Gratis velferd til de rike, nå!

penger

Money, money money av Chris-Håvard Berge (CC BY-NC 2.0)

Hvorfor skal egentlig de rike få barnetrygd? Hvorfor skal helsetjenester være gratis eller sterkt subsidiert for alle uansett inntekt? Og hvorfor er skolen gratis for alle, når det er åpenbart at noen hadde hatt råd til å betale?

Kanskje har du stilt selv deg noen av disse spørsmålene. Da jeg fikk barn i fjor var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned (for barnetrygden betales som hovedregel automatisk ut til mor). Jeg har fast jobb og familien greier seg økonomisk og så skal vi i tillegg få noen penger helt gratis og skattefritt av staten. Hvordan kan det være fornuftig? Jo, nå skal du høre her:

Svaret er faktisk overraskende enkelt. Hvis det er slik at de med lav inntekt skal få gratis velferd, er det stor sjanse for at det for mange blir enda vanskeligere å komme seg ut av fattigdommen.

Det vil rett og slett lønne seg mindre å jobbe fordi det betyr at du taper økonomisk støtte.

Fattigdomsfelle

Barn som vokser opp i fattigdom i Norge er veldig ofte å finne i familier med enslige forsørgere eller med foreldre uten fast tilknytning til arbeidslivet. Tenk at du er aleneforsørger og har blitt syk en periode. Du kan ikke jobbe og er avhengig av ytelser fra fellesskapet en stund. De som har forsøkt å leve på ytelser fra fellesskapet i en periode vet at det er det samme som å ha det svært trangt økonomisk. Hvis det i tillegg skal være slik at det er den lave inntekten din som gjør at du har rett på gratis velferdstjenester, hva skjer da hvis du en dag greier å bli frisk, få deg jobb og får høyere inntekt? Jo, da vil det rett og slett lønne seg mindre å jobbe fordi det betyr at du taper økonomisk støtte. Plutselig må du betale mer for å få det samme tilbudet. Kanskje går vinningen opp i spinningen?

poverty

Poverty by Paul Downey (CC BY 2.0)

Ingen bidrar uten å få noe igjen

Det er derfor for eksempel barnetrygden er så viktig. Fordi den forsvinner ikke hvis du får deg arbeid. Det er derfor universelle velferdsgoder til alle er viktig, fordi det gir rettigheter til absolutt alle uten å diskriminere. Så er det slik at noen har større evne til å betale enn andre. Det løser vi ved å finansiere velferdstjenestene gjennom et utjevnende skattesystem der de som har mest også bidrar mest til fellesskapet. Men ingen skal bidra uten å få noe igjen. Velferdsstaten har noe å tilby for alle.

For de fleste koster halvdagsplass i aktivitetsskolen 1875 kr i måneden pr. barn. Det merkes godt på budsjettet selv om du har grei inntekt.

Ikke alle får være med på leken

Store deler av valgkampen i høst brukte jeg på å snakke om en av hovedsakene til mitt parti i Oslo: gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen for alle barn i byen. Aktivitetsskole er det samme som skolefritidsordning. Alle er enige om at aktivitetsskole er bra, men mange mener det er sløseri å gjøre den gratis for alle og at det holder å gjøre den gratis eller billigere for de med lave inntekter. I dag er det systematisk barn i de områdene av byen med lavest inntekt som også har lavest deltakelse på aktivitetsskolen. Det gjør at de som trenger det mest ikke får mulighet til å være med på leken og øve språk og sosiale ferdigheter med de andre i klassen etter skoletid. For de fleste koster halvdagsplass i aktivitetsskolen 1875 kr i måneden pr. barn. Det merkes godt på budsjettet selv om du har grei inntekt. Vi har sett at forsøk med å gjøre det gratis for alle på enkeltskoler, Tøyen og Mortensrud, har mangedoblet deltakelsen og gjort at så godt som alle barna er med. Slik bør det være over hele byen og tilbudet må sikres til alle barn slik at tilbudet ikke forsvinner hvis arbeidsløse foreldre kommer seg ut i arbeid.

Rike høyrevelgerne på vestkanten i Oslo tapte slaget om byen. Nå håper jeg de må ta til takke med gratis aktivitetsskole.

Høyresiden tapte slaget om Oslo

Valget i Oslo forrige uke ga heldigvis et flertall til partiene på rødgrønn side. Nå skal det forhandles om politikk og makt. Jeg har mange sterke forventninger til utfallet. En av de forventningene er gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen. Rike høyrevelgerne på vestkanten i Oslo tapte slaget om byen. Nå håper jeg de må ta til takke med gratis aktivitetsskole.

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Oddur Ballsen 24/09/2015

    Generelt om Maddam:

    Money, money, money, ja:) Der sa du det. Og “power!” ;) Skulle ønske politikk handlet litt mindre om penger. Ikke at jeg har særlig troen på at politikk endrer noe, men det hadde vært forfriskende om politikk også snakket om andre ting. F.eks. hvordan vi kan vekke begjær, entusiasme, lykke, kjærlighet, samhold og tro på fremtiden igjen. I så måte er Maddam-gjengen på villspor i mine øyne, faktisk snublet hele moder-bevegelsen ut av startblokkene for snart 50 år siden.
    I seg selv synes jeg innlegget er saklig, velfundert og bra, men har ikke helt troen.
    Lykke til med kalkulatorene og indignasjonen over at 50/50 er en hard nøtt.