En mandig mandag morgen på NRK

Per Sandberg med skjorte som lå litt lenger bak i skapet

Per Sandberg med skjorte som lå litt lenger bak i skapet

 

Sensasjonelt, men ikke historisk. Jeg er likevel overraska. Om vi ønsker oss et samfunn med mangfoldighet, et samfunn med flere stemmer, er det naturlig å tro at man søker en diversitet i hvem som ytrer seg.

Mandagens morgensending på NRK er i beste fall komisk. Komisk, fordi statskanalen gir oss inntrykk av at de eneste som setter dagsorden i dette landet er middelaldrende menn. Og slik er jo virkeligheten som kjent ikke. Heldigvis er demokratiet vårt sammensatt av mer enn det. Ulike mennesker, ulike kjønn og ulike etnisiteter er summen av dagens Norge. Mangfold er ikke et valg, men vår felles virkelighet.

Derfor blir det snodig når media tillater seg å gi oss et annet inntrykk. Når mediene begrenser horisonten vår og lar utdaterte kjønnsperspektiver være virkeligheten. Her har vi som journalister et ansvar vi må ta på alvor.

Mandag morgen på NRK er et ensidig spor og et dårlig eksempel til etterfølgelse av hva som angår representativitet.

Vi møter sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets og skattedirektør Hans Christian Holte. Og så bærer det til Texas. En politimann forteller at det er blitt skutt og drept to personer i forbindelse med en utstilling av karikaturtegninger. Men politidirektør Joe Harn kan med sin sjarmerende sørstatsaksent berolige oss at tegningene tas ned for denne gang. Utstillingen er stengt.

Og i USA forsetter nyhetene. Republikaner Ben Carson stiller nemlig sitt kandidatur til presidentvalget, og får sendetid med en mutert valgkampvideo. Videre går dagsorden til et annet engelskspråklig land. Storbritannia. De konservative og David Cameron leder visst med ett prosentpoeng over Labour Party og deres leder Ed Miliband.

Ja, og så er det duket for politikken i Norge. Skal vi ta imot 10 000 syriske flyktninger, er det store spørsmålet. Og svaret på store spørsmål, det mener Fremskrittspartiets menn Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde å sitte med, men utfordres steilt av Venstres Terje Breivik. Flyktningdebatten er riktignok ikke alt som står på dagsorden i denne nyhetssendingen, for flaggkommandør Ole Morten Sandquist skal også rekke å kommentere om militære baser i Bergen før sendingen er over for denne gang.

Helt tilslutt, aller sist, før nyhetsanker Tom Nilssen har takket for seg, skal statsmeteorolog Rafael Løvdahl fortelle oss at det blir nok en dag med regn.

Og kvinnene? Ikke vet jeg. Men bortsett fra et kort innslag om prevensjon, der vi møter en mage på ultralyd over en tre sekunders seanse, var de i hvert fall ikke med å prege nyhetsbildet denne morgenen.

 

Skrevet av gjesteblogger Johanne Hovland. Student i statsvitenskap og jobber i Nordisk informasjon for forskning om kjønn.

Bilde: Per Sandberg (Fremskrittspartiet, flickr)

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

3 Comments

 1. Eirik Sandaas 08/05/2015

  Det er vel ikke NRK sin feil at det er en mannlig politiker som fremmer sitt kandidatur i USA; eller at det er mannlige partiledere i UK? NRK hadde heller neppe noen påvirkning på hvem som uttalte seg om saken i Texas.

  Det finnes vel kun én skattedirektør, men de burde kanskje funnet en kvinnelig sjefsanalytiker. Når det gjelder politikere så var det vel nærliggende å invitere Sandberg og Tybring-Gjedde når de målbar en sak, men om man ikke også inviterte en kvinnelig politiker til debatten er det dårlig. (Men det vet vi jo ikke, det kan hende Venstre sendte en “slugger” for å måte de to kumpanene fra FrP, eller det kan komme av hvilke arbeidsområde Terje Breivik har ansvar for å uttale seg om.)

  Kunne man funnet en kvinnelig offiser i generalstaben til å uttale seg om basene i Bergen? Finnes det noen kvinnelige flaggkommandører? Jeg vet ikke. Men jeg vet at Det er meteorologisk institutt som setter opp vaktordningene for hvilke meteorologer som skal på TV og i radio, ikke NRK.

  (Tl:dr, Å anklage NRK for mange menn i nyhetsbildet, er som å kritisere en fotograf som tar bilde av G20 lederne for at det er for få kvinner på bildet.)

 2. Jonas 09/05/2015

  Så du mener at det burde vært 50/50 fordeling mellom kjønn i alle medier og nyhetskanaler?

  Hva gjør vi med at andre land ikke har dette synet på ting? Og hvis vi skal ha et innslag fra et annet land, må vi altså ha mer kvinner på TV fra andre ting for å “gjøre det godt ” igjen, statistisk sett?

  Er det forøvrig NRK sin feil at andre land har mannlige presidenter, statsministre osv?

  Dette handler forøvrig plutselig ikke om likestilling lenger, da likestilling står for “like muligheter” på tvers av kjønn, etnisitet, legning osv. Det handler i bunn og grunn om politisk korrekthet og at du vil ha likt utfall i form av statistikk på tvers av kjønn, etnisitet, legning osv.

 3. Joh Anne 21/05/2015

  Hei! Dette er ikke ment som en anklagelse til NRK, men derimot en tankevekker. Alle sakene på NRKs nyhetssending var viktige saker som måtte med i denne spesifikke nyhetssendingen. Men når det utelukkende er menn som preger nyhetsbildet er dette en kanskje en speiling på hvordan strukturene ellers ser ut i samfunnet. Er det tilfeldig at det bare var menn i nyhetssendingen, eller er det slik at menn sitter i flere viktige posisjoner enn kvinner?