Hva kan du gjøre for å hjelpe flyktningene?

Treating Refugees as the problem is the problem, by Takver, (CC BY-SA 2.0)

Treating Refugees as the problem is the problem, by Takver, (CC BY-SA 2.0)

Verden virker å være et vondt sted for tiden. Det er krig i Syria, Ukraina, Yemen, Sør Sudan og Boko Haram herjer i Nigeria, for å nevne noe. Flyktninger forsøker desperat å krysse middelhavet, og mange drukner. På instagram og norske blogger derimot, ser livet for det meste ut til å være rosenrødt. Bilder av nye antrekk, treningsøkter, deilige middagsretter, vakre boliger og friske blomster til helgen deles til inspirasjon for noen og enhver. Men så kommer en naturkatastofe i Nepal. Det er det kraftigste jordskjelvet på 80 år, mange tusen mennesker er omkommet og skadene er store. Det er behov for nødhjelp, og det haster. Det er på tide for rosabloggerne å vise samfunnsansvar.

Jeg håper mange ga penger til jordsjelvofrene forrige uke. Men folkens, dere kan gjøre mer.

Intagramfeeden min forrige uke var det mange kjendiser og bloggere som oppfordret til å gi penger til jordskjelvofrene. Jeg håper mange ga penger til jordsjelvofrene forrige uke. Men folkens, dere kan gjøre mer.

Jeg var ikke den eneste som gråt hver gang jeg så bildet av den lille gutten med topplua som hang slapt i armene til den greske fiskeren.

http://www.flyktninghjelpen.no/

51,2 millioner mennesker var på flukt i fjor. Verden har ikke sett slike flyktningestrømmer siden andre verdenskrig. Mange forsøker desperat å komme seg til Europa. Hittil i år har nærmere 2000 mennesker druknet i Middelhavet. Jeg var ikke den eneste som gråt hver gang jeg så bildet av det lille barnet med toppluen som hang slapt i armene til den greske fiskeren. Jeg var sikkert heller ikke den eneste som lurte på hva jeg kunne gjøre for å bidra. Hvis man har penger, er det ganske lett å gi litt til en god sak. Det gir litt bedre samvittighet også. Det er veldig bra å gi pengestøtte, men det er ikke nok alene. Hvis verden skal bli et bedre sted, må folk bruke litt av sin tid til å forsøke å endre den.

Men hvor er rosabloggernes og sosiale mediers engasjement for flyktningene som krysser middelhavet? Etter å ha scrollet gjennom instagram og dagens dose inspirasjonsblogger, sitter jeg igjen med inntrykket av at det er lett å oppfordre folk til å gi penger, men veldig vanskelig å be folk mene noe. Heldigvis finnes det et alternativ.

Skjermbilde 2015-05-05 kl. 22.33.15

Amnesty har en veldig bra kampanje, #VelkommenSyria. Den oppfordrer oss til å ta kontakt med ordføreren i vår kommune og be om at kommunen tar i mot en ektraordinær kvote med flyktninger fra Syria. Det er i alle fall tre ting du kan gjøre:

 1. Gå inn på http://www.amnesty.no/velkommensyria# og signer oppropet.
 2. Send e-post til ordføreren i din kommune. Se oppskrift under.
 3. Ta en selfie mens du sender e-posten og del på sosiale medier: #VelkommenSyria

E-post til ordføreren: Utkast til tekst finner du i denne guiden. Der finner du også et notat og en rapport som du kan ha som vedlegg i eposten. Google ordføreren i din kommune, finn e-postadressen og send brevet sammen med notatet og rapporten til Amnesty.

Da har du bidratt til litt mer verdighet, og ikke bare veldedighet.

Rouwstoet voor bootvluchtelingen, by Amnesty International, (CC BY-NC 2.0)

Rouwstoet voor bootvluchtelingen, by Amnesty International, (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

5 Comments

 1. Jo Øiongen 07/05/2015

  Men hvordan løser vi det faktiske problemet? Det faktum at folk faktisk flykter.

 2. Jonas 11/05/2015

  Hvordan stiller dette problemet seg i forhold til feminisme?

  Ser du aktivt nevner “rosabloggerne” – det er vel for det meste jenter, hvis jeg ikke tar feil?

  Er det slik å forstå at feminister ønsker å gjøre noe med det fenomenet som er “rosabloggere” ?

  Jeg spør fordi jeg er nysjerrig, foresten.

 3. Sunniva Author

  Hei,
  Godt spørsmål!

  Jeg må innrømme at jeg som feminist ikke har noen spesielle meninger om rosabloggere kontra andre kvinner. Mange rosabloggere er jeg enig med, andre mer uenig med, vil jeg tro. :)

 4. Sunniva Author

  Godt spørsmål!

  Jeg skulle gjerne hatt et glimrende svar på det, gjerne med to streker under.

  Dag Seierstad skrev noe fornuftig i Klassekampen på lørdag:

  “Det er å lure seg sjøl å tro at de flyktningebølgene som nå treffer Europa er tilfeldige – eller vil gå over av seg sjøl. Brutale kriger og systematisk terror herjer Syria og Irak, men truer også andre områder. Ekstrem fattigdom og miljøproblem skyver mennesker på flukt i et omfang som kan øke voldsomt.

  Samtidig er forskjellen i levekår og trygghet mellom Europa og nærområdene sørover og østover så ufattelig store at presset mot grensene våre bare vil øke.

  Den eneste langsiktige løsningen er enkel å uttrykke: Menneskene i Midt-Østen og Nord-Afrika må sikres både fred og inntektsgivende arbeid der de er. Vi skal ikke late som om det er enkelt. Men det er det eneste som kan hindre at vi må leve med dette flyktningepresset i tiår framover.”

 5. Jonas 11/05/2015

  Hva gjør de bloggerne til rosabloggere, kontra andre “vanlige” bloggere?