Vanskelige situasjoner

157090542_6a0c405c82_z

Bilde: rape is not legal, Fabio Venni, CC BY-SA 2.0

Det finnes noen situasjoner der det er vanskelig å bedømme hva andre egentlig vil?

I debatten om voldtekt i våres kommer det fram at en del menn synes det er vanskelig å vite om en kvinne faktisk vil ha sex. Hun var kanskje med på «leken» en stund, men så sovnet hun eller trakk seg vekk. Kan man da fortsatt ligge med henne? Hun virket jo gira for et kvarter siden? Og hva hvis hun ikke sier nei, men kroppen hennes stritter i mot, skal man da ta «ingen ord» som et tegn på samtykke, og ignorere det at hun virker utilpass? I avisartikler har flere menn stått frem og fortalt at de innser at de har voldtatt. Men på daværende tidspunkt ikke visste at det de gjorde var et overgrep.

Det behøves altså mer undervisning og opplæring i grensesetting og hva samtykke til sex faktisk innebærer. Maddam er på saken og vil begynne med å vise denne korte filmen som kan være oppklarende for hva som er greit å gjøre med andre og ikke.

Se for deg at du inviterer en venn over på te….

 

Video: Understand Concent With the Help of Stick Figures and a cup of Tea, By Craig Carilli, Good A magazine for the global citizen. 

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

4 Comments

 1. Jo Bakken 12/06/2015

  Hei Malin,
  Må innrømme at jeg nok tenker at denne kronikken ikke bidrar til å finne en realistisk løsning på samtykkeproblematikken. Lærdommen synes å være at menn skal begynne å spørre kvinner rett frem om de vil ha sex? Blir vel litt for enkelt å sammenligne med å tilby en kopp med te.

 2. Malin Author
  Malin Lenita Vik 13/06/2015

  Hei Jo, ja jeg mener at dersom man er usikker på om den andre virkelig vil ha sex så skader det ikke å spørre rett ut: “”Vil du dette?”. Jeg kan ikke se hvordan det skader. Så er det jo åpenbart at man ikke har sex med folk som sover, folk som er fulle til å svare eller som er bevisstløse. Det er virkelig ikke så vanskelig.

 3. Jo Bakken 14/06/2015

  Først av alt, så må jeg understreke at jeg er helt enig med deg i at man ikke har sex med folk som sover, eller er så fulle at de er mer eller mindre bevisstløse. Dette er sterk forkastelig. Jeg er imidlertid fortsatt ikke helt med på det i praksis er så lett som å bare spørre om vedkommende vil det. Minst to spørsmål melder seg. For det første, når er det dette spørsmålet skal komme? Er det eksempelvis i det man har snakket med vedkommende hele kvelden på et utested, og er i ferd med å forlate stedet? Eller er det når man ligger i sengen og er i full gang med vorspielet? Slik jeg ser det, er det jo litt ulike forutsetninger for å anta at vedkommende virkelig vil ja sex. For det andre, fremgår det i eksemplet om teservering at spørsmålet bør stilles flere ganger da vedkommende kan endre mening underveis. Betyr dette at spørsmålet bør stilles før hvert “steg” i prosessen fra samtale, via vorspiel og til samleie? Innbiller meg jo at dette vil være en turn-off for mange.

 4. Malin Author
  Malin Lenita Vik 15/06/2015

  jeg synes ikke det er vanskelig Jo. Hvis du møter en dame på byen og spør henne om hun vil være med deg hjem, og hun sier ja, så kan du ta det for god fisk at hun vil være med deg hjem. selv om hun sier at hun vil være med deg hjem så kan man ikke forvente eller forlange at hun skal ligge med deg (til tross for at dere har snakket sammen den kvelden, dere er beruset og klokka er tre på natta). Når dere kommer hjem til deg så man man regne med at hun vil være intim så lenge hun er med, så lenge hun responderer, så lenge det virker som om hun har det hyggelig og fint. Men med en gang en mann begynner å være i tvil om hun har det hyggelig/fint/respondrer, så burde det være en gyllen regel å heller spørre en gang for mye enn en gang for lite. Er man usikker, så spør. det er slettens ikke turn off, snarere tvert i mot, fordi det viser at du er en anstendig mann som bryr deg om hvordan hun har det og ikke vil utsette henne for noe hun ikke vil.