DU VIL IKKE TRO HVA SOM SKJER NÅ….

Skjermbilde 2015-06-08 kl

…men her kommer en «feminist enig med Kjetil Rolness»-blogpost. 

Den dagen jeg og Kjetil Rolness ble enige om noe, var det så klart for å legge hatet vårt på en rik, vakker, smart og vellykket kvinne. Ingenting annet. 

Eller kan det være noe annet?

Det handler om EATs dobbelkommunikasjon, som Linn Stalsberg belyser i dagens Vårt Land: «For mens ekstremtørken i California i dag fortsetter å nå historiske høyder etter fire år med omfattende mangel på vann, tjener Nestlé seg for tiden rike på å tappe og selge flaskevann i den samme delstaten», skriver Stalsberg.

Jeg så ikke Rolness utblåsning som direkte hets av Gunhild Stordalen, selv om jeg i etterkant kunne sett at han burde ordlagt seg bedre. Selv var jeg omtrent like forbanna på hele kjendisgallaen, og slengte på en ukritisk «like». Jeg ble både kvinnehater  og miljøsinke over natta.

For dette har aldri handlet om Gunhild Stordalen. Og det handler ikke bare om EAT forum. Dette handler om den stadige tøysete blå miljøkampen som ikke er annet enn meningsløs konfetti. Bestiller du ikke økologisk mat fra den lokale bonden via via via et privat foretak til 800 kroner i uka, eller Adams drittdyre matkasse for middelsklassefamilier til prisen av halve husleia? Da er du ikke videre opptatt av klima, i følge mange.

Klimadebatten i Norge er som kjønnsdebatten i Sverige. Kritiser noe, og du bryr deg ikke om miljøet i det hele tatt. Selv kildesorterer jeg, så jeg slipper å bli kalt miljøsvin av Renholdsverket, dog, det jeg egentlig gjør er å støtte opp om sysselsetting.  For all del, det er ikke et problem for meg.

Det som irriterer meg, er at det står fattige folk og vasker søpla si for at det ikke skal bli rot med kildesorteringa etter en tolvdagersøkt på jobb, mens regjeringa dumper avfall i fjorden og forer oppdrettslaks med bæsj fra Kina

Jeg hørte Anne B. Ragde på radio forleden, en dame jeg er omtrent like ofte enig med som jeg er med  Kjetil Rolness. Ragde fortvilte seg over sparedusjen som kom på nittitallet da hun var innom Are Sende Osen i studio: En sparedusj som gjorde at vi dusjet lengre og brukte like mye vann, sa Ragde. Jeg måtte le. På sett og vis hadde hun rett, tenkte jeg, som kommer fra en familie der man praktiserte ENØK, kjøpte sparedusj først av alle, lufta hurtig og ikke lenge, vaska kopper for hånd og like gjerne søpla med det samme, for å gjøre alt det riktige. Dette har heller aldri irritert meg.

Det som ikke er greit, er at det står fattige folk og vasker søpla si for at det ikke skal bli rot med kildesorteringa etter en tolvtimersøkt på jobb, og i tillegg har dårlig samvittighet for at de slipper en klimafiendtlig kjøttfjert på en mandag, mens regjeringa dumper avfall i fjorden og lar rike hvite menn fore oppdrettslaks med bæsj fra Kina. I mellomtida får Norges aller rikeste sette agenda for miljødebatten, der vi oppfordres til kjøttfrie mandager og kjøpe Tesla for å kjøre i kollektivfelt. EAT forteller oss ikke noe nytt. Aslak Sira Myhre prøvde å fortelle oss endel om dette jula for to år siden,  i sin tekst om de jævla bøndene og en altfor dyr ribbe. Sira Myhre skriver:

«Det er ingen som blir bonde i Norge for å bli rik. De eneste som blir rike på matvarer, er storkjøpmennene, de er til gjengjeld blitt steinrike. Sjøl Bondelagets medlemmer, om man drar utafor de største fjøsene på Jæren og noen kornåkre langs Oslofjorden og i Trøndelag, har minst én jobb ved sida av gården.»

