas Hawk |CC BY-NC 2.0

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

One Comment

  1. Jo Øiongen 11/01/2016

    Angående likelønn så er det en veldig bra betraktning rundt temaet her:

    http://www.dagogtid.no/kvinnene-far-mest-2/