Hurra för feministisk höst!

suffra

Suffragetter i London, tidigt 1900-tal. Med Meryl Streep i huvudrollen, satsar Hollywood på kvinnokamp.

Det tar emot att säga, men snart är sommaren slut för denna gången. Det kändes i alla fall fint att avsluta med Øyafestivalen i lördags, med två av Norges absolut mest kick ass artister Emilie Nicolas och Susanne Sundfør. En bra grej med när en ny säsong drar igång, är att hjärnan är klar för nya intryck och här kommer lite spännande tips att ta med sig in i september:

POLITIK OCH KONST

Om ni inte har sett den ännu, missa inte Nasjonalgalleriets utställning Verden i vevet med vävkonstnären Hannah Ryggens helt fantastiska verk. Hon räknas som en av Norges största vävnadskonstnärer, hon var uttalad anti-fascist, pacifist, humanist och feminist och i hennes verk gör hon politiska tolkningar av samfundet hon levde i. Utställningen pågår fram till den 2 oktober. Magi.

HEJDÅ GUBBVÄLDE

Den 14 september är det kommun- och fylketingsval i Norge, av 2521 listtoppar är bara 773 kvinnor. Ni har väl inte missat att Maddam stödjer kampanjen om #kvinnerinn i kommunstyret? 80 procent av landets ordförande är män, det är deppigt. Mindre deppigt är att man faktiskt kan göra något åt det! Missa inte att rösta och att kryssa in en mer jämlik fördelning av den politiska makten. Och – läs gärna Malins text om att det handlar mer än om kön.

maddam

FEMINISTISK HEMMAFEST

Om någon behöver en injektion av feministisk glöd och kampvilja får man inte missa när svenska Feministiskt initiativs Gudrun Schyman kommer till Parkteatret den 3 september och håller ett så kallat “homeparty”. Biljetterna kostar 150 kronor, vilket är lite synd eftersom alla borde ha en möjlighet att komma, men har man pengarna borde man gå och lyssna på en de svenska politiker som skapat mest debatt de senaste 20 åren.

gudrun1

KVINNLIG RÖSTRÄTT GOES HOLLYWOOD

I oktober har filmen Suffragette världspremiär. Med skådespelare som Meryl Streep, Helena Bonham Carter och Carey Mulligan kan skildringen av de brittiska suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet kommer filmen bli allt som jag önskar att mitt 12-åriga jag hade fått se.

ÄNTLIGEN LENA

Lite tidigt tips kanske, men inte mindre pepp för det – i januari kommer säsong 5 av Lena Dunhams Girls. Titta på säsong 4-trailern och längta lite extra.

TRANSPERSONERS OSSYNLIGGJORDA VARDAG

Sommarpratare i radio är ett stort fenomen i Sverige, jag vet att det finns här i Norge också, men det verkar vara en mer uppmärksammad sak i mitt hemland. Jag tänkte avsluta med att tipsa om sommarens kanske finaste och mest gripande avsnitt, när skådespelerskan Saga Becker berättar om hur det varit att växa upp och leva som transperson. Detta borde alla lyssna på, oavsett årstid.

 

Bilde 1: Bowstreet, Leonard Bentley (CC BY-SA 2.0)
Bilde 2: Festa med feministerna, Oskar Annermarken (CC BY-SA 2.0) Bilden är beskuren
Illustration: Jenny Jordahl, från Livet blant dyrene. Bilden är beskuren.

 

Om forfatteren

Sofia

Sofia

PK kulturjournalist från Stockholm. Kaffedyrkare, klassresenär och läshuvud.

Visit Website

Comments are closed.