Småbøndene selv har prøvd å kjempe denne kampen sammen med venstrepartier og Senterpartiet i alle år, og Naomi Klein har forklart hele verden med «This Changes Everything», at den eneste måten å kjempe for klimaet på, er å kjempe mot kapitalismen. Jo Skårderud skriver i Manifest i sin omtale av Klein:

«Det vi trenger nå, er et rollebytte. Heller enn at det er privatiseringskåte liberalister som står klare til å rykke inn når neste superstorm smadrer en by, er det den grønne grasrotbevegelsen som skal ha planen klar. Vi må bruke momentumet som uunngåelig vil skapes av stadig verre katastrofer til å innføre radikal grønn politikk i stor skala.»

Kjendiser må få lov å ha så mange klimakonfettifester de vil, men å kritisere dem må vi få lov til, uten å bli kalt misogynister og miljøsinker. 

 I mellomtida spiser jeg Grandis MUK spessial og råner med en Mazda 323 79-modell med 98 lavbly utenfor nærmeste kjendisgalla for klima.

Jeg kan være med på kjøttfrie mandager (Jaggu var jeg selv vegetarianer i 14 år uten at det ga meg noe positivt eller negativt fra eller til), sykling til jobb, kjøkkenhager, barbiehus til humler og bier og mer til, så lenge vi først og fremst tar den virkelige kampen. For norske og utenlandske småbønder, og for de aller fattigste. For at vi skal få til dette, må vi faktisk spise de rike. I mellomtida spiser jeg Grandis MUK spessial og råner med en Mazda 323 79-modell med 98 lavbly utenfor nærmeste kjendisgalla for klima.

Jeg sparer nemlig miljøet for mye ved å ikke fly til verdens storbyer på kjendisfest tolv ganger i året. Og noen lo av sykling i skjørt-forslaget til SV? Det er jo reine revolusjonen sammenliknet med det tullet her.

 

Bilde: Wunder-Baum

Om forfatteren

Kari

Kari

Kari ble født i går, men var oppe hele natta (32 år på papiret). Stemte Harding, ikke Kerrigan i 94. Skrev særoppgave om Anja Andersen i 6. klasse. Tidligere medlem av BOING-klubben. Evig dyrker av det middelmådige.

Visit Website

2 Comments

 1. Christian Kristiansen 08/06/2015

  Alltid gøy når Marie Antoinenette holder kurs i kakespising. God tekst. God lesning. Gode poenger.

 2. Bård Kjelling 09/06/2015

  Joda, jeg er enig i det generelle poenget. Men jeg oppfatter at du synes det er greit at folk flest ikke blir pådratt dårlig samvittighet for sin grandiosa osv. Jeg syns det er feil. Om vi begrenser det veldig og bare til klimagasser. Dyrehold er en diger faktor(mer enn transport sannsynligvis) og etterspørselen øker voldsomt over hele fjøla, og de 1% rikeste eller whatever bidrar minimalt til dette. Mange i denne eliten spiser meget plantebasert (og sunt). Al Gore ble veganer. Vi kan ikke la fordømmelsen av andre bli en sovepute for egen samvittighet. Kanskje kapitalisme uunngåelig fører til elendighet klimamessig, men en god andel av dem som i så fall bidro rent faktisk vil da også ha vært sosialister som fløy rundt på konferanser og spiste like mye animalsk mat som alle andre.

  EATforum oppfatter jeg som ganske så diffust i sin profil. Masse eksperspråk og snakk om samarbeid. Ikke mange rene ord for penga mao.

  “Jeg sparer nemlig miljøet for mye ved å ikke fly til verdens storbyer på kjendisfest tolv ganger i året. Og noen lo av sykling i skjørt-forslaget til SV? Det er jo reine revolusjonen sammenliknet med det tullet her.”
  Min tese er at veldig lite er faktisk tjent om verdens 1% rikeste adopterer livsstilen til norsk middelklasse.