Et arbeidsliv for framtiden

Det er vår feil at vi ikke er flinke nok, smarte nok eller pene nok.Ingrid Marie

Det er vanskelig å starte et ungdomsopprør blant ungdom som har vokst opp med fortellingen om at dersom vi ikke lykkes er det vår egen feil. Det er vår feil at vi ikke er flinke nok, smarte nok eller pene nok. Vi kan alltid strekke oss lenger og den beryktede veggen er kun et hinder på veien mot målet. Som ungdommer før oss har vi et sinne. Men heller enn å rette det mot samfunnet, retter vi det mot oss selv. Vi er vokst opp i et av verdens mest likestilte land og vi er generasjon perfekt.

Når regjeringen nå foreslår endringer i arbeidsmiljøloven er det ungdom og kvinner det vil ramme hardest. Det er ungdom og kvinner som vil sitte igjen med tanken om at det er egen feil at man ikke får fast jobb, at man ikke har prøvd hardt nok. Når ca. 40 % av norske kvinner jobber deltid viser det at vi ikke har en arbeidsmiljølov som er sterk nok. De mørkeblå endringene vil forsøke å løse et problem ved å gjøre det større.

Kampen for økonomisk selvstendighet er en av kvinnekampens viktigste. Økonomisk selvstendighet gir trygghet, muligheter og frihet. Det er allerede en lang vei igjen til økonomisk likestilling, men det er fullt mulig med politisk vilje. Det er derfor jeg ikke forsvarer dagens arbeidsmiljølov, men vil jobbe for å styrke den. Om likestilling er målet kan vi ikke forsvare noe som ikke er godt nok, vi må jobbe for å forbedre.

Arbeiderbevegelsen oppstod av en forståelse av at kampen mot løsarbeidersamfunnet var felles. Selv om det er lite trolig at dagens unge vil stå på torget å underby hverandre i håp om å få jobbe den dagen, vil mekanismene bak være de samme, men de vil være vanskeligere å se. Og det er vanskelig å få ungdom med i kampen når de som står i første rekke er eldre menn som prater om et samfunn få kjenner seg igjen i.

Det er viktig ikke å undervurdere kamper som er vunnet for å få med ungdom. Det er kvinne- og arbeiderbevegelsens seiere som har gjort Norge til annerledeslandet. Det er de seiere som har gjort at min generasjon ikke har endt opp som jevnaldrende i Sør-Europa, men uten å fortsette kampen vil vi gjøre det samme.  Og viktigere, vi kan gjøre Norge til et enda bedre land å bo i. Ingen naturlov tilsier at arbeidsmarkedet må bli knalltøft og at ungdom og kvinner skal bli stående igjen som de største taperne.

Ingen naturlov tilsier at arbeidsmarkedet må bli knalltøft og at ungdom og kvinner skal bli stående igjen som de største taperne.

Jeg skal gå bak fanen «styrk arbeidsmiljøloven» til økonomisk likestilling er en realitet og til ungdom slipper å møte veggen ti ganger i løpet av ungdom- og videregående skole fordi man er redd for å havne utenfor samfunnet. Når de mørkeblå ikke klarer å levere bedre politikk får resten av oss gjøre det.

Ingrid Marie Sylte Isachsen er er 2.kandidat på Trondheim SVs bystyreliste. Hun rekker akkurat å bli gammel nok til å stemme på seg selv, og er opptatt av sminke og feminisme. 

Bilde er av Ingrid Marie sammen med Trondheim SV under generalstreiken. 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

2 Comments

 1. Jonas 05/03/2015

  “Hun rekker akkurat å bli gammel nok til å stemme på seg selv, og er opptatt av sminke og feminisme.”

  Etter alt jeg har lest her på Maddam.no var jeg sikker på at “sminke” og “feminisme” var antonymer.

 2. Kåre 11/03/2015

  Er det 100% pga arbeidsmiljøloven som gjør at 40% av kvinner jobber deltid? Sverige og Danmark er rett bak oss på den statistikken. Og vi blir slått av mange andre velutviklede vestlige land. Tror nok årsakene er mer komplekse enn de i denne “kampen” du skriver om her. Bl.a at kvinner naturlig er nærmere barn, siden man bærer dem, føder og ammer. Sier ikke at det skal føre til 40%, men at det nok er en naturlig grunn som ikke nødvendigvis er forferdelig.

  Du skriver heller ikke noe om hvorfor arbeidsmiljøloven fører til høy andel kvinner som jobber deltid, eller hvordan man kan fikse det. Heller ikke hvordan de “mørkeblå” “gjør problemet større”. Heller ikke hvordan arbeidsmiljøloven gjør at unge møter veggen på ungd.skolen, fordi de er redde for å havne utenfor samfunnet.

  Bare en “inspirerende” tekst for å hoie opp de andre i flokken, fordi dere føler dere står opp for urett og har funnet noe å sloss mot/for?