Stiloppgave Harald Eia – karakteren 2

eia

Kommentarer på din stiloppgave publisert på NRK Ytring:

1) Harald, her kommer du dessverre ikke med noe nytt til bords. At mange menn som deg digger menn er like opplagt som at 1 + 1 = 2. Vi er alle er klar over dette. Vi andre kaller det for “Gutteklubben Grei”, Berit Ås kalte det usynliggjøring av kvinner, og vi damer opplever det hver eneste dag.

2) Å kun påpeke åpenbare fakta minner mest om en dårlig stiloppgave fra ungdomskolen enn et debattinnlegg som ville ha blitt publisert av NRK Ytring. Skal du bli en god samfunnsdebatant må du reflektere mer rundt det du skriver. Å slå inn åpne dører blir for enkelt. Til neste gang kan du for eksempel løfte stiloppgaven din med å spørre hvilke konsekvenser dette får? Stenger disse mekanismene kvinner ute eller overser menn dyktige kvinner? Og hvorvidt er dette noe vi kan gjøre noe med eller om det er spikret i stein? Ikke bare avslutte stiloppgaven med å be læreren om en 6er. Selv om du helst vil ha komplementer fra menn, kan dette endre seg? Hva skal til for at du ser på kvinner som likeverdige som menn?

Jeg håper ikke du blir alt for skuffet, men å konstatere at mange menn helst vil ha komplementer fra menn er like åpenbart som at kvinner har innovertiss og menn utovertiss. Ikke prøv deg på det. Det vet vi fra før. Nei vent, det har du jo allerede gjort. Du lagde faktisk en hel TV-serie om at kvinner faktisk er født med innovertiss og menn med utovertiss. Og dette mente du kunne forklare det meste i samfunnet vårt. Noe som minnet mer om en konspirasjonsteori enn en seriøst samfunnsanalyse.

Beklager Harald, du skal ha for god innsats og godt språk, men utsiktene er ikke de beste. Denne gangen holdt det ikke til mer enn en 2er. Hvis du ikke hadde vært kjendis hadde du nok ikke kommet like lett på trykk som samfunnsdebatant, og jeg ville ha anbefalt å heller prøve på noen lokalaviser før du sendte innleggene dine til riksmedia.

Bare spør om det var noe du ikke skjønte.

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

6 Comments

 1. Tosh83 05/11/2015

  Å klage på “gutteklubben grei” har aktivister gjort i mange tiår. Det er greit å ha en stoppet klokke på veggen, som man kan vise til når det medfører en viss sannhet.

  Men det du hopper over er selvransakelsen. “Homososialisering” og usynliggjøring. Hvor stort er mangfoldet i Maddam? Og bare fra egen erfaring har jeg kommentert flere innlegg her på Maddam, men aldri fått noe motsvar.

  Det Eia snakker om tror jeg er et vel stort problem når det kommer til å få flere menn til barnehager, skoler og helsesektor, som toppsjefer i næringslivet.

 2. Vilde Serina 05/11/2015

  Jeg skjønner ikke poenget med å bli rasende over en mann som faktisk bekrefter, og for en gangs skyld er ærlig over at usynliggjøring av kvinner skjer. Ikke minst, setter han i gang en debatt. Hvis alle innlegg må være på nivået som som du skriver tror jeg man stenger mange ute av debatten. Jeg synes debattinnlegg både kan være både lav-, og høyterskel. Forfriskende innlegg av Harald!

 3. Aleksander Y 06/11/2015

  Norge hater ærlighet. Landet der alt skal være politisk korrekt. Jævlig kjedelig spør du meg.

 4. Vorastra 06/11/2015

  Arrogant og bittert innlegg fra en politiker i et døende parti.

  Alså du kunne gjort en innsats for å ikke la forakten din velte over teksten.

  Eller mener du seriøst at folk må “spørre deg” når de skal lage innlegg slik at de kan Ingvild bekreftes?

  La meg forsøke samme greia.

  *****
  Beklager Ingvild, du skal ha for god innsats og godt språk, men utsiktene er ikke de beste. Denne gangen holdt det ikke til mer enn en 2er. Hvis du ikke hadde vært SV medlem og kvinne hadde du nok ikke kommet like lett på trykk som samfunnsdebatant, og jeg ville ha anbefalt å heller prøve på noen rosablogger før du sendte innleggene dine til maddam.

  Bare spør om det var noe du ikke skjønte.

  ****

  Mener du 100% at denne teksten hadde gått igjennom hvis den kom fra en kjendis om et innlegg du hadde gjort? eller hadde det vært ramaskrik og “kvinnehat” med en gang ….

 5. JanOJansen 06/11/2015

  Jeg skal for et øyeblikk overse det absurde i at en masse kvinner og feministisk anlagte menn har kastet seg over Harald Eia for at han har vært så frekk å strekke dem en hjelpende hånd ved et stykke på vei å bekrefte det dere har hevdet i en årrekke, ifølge Marie Simonsen siden Jesu tid, og som dere har tuftet etableringen av en lang rekke kvinnenettverk og andre mannsdiskriminerende ordninger på. Det er virkelig merkelige greier, men jeg skal som sagt ikke dvele ved det nå.

  Det som vel kommer relativt tydelig frem er at Eia med dette ønsker å sparke igang en ny og litt mer åpen og ærlig debatt ute i lendet, utenfor skyttergravene, og man kan jo spørre seg hvilket bidrag de engasjeret kvinner og feministisk anlagte menn har gitt til den debatten så langt, og hvor villige andre menn vil være til å delta åpent og ærlig i lys av behandlingen Eia har fått.

  Hvis man virkelig ønsker åpenhet rundt dette , er det nemlig relativt nyttig at andre menn, menn som ikke allerede er i den feministiske leiren, forteller om hvordan de tenker, reflekterer rundt dette og kanskje er åpne med sine beveggrunner. Det er vel første skritt på veien mot en endring, eller i det minste en større forståelse for hvorfor kjønnsskillene på enkelte områder vedvarer til tross for relativt kraftig mannsdiskriminering og opplysningsvirksomhet over flere tiår.

  Det har kommet noen konstruktive bidrag utenfor blodtåka de fleste synes å befinne seg i, og for min del har kanskje det mest konstruktive kommet fra jusstudenten Bjørn Goul Nellemann i Aftenposten:
  http://www.aftenposten.no/meninger/Kvinners-anerkjennelse-oppleves-rett-og-slett-mindre-berettiget–Bjorn-Goul-Nellemann-8231432.html
  Her viser han til forskning som vel kort fortalt tyder på at det går inflasjon i ros fra kvinner, dels fordi de bruker ros og annerkjennelse mer og for andre formål enn gutter og menn.
  Da er vi i det minste et lite stykke på vei mot større innsikt i mekanismene, og så får vi håpe at det baller på seg med mer fra vitenskapelig hold.
  Uten forståelse for hvorfor noe skjer, har man heller ikke gode foutsetninger for å vurdere om noe bør gjøres eller hva som vil være effektivt.
  Man ser lite av landskapet fra skyttergraven.

Trackbacks for this post

 1. […] vil heller ha komplimenter fra menn enn damer, og det har ført til både begeistring og raseri. Ingvild gir Eia karakter, og hun og Kari gir han også sjansen til å snakke seg litt opp på muntlig etter at han klaget […]