Det er typisk norsk å være sexistisk

norsk flagg2

 

Nå før VM i Falun i Sverige har vi gledet oss og sett frem til en uke med jubel og seire – spenningen er til å ta og føle på. Jeg, som mange andre, har vært selvsikker før VM i Falun. De norske utøverne, og særlig de kvinnelige skiløperne, er rangert aller best i verden. Det jeg ikke visste like godt, var at det er typisk norsk å komme med sexistiske spørsmål under pressekonferanser.

De norske løperne har trent i årevis frem mot VM. Denne vinteren har jeg sett på «Verdens beste skijenter» på NRK. Her har jeg fulgt løperne gjennom oppturer og nedturer, skader, treningsleire og høydeopphold. Hver dag er fylt med flere økter, kostplaner og nøye planlagte pauser, slik at kroppen kan fungere best mulig. Som alle kjendiser, er også idrettsstjerner i medienes søkelys. Under store arrangementer blir det avholdt egne pressekonferanser som sikrer at mediene får sin bit av utøverne. Utøverne er jo også avhengig av å få medieomtale slik at sponsorene får sitt. Som landslagsutøver og representant for nasjonen, forventes det uansett at man deler av seg selv og sine tanker rundt neste løp, skiføret, forventninger til andre lag og tanker om egen form.

Herregud, hver eneste pressekonferanse er en oppvisning i sexisme, pinligheter og uforskammede spøker

Hva er gulltrusa, liksom?

Men de siste dagene har media ikke bare skrevet om idrettsprestansjoner, oppturer (og en nedtur), smøreboder og stafetter i forbindelse med VM. I helgen ble Therese Johaug og de andre jentene plutselig spurt om hva slags undertøy de har på under kondomdrakta.

Hva er det beste undertøyet å gå med? Hva er gulltrusa liksom? Det er VGs journalist som spør Therese Johaug og de andre utøverne under pressekonferanse i starten av VM i Falun i helgen. Det blir en merkbar stillhet etter spørsmålet, og til slutt svarer Johaug «Bokser funker». Alle utøverne slår blikket ned, og kleint har nå glidd over i skikkelig pinlig. Journalisten gir seg ikke. Han vil høre hva de andre jentene bruker under landslagsdrakten og spør også dem. Det ender med at ingen svarer på det mildt sagt ikke-langrennsrelaterte spørsmålet. Noen av jentene smiler brydd, men Astrid Urenholdt Jakobsen rister på hodet – tydelig oppgitt av spørsmålet.

Sportsredaktør i svenske Expressen, Pär Andersson, skrev noen dager etter et innlegg hvor han tok et oppgjør med norsk oppførsel på pressekonferanser.

Herregud, hver eneste pressekonferanse er en oppvisning i sexisme, pinligheter og uforskammede spøker, skrev Andersson.

Hadde de svenske utøverne blitt stilt de samme spørsmålene som de norske, så hadde det tatt av i svenske medier, mente Andersson. Han viste til både trusespørsmålet til kvinnene og til at Petter Northug gjentatte ganger har fått spørsmål om sine Tinder-match i Falun.

Det kan altså virke som at det ikke er legitimt å kombinere sportsjournalistikk med småsexisme i Sverige. I Norge har journalistene tydeligvis en annen terskel for slik sammenblanding.

For å komme til bunns i dette spørsmålet, tok Aftenposten kontakt med en nordmann i Telemark som har bodd mye i Sverige, nemlig professor og instituttleder ved Institutt for kultur- og humanistiske fag Øyvind Eikrem. Han mener at det svenskene opplever som sexistisk egentlig ikke er det. Dette er, ifølge Eikrem, bare utslag av kulturforskjeller mellom Norge og Sverige.

Hæ? Men er ikke det det samme som å si at vi i Norge har en kultur som aksepterer mer seksualisert dritt enn det svenskene aksepterer? Hvordan kan det være en bra ting?

I motsetning til Aftenposten, spurte Dagbladet faktisk Johaug selv om hva hun syntes om journalistens undertøysspørsmål.

Eikrem sier videre at «Det er for meg ikke overraskende at norsk småvulgær seksualhumor oppleves krenkende i Sverige. Det er en ulik stil mellom de to landene. Svenskene fremstår lett som unødig stive eller politisk korrekte, og det er i svensk offentlighet ukorrekt å tematisere for eksempel kjønnsforskjeller», forklarer han.

Det er altså en voksen mann på en høyskole i Norge som skal få vurdere at oppførselen til de norske journalistene bare er tøys, og at den svenske reaksjonen er et tegn på at de er underlegne i skiløypa og derfor bare et uttrykk for «naborivalisering».

therese johaug

Johaug ble provosert

Å bruke ord som kulturforskjeller og humor er et klassisk forminskende maktmiddel som frifinner norsk presse på alle punkter.

I motsetning til Aftenposten, spurte Dagbladet faktisk Johaug selv om hva hun syntes om journalistens undertøysspørsmål. Hun reagerte på spørsmålet, svarte hun. Therese Johaug ble alvorlig da hun ble spurt. Landslaget hadde samlet seg etter pressekonferansen for å diskutere hvordan de skal takle slike spørsmål.

Private saker og hvilken truse jeg bruker under skidressen synes jeg er unødvendig. Det reagerte jeg på, sa Johaug da hun snakket med den norske pressen i forkant av sponsorpressekonferansen på VMs hviledag i Falun.

Jeg lurer på hva som hadde skjedd med denne saken om ikke en svensk kommentator hadde reagert. Dette er ikke snakk om kulturforskjell. Sexisme er sexisme uansett. Problemet er nok at vi i Norge ikke har språket og takhøyden for å slå ned på hverdagssexismen eller idrettssexismen slik de har i Sverige. Det er et kulturproblem.

 

Bilde 1: 17. mai på Finse i Martin Bekkelund sin fotostrøm  CC BY-NC-ND 2.0

Bilde 2: Therese Johaug på pressekonferanse i Aktiv i Oslo sin fotostrøm CC BY-NC-ND 2.0

 

 

 

 

 

Om forfatteren

ane

Jeg er 28 år. Er statsviter med forkjælighet for juss. Opptatt av en bred likestillingsdebatt og en politikk som evner å ta inn over seg flere dimensjoner ved folk flest. Etter å ha kastet diverse flink-pikenykker på havet har jeg blitt en en livsnyter. Det anbefales!

Visit Website

3 Comments

  1. Jonas 05/03/2015

    “De norske utøverne, og særlig de kvinnelige skiløperne, er rangert aller best i verden”

    Ja, hvem er Petter Northug liksom? Han har jo bare 13 VM-gull, hvorav 7 er individuelle, har vunnet alle VM-distanser, 2 OL-gull, og 19 enkeltseiere i verdenscupen og 2 sammenlagtseiere.

  2. Eirik Sandaas 06/03/2015

    Det mangler jo en viss kontekst her, nemlig at det var mye snakk om hvor gjennomsiktige de norske draktene var. Det var sikkert derfor et litt flåsete spørsmål om undertøy dukker opp. Og ærlig talt, om det var et så kleint spørsmål får man heller si det (og la journalisten sitte igjen med lang geip) eller avvæpne det med en fleip.

Trackbacks for this post

  1. […] teksten er inspirert av Ane Lindholt sin tekst «Det er typisk norsk å være sexistisk» publisert på maddam.no og Sigrid Bonde Tusvik […]