#hunspanderer – fellesskap på veien mot det likestilte samfunnet

Hunspanderer_fane

YM4GE – Young men for gender equality – er en non-profit organisasjon som siden oppstarten i 2013 nå er etablert i 40 land. Organisasjonens mål er å forene kvinner og menn sammen mot den subtile kjønnsdiskrimineringen, uten å rette pekefinger. Bevisstgjøring om et felles mål er viktigere enn kamp mellom kjønn.

YM4GE skriver på sin nettside:

Selv om vi regner Norge for å være et av verdens mest likestilte land, møtes man av en hel del forutinntatte holdninger. Kvinner blir oftere tatt for å være assistenter og menn oftere for å være ledere. Kvinner gjør mest husarbeid, også der kvinnen er fulltidsarbeidende. Kvinner jobber mest deltid og er oftest hjemme med syke barn. Og hva med menn? Jo, de forventes å betale regningen på restaurant. 

Kvinner er den største gruppen av mennesker som har vært diskriminert over lengst tid. Likevel blir kvinneundertrykkelse ofte sett på som et ”kvinneproblem” heller enn et menneskerettighetsproblem, og økt likestilling blir vurdert som noe som primært angår og gavner kvinner. Man vet imidlertid at samfunn med mer likestilling fungerer bedre både økonomisk og sosialt.

På dette grunnlaget inviterer organisasjonen til  en uke der alle får mulighet til å snu på likestillingsskjevheten. Det går kort fortalt ut på at kvinner inviterer menn ut, og kvinnene spanderer. Til gjengjeld blir menn med på å ta praten. 

Kampanjen har lansert snakkekort som kan lastes ned og tas med. Det er også delt ut en hel mengde snakkekort som er til utlån på diverse barer og restauranter i Oslo.

Snakkekort3Snakkekort2Hunspanderer_snakkekorthunspanderermarco

Om du vil være med på kampanjen, oppfordrer YM4GE til følgende:

  • Invitér en eller flere menn ut på en drink eller middag i perioden 19. til 26. august
  • Benytt snakkekortene til å invitere til diskusjon i løpet av kvelden
  • Ta et bilde og legg ut på sosiale medier med hashtag #hunspanderer
  • Test fordommene dine ved å ta Implisit Assosiasjonstesten og del på sosiale medier

Les mer på hjemmesiden eller lik #hunspanderer på Facebook.

Bilder: Lånt med tillatelse fra YM4GE

 

 

 

 

 

 

 

 

Om forfatteren

Gro

Gro

Jeg er kreftsykepleier, intensivsykepleier og engasjert fagorganisasjonsmedlem. Som representant for et tradisjonelt kvinneyrke med dyktige kolleger av begge kjønn, er jeg opptatt av fag, arbeidslivspolitikk og likestilling, og gjerne gjøre kål på noen fordommer. Jeg liker byen, kaffe og papiraviser, og å dingle med beina fra et høyt fjell.

Visit Website

Comments are closed.