Pippi Langstrømpe var ansvarsfull

Skjermbilde 2015-05-16 kl

Bøkene om Pippi og Annika er ikke fortellinger om to motsatte karakterer. Tvert imot, de går hånd i hånd og er felles forbilder for unge.

 

Vi kjenner dem fra Astrid Lindgrens verden, noen vil ha det til at de er motsetninger, men Annika og Pippi er langt fra det.

 

Det er Annika selv som bryter med resepten på det akseptable når hun blir med Pippi på utallige ferder, og Pippis moralske ansvar for sine venner sier mye om Pippis egenskaper. Pippi lærer Annika overlevelsesmekanismer hun trenger utenfor den trygge middelklasseboligens fire vegger. Når Annika velger å bli med på Pippis mer eller mindre farlige ferder, er det langt mer rebelsk enn når Pippi, uten mor og med en kriminell far som sitter og lyver nede i Belgisk Kongo, gjør det. Annika har ikke med seg gullmynter hjemmefra når hun reiser til Kurrekurreduttøya og selv om hun (i bøkene) får tillatelse fra foreldrene om å dra, så begir hun seg ut på en helt annen reise enn foreldrene nok hadde forestilt seg.

 

Men gjorde egentlig Annika noe fornuftig med livet sitt? Fulgte Annika reglene? Er det gitt at Annika tok en utdannelse og at Pippi ikke gjorde det? Og om Annika tok en utdannelse, var ikke det å bryte et mønster, da hennes mor var hjemmeværende?

 

I en artikkel i DN denne uka, ønsker Eva Grinde å så tvil rundt «Pippi-feministene» ved å trekke fram Annika som en mer passende resept på likestilling. På en måte settes Annika og Pippi opp mot hverandre. Grinde er helt klart inne på noe, der samfunnet har lært seg å elske det mange har tolket som en «crazy og lovløs Pippi» har de satt «traurige Annika» i skyggen. Noe også boka gjør fordi Pippi tross alt er hovedpersonen. Grinde hevder at Pippi er mektig, steinrik og kjempesterk. Her mener hun derimot at Annika på sin side burde være alle jenters forbilde. Fordi Grinde har tolket Annika som en som følger regler, tar utdannelse og gjør noe fornuftig med livet sitt. Men gjorde egentlig Annika noe fornuftig med livet sitt? Fulgte Annika reglene? Er det gitt at Annika tok en utdannelse og at Pippi ikke gjorde det? Og om Annika tok en utdannelse, var ikke det å bryte et mønster, da hennes mor var hjemmeværende?

 

Det skulle tatt seg ut om det var Annika som var rebellen av disse to, sant?

 

Pippi kan godt tenkes å være Annikas indre rebell, men bildet viser den lovløse i dristig innpakning og den lydige i pastellfarger. For det skulle tatt seg ut om det var Annika som var rebellen av disse to, sant? Og har vi gitt en tanke til Pippis evne til å skape regler innenfor friheten?

 

Er Pippi kontrær? Eva Grinde skriver: «Det Pippi-feministene kanskje glemmer er at det er en åpenbar grunn til at Pippi oppfører seg akkurat som hun vil. Hun har nemlig ikke bare frihet. Hun har også makt til å beskytte den. Ni år gamle Pippi er steinrik og har superkrefter. Dukker det opp et problem er det bare å grave fram en gullmynt og betale seg ut av knipen. Eller løfte en politimann i hver hånd og slenge dem opp på taket»

 

At Pippi drar på ting-leting og plukker opp nyttige ting fra bakken, forsterker bildet av Pippi som en som var nødt til å tenke på framtida. En viktig overlevelsesmekanisme som hun lærer Annika, som har fått påsmurt brødskive hver dag av sin hjemmeværende mor.

 

At niåringer er så «kjempesterke at ingen polismann i hele verden var så sterk» er et bilde, Lindgren ville ha fram en egenskap Pippi rett og slett trengte for å overleve uten foresatte. Steinrik? Villa Villekulla hadde nok en gang hatt høyere takstverdi enn middelklasseboligen til Tommy og Annikas foreldre, men Pippis Villa Villekulla var falleferdig. Gullmyntene er nok et bilde på det å måtte leve fra hånd til munn, og at hun fisket dem opp fra lomma, viste at hun alltid var beredt. Vi lesere visste jo aldri om pappas kiste kunne gå tom. At Pippi drar på ting-leting og plukker opp nyttige ting fra bakken, forsterker bildet av Pippi som en som var nødt til å tenke på framtida. En viktig overlevelsesmekanisme som hun lærer Annika, som har fått påsmurt brødskive hver dag av sin hjemmeværende mor. På tross av det klarer Annika å bryte ut av det mange har tolket som den ansvarsfulle rollen.

 

Unge jenter trenger sin indre Pippi, hun som var «sterkere enn polismannen», hver gang politiet henlegger voldtektsanmeldelser.

 

Pippi var ansvarsfull, og på mange måter skikkelig. Å lære andre barn som er vant til et trygt liv at det en dag kanskje vil ta slutt, er å ta ansvar. Å vise Tommy og Annika at husvask er en fornøyelse, så lenge man gjør det til en fornøyelse, er et tegn på en skikket Pippi. At hun bruker gullmyntene på gaver til andre barn som har mindre enn seg selv, er et tegn på samvittighet og moral.

 

Mange har tolket Lindgren ikke bare som feminist, men også hennes småforakt for politi, soldater (Brødrene Løvehjertes Tengil) og autoriteter for at det bodde en frihetlig sosialist i henne. Gjennom sine bøker, viser hun at hovedpersonene tar ansvar under friheten. Gjennom sitt politiske engasjement mot slutten av sin karriere, blant annet gjennom arbeidet for flyktninger, gjentok også Lindgren dette ansvaret selv i sitt eget liv.

 

Unge jenter trenger sin indre Pippi, hun som var «sterkere enn polismannen», hver gang politiet henlegger voldtektsanmeldelser. Det er ikke et tegn på uskikkelighet eller autoritetsforakt, men et varsel om at vi kan ha rett, selv om autoriteten mener det motsatte. Barn trenger sin indre Pippi i møte med voksne som ikke alltid har rett.

 

Pippi tar ansvar for Tommy og Annikas liv. Tommy og Annika meldte ikke alltid fra hvor de skulle da de ble med Pippi på ferd. Lovløs? Det kan like gjerne være Annika. Pippi var langt ifra så «crazy» som mange skal ha det til. Hun gjorde sitt aller beste for å overleve i en nærmest ulevelig hverdag for en niåring.

 

Jeg kan godt forstå at Grindes hensikt er å fortelle jenter at feminismen handler om mer enn turer til Kurrekurreduttøya, og at utdannelse ikke bør kimses av. Men vi trenger ikke nedsnakke alles Pippi for å trekke fram viktigheten av kvinners utdanning. Det nye kvinneopprøret handler om å bryte ut av tradisjonelle roller, forventninger og båser. Derfor er det ingen korrekt resept på hvordan kvinner skal leve livet sitt. Vi er både Annika og Pippi.

 

Pippi blir trykket til brystet av lovløse, fattige, feminister og rike fruer. Jeg deler henne med alle. Hun trengs i mange år til.

 

Denne teksten sto først publisert i Dagbladet 16.05.15.

Bilde: «Pippi Langstrumpf sagt: BILDET BANDEN!» (Flickr)

Om forfatteren

Kari

Kari

Kari ble født i går, men var oppe hele natta (32 år på papiret). Stemte Harding, ikke Kerrigan i 94. Skrev særoppgave om Anja Andersen i 6. klasse. Tidligere medlem av BOING-klubben. Evig dyrker av det middelmådige.

Visit Website

Comments are closed.