Selvforsvarskurs gir selvtillit

selvforsvar2

Unge Høyre i Oslo gikk i slutten av juli hardt ut og kritiserte Oslo SV for å foreslå selvforsvarskurs for jenter på ungdomsskolen. Det vil være å skyve ansvaret for overgrep over på jentene, mener de. Etter dette håpløse utspillet er jeg personlig litt fristet til å skyve ansvaret for overgrep over på Unge Høyre, ettersom de vil frarøve unge jenter muligheten til selvforsvarskurs. Men det skal jeg ikke gjøre, for ansvaret for overgrep ligger kun et eneste sted, nemlig hos overgriperen. Og nettopp det er poenget her.

13% av jentene på videregående i Sør Trøndelig har blitt tvunget til samleie eller munnsex mot sin vilje

Selforsvarskurs handler først og fremst om å bygge selvtillit, sette grenser for egen kropp og om å kunne forsvare de grensene. Seksuell trakassering og vold mot kvinner i Norge er et stort samfunnsproblem, og desverre en del av unge jenters hverdag. Det skjer i skolegården, på nachspiel eller når man er sammen med kjæresten sin. En NTNU-rapport fra i fjor avdekket at hele 13% av jentene på videregående i Sør Trøndelig har blitt tvunget til samleie eller munnsex mot sin vilje. Og så mye som hver fjerde jente på videregående hadde blitt tatt på brystene eller i skrittet mot sin vilje. Dette viser at det for jenter på ungdomsskolen er helt nødvendig å få muligheten til å snakke om situasjoner som kan oppstå og øve på strategier for å komme seg ut av de.

Et av hovedpoengene er nettopp å bevisstgjøre jenter om at det aldri er offerets feil.

selvforsvar3

Utspillet fra Unge Høyre viser at de ikke har satt seg godt nok inn i hva man lærer på slike kurs.  Et av hovedpoengene er nettopp å bevisstgjøre jenter om at det aldri er offerets feil. Kursene jeg og Oslo SV ønsker er tredelte: med en forebyggende, en grensesettende og en selvforsvars del. Kurs i selvforsvar er med på å gi jenter de verktøyene de trenger til å sette egne grenser, forsvare de grensene og til å snakke om og diskutere problemer knyttet til seksuell trakassering med andre jenter. Uten at guttene er tilstede. For hvordan skal man snakke fritt om problemet med at en gutt i klassen tar deg i skrittet, når han eller kompisen er tilstede?

Unge Høyre er spesielt redd for den fysiske selvforsvarsdelen, og kalle det en ansvarsfraskrivelse. Vel, da enn  god venninne av meg opplevde å bli overfalt av to menn i Slottsparken, var det nettopp at hun hadde trening i selvforsvar som hjalp henne. For heldigvis gikk det bra med henne, bortsett fra kul i hodet og noen ødelagte tenner. Hovedårsaken til det var at hun greide å yte motstand. Det var ikke snakk om avanserte spark eller grep. Nei, hun sparket rett og slett bare skikkelig fra seg, så mye hun bare greide der hun lå på bakken. Men kanskje viktigst av alt så greide hun å bruke stemmen og rope. Og det å bruke stemmen trenger mange jenter å øve på. Det er mye lettere å reagere og gjøre noe i situasjoner hvis man har trent på det. Det gjelder ikke bare overfall i parken, men også sexuell trakassering i skolegården.

Over halvparten av de anmeldte voldtektene i Oslo er gjerningsmannen en jenta kjenner og nesten 70% av voldtektene skjedde i en privat bolig

Hvis jenter skal kunne føle seg trygge i Oslo, så hjelper det ikke bare med synlig politi i gatene og bedre belysning i parkene, selv om jeg er veldig for dette. De siste tallene jeg har sett viser at i over halvparten av de anmeldte voldtektene i Oslo er gjerningsmannen en jenta kjenner og nesten 70% av voldtektene skjedde i en privat bolig. Det er ingen som foreslår å sette inn sikkerhetstiltak i private hjem, men vi kan bevisstgjøre unge kvinner på grensesetting og gi de strategier de kan bruke for å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Derfor vil jeg ha selvforsvarskurs for jenten på ungdomsskolen.

 

Bilder: Jenteforsvaret

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

5 Comments

 1. Jonas 13/08/2015

  Hvorfor skal dette kurset kun være for kvinner?

  Menn/gutter blir mye oftere utsatt for vold enn kvinner, og utfallet er ofte mye mer alvorlig enn i kvinners tilfeller (i.f.t senskader osv).

 2. Kurset handler i liten grad om å lære seg “vold”. I den grad det handler om “vold” handler det om “hvordan komme deg unna når det er vold inne i bildet”.
  Ellers handler det om å lære kvinner at det er lov å si i fra når noen bryter dine intimsoner, det er lov å si nei, det er lov å si i fra når noen opptrer sexistisk mot deg, det er lov å melde fra til og med, hvis noen tafser på deg.
  Det er i langt større grad kvinner som opplever slikt enn menn. Derfor er disse kursene rettet mot kvinner. Men hvis du føler og opplever at du trenger å lære deg dette så er jeg sikker på at det er mulig å ordne noe kurs hvor du får lære deg at du kan si, “nei, det er ikke greit å ta på penisen min uten at jeg har invitert deg inn i min intimsone”.

 3. Jonas 31/08/2015

  Så det at kvinner oftere oppleverer sexistisk oppførsel er værre enn de antall menn som blir utsatt for grov vold med evt. varige mèn?
  Og man trenger altså kurs satt i gang og betalt av STATEN for at kvinner skal lære seg å si nei når intimsonene blir brutt eller de føler seg ukomfortable.

  Good to know.

 4. At du mener at seksuell trakassering og voldtektsforsøk er ufarlig sier jo litt.

  Din løsning på å møte vold med å lære bort enda mer vold er for meg helt absurd. Videre, at du innbiller deg at det er umulig å hjelpe flere kanter av samfunnet samtidig er for meg en gåte. De som er ofre for vold får voldsoffererstatning, advokathjelp, det finnes psykiatrisk sykepleiere i hver kommune for de som trenger støttesamtale, med mye mer.

  Ingen av disse hjelper for den som utsettes for seksuell trakassering/voldtektsforsøk.

 5. Jonas 01/09/2015

  “At du mener at seksuell trakassering og voldtektsforsøk er ufarlig sier jo litt.”

  Hvor sier jeg det?

  “Din løsning på å møte vold med å lære bort enda mer vold er for meg helt absurd.”

  Ja, for i en perfekt verden trenger vi verken vold, politi, militære styrker eller våpen. Desverre, er det ikke slik, og i enkelte tilfeller er angrep det beste forsvar – du har sikkert hørt uttrykket.

  “Videre, at du innbiller deg at det er umulig å hjelpe flere kanter av samfunnet samtidig er for meg en gåte.”

  Det er for meg en gåte hvordan du i utgangspunktet skal hjelpe flere kanter av samfunnet samtidig som du tilrettelegger hjelpen utelukkende for halvparten av befolkningen.

  “Ingen av disse hjelper for den som utsettes for seksuell trakassering/voldtektsforsøk.”

  Ikke?

  Linken under sier noe annet. Meg bekjent har du like mye rett på voldsoffererstatning (så sant personen blir dømt, f.eks med bevis), advokathjelp, og SPESIELT psykiatrisk krisehjelp samt. oppfølging i etterkant. Jeg vet ikke hvor du har det fra at slike tiltak IKKE gjelder for voldstektsofre eller voldsofre med hensikt i voldtekt.

  http://www.kriser.no/voldtekt